Viktor Orban dă în judecată UE, nemulţumit de regulamentul EMFA

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie

Sursa: facebook / Orban Viktor

Sursa: facebook / Orban Viktor

English Version

Nemulţumit de protecţia acordată jurnaliştilor prin Actul European al Libertăţii Presei (EMFA), guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, a solicitat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să constate că Parlamentul European şi Consiliul UE şi-au depăşit competenţele prin adoptarea acestei reglementări ce trebuie aplicată în cele 27 de state începând din august 2025, anunţă Politico.eu.

Ungaria solicită CJUE, în cauza înregistrată în 10 iulie 2024, să anuleze noul regulament destinat garantării libertăţii presei, în condiţiile în care ţara respectivă se situează pe locul 85 în Indexul Libertăţii Presei realizat de organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF), după ce în urmă cu 10 ani se afla pe locul 40. Locul din prezent este cauzat potrivit RSF de "deteriorarea libertăţii presei" din cauza "deteriorării sistematice a statului de drept şi tranziţiei către autoritarism condusă de prim-ministrul Viktor Orban". Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Europene al Ungariei a declarat că prin acest proces este contestată baza legală a regulamentului deoarece "acoperă mai multe domenii în care Uniunea nu are competenţe legislative" şi întinde limitele privind cât de departe ar trebui să meargă legislaţia UE pentru a armoniza piaţa internă. "Dacă această tendinţă ar continua, ar perturba echilibrul puterilor stabilit în Tratatele UE şi ar creşte semnificativ puterile Uniunii în detrimentul statelor membre" a spus purtătorul de cuvânt, care a refuzat să fie numit, potrivit sursei citate.

Potrivit Serviciului juridic al Consiliului UE baza legală a propunerii este articolul 114 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, care permite UE să adopte măsuri legate de piaţa internă. Menţionăm că baza legală a fost un punct de îngrijorare şi pentru Germania, unde guvernele regionale doreau să protejeze jurisdicţia lor legislativă asupra politicii media şi să aibă mai multă flexibilitate în modul în care guvernau radiodifuziunea publică.

Amintim că Ungaria figura printre ţările menţionate de fostul deputat european, Ramona Strugariu, care ar fi ameninţat încă de acum 9 luni cu o acţiune la CJUE. Ramona Strugariu, care a fost raportor pentru Actul European pentru Libertatea Presei declara în octombrie 2023 după o întâlnire la Strasbourg cu reprezentanţii mass-media: "Pe surse a ajuns la noi informaţia că vom fi daţi în judecată de unele state membre - care nu au dorit de la început o astfel de propunere legislativă - şi se va contesta baza legală a poziţiei adoptată de Parlamentul European. Am mai trecut prin asta, am mai auzit, au mai fost astfel de tentative. Să vedem dacă se va întâmpla sau nu. Statele respective caută acum motive, tot felul de chichiţe,de formulări juridice, mai ales că actul are prevederi ce se referă la piaţa comună, ca să poată să se ducă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Din sursele noastre, am înţeles că ar fi vorba despre Franţa şi Germania, dar au fost mai multe state interesate, cum ar fi Polonia, care însă acum va avea un guvern pro-european, şi Ungaria. Am aflat că revine subiectul unui demers pe care l-ar face unele state membre către CJUE, în principal pentru a contesta temeiul juridic".

Actul European pentru Libertatea Presei vizează protecţia redacţiilor de amestecul politic, protecţia reporterilor în faţa programelor spyware, reducerea concentrării media şi împuternicirea instituţiile de ştiri împotriva eliminării arbitrare a conţinutului de către platformele online. Ungaria a fost o ţintă voalată a legii media atunci când aceasta a fost redactată: partidul de guvernământ Fidesz a preluat controlul de facto asupra a 80% din mass-media ţării.

Actul European pentru Libertatea Presei, iniţiat de Comisia Europeană în 2022, a devenit regulament oficial al UE după ce acordul politic care a fost încheiat cu Consiliul UE a fost aprobat de Parlamentul European cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă şi 65 de abţineri.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Legislatia ue trebuie sa devina obligatorie pt toate tarile membre ue. Ungaria si slovacia trebue sanctionate pt ca ingradesc libertatea presei. Cu aceasta actiune orban demonstreaza inca odata ca e un dictator nenorocit.

    Prea multe directive UE? Nu-ți mai place in UE?

    Maghyar exit?  

    1. cu spiritul astia sunt de mult exitati din UE

      formal par ca inca mai fac parte!  

      sa fie pedepsiti crunt si maxim de autoritatile UE care sunt luate la misto si calcate in picioare cu obraznicie de acest fiu ingrat al pustei mongole, refugiat vremelnic pe pamanturile europene ale romanilor!  

      Ban.Cher.Vali 

    Statele din SUA au -toate- aceleasi legi federale, DAR au si o serie de legi proprii. UE e o UNIUNE de state, NU O SINGURA TARA. DECI?!...

    1. Deci. ce?

      Legile proprii trebuie sa fie in conformitate cu legile federale 

    acest om e total nesimtit si actioneaza voit si frontal impotriva directiei SUA si UE !

    de asemenea , se coordoneaza voi , vizibil si frontal cu Austria si Rusia datorita unor vise umede post-imperiale si revansarde CARE NU SE VOR IMPLINI ! 

    e cel mai nevrotic exemplu de om care se indreapta catre viitor, conform trecutului (definitia faptului de a nu reusi intr-un demers) 

    Ban.Cher.Vali 

    p. s. demersurile de a asigura un migrant la un austriac sunt de 2 ani in curs de executie ... in prezent am ajuns la 27% migranti din total populatie Austria.... eu ma tin intotdeauna de cuvant! Eu cand vreau sa fluier... nu suier, chiar fluier!  

    1. pai dupa gogosile cu petrolul la 150dolari si altele asemenea iara mananci ch3stii turcesti,

      asta e printre putinii ce comenteaza impotriva imigrantilor, ce au ajuns sa domine multe tari europene. 

      pe fond are dreptate, ori se renunta cu totul la parlamente si guverne nationale si redefinim ue ori ne intoarcem la regulile ue de acum 20 ani. 

      personal prefer desfiintarea guvernelor si parlamentelor locale si cresterea imigratiei. trebe sange nou in europa, populatia e imbatranita. 

      cat despre libertatea presei vezi ca tocmai ce au navalit cu mascatii in sediu unei publicatii nemtesti, fara a face acuzatii penale.

      personal prefer desfiintarea guvernelor si parlamentelor locale si cresterea imigratiei.

      sa-i tii tu acasa la tine pe toti 

      Dar romani de ce pleaca din tara? A....pt un trai si un salariu mai bun? Si migrantii care vin in UE la fel .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb