Viktor Orban, premierul Ungariei, a subliniat, într-o declaraţie comună cu premierul Marcel Ciolacu, că Ungaria este importantă pentru România din punct de vedere economic, iar România este esenţială pentru Ungaria din perspectiva energetică, transmite news.ro.
Orban a menţionat că Ungaria a achiziţionat 1,75 miliarde metri cubi de gaze, care, împreună cu gazele din Conducta de Sud, au acoperit necesarul energetic al ţării sale.
"Suntem aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de ani, care s-a format între noi. În iulie, domnul prim-ministru a fost atât de drăguţ încât m-a primit aici la Bucureşti, atunci am convenit că vom progresa conform unui plan comun în timpul preşedinţiei maghiare la Consiliul European şi am stabilit ca obiectiv ca în timpul preşedinţiei ungare România să adere la spaţiul Schengen. A fost o sacină foarte dificilă, am discutat foarte mult dacă este realist ca acest lucru să se întâmple în anul acesta, pentru că de 13 ani nu s-a întâmplat", a spus premierul Ungariei în cadrul declaraţiilor comune.
Viktor Orban a arătat că au făcut un plan de acţiune şi s-au uitat care sunt ţările care sunt împotriva extinderii.
"Am discutat care sunt metodele prin care putem să-i convingem că este vorba de oportunitate istorică. Am pus în practică acest plan de acţiune elaborat în comun şi rezultatul a fost ceea ce puţini s-au gândit că se poate realiza în timpul preşedinţiei maghiare, ceea ce arată foarte puternic că cele două ţări au o comunitate istorică, au o istorie comună şi ştim foarte bine că succesul individual este puţin, trebuie ca şi vecinul să aibă success", a mai spus Orban. Premierul Ungariei a subliniat că "maghiari de mult au avut interesul ca România să fie membru al spaţiului Schengen împreună cu ei, ceea ce s-a întâmplat acum".
"Deci am venit să-i mulţumesc domnului premier pentru munca pe care am putut să o facem împreună în ultimele şase luni. (..) Cifrele spuse de domnul premier sunt prezente şi în studiile noastre, felul în care aceste cifre vor creşte performanţa economică, vor creşte schimbul comercial şi PIB-ul şi aşa mai departe. Dar aş vrea să vă spun că atunci când s-au ridicat barierele la graniţa din Austro-Ungară, la graniţa din Slovacia-Ungară, la graniţa din Slovenia-Ungară şi la graniţa din Croaţia, nu doar economia a luat un avânt, ci şi calitatea vieţii s-a schimbat", a explicat Orban.
El a semnalat că "de la Bucureşti sau de la Budapesta nu putem evalua cu precizie ce importanţă are această schimbare pentru cetăţenii care locuiesc în regiunile transfrontaliere".
"Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România şi Ungaria. De la 1 ianuarie vom avea 22 puncte de trecere. Până acum puteau folosite doar parţial, acum vor putea fi folosite în totalitate. Când oamenii locuitori dintr-o localitate au vrut să treacă graniţa într-o localitate vecină, acum în medie trebuiau să parcurgă 37 de kilometric, ca să treacă graniţa. Acum această distanţă va scădea la 20 de kilometri. Deci viaţa se va reorganiza într-o manieră mult mai organică şi sănătoasă decât până acum, pentru că o graniţă era o piedică în calea dezvoltării naturale. Cred că începem o eră nouă, o colaborare între cele două ţări. Avem şi baza, fondul de încredere", a mai declarat Viktor Orban.
Totodată, el a menţionat că Ungaria este importantă pentru România din punct de vedere economic, iar din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria.
"Anul trecut, prin dumneavoastră, am putut să cumpărăm 1,75 miliarde metri cub de gaze care, împreună cu gazele din Conducta de Sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să-mi exprim recunoştinţa, mulţumirile faţă de omul prim-ministru. România este o ţară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic. Şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea energetică cu România", a afirmat Viktor Orban.
Viktor Orban a adăugat că, în urma discuţiilor, Ungaria doreşte să continue şi să aprofundeze colaborarea cu România în domeniile strategice, precum economia şi energia, pentru a consolida relaţiile bilaterale între cele două ţări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 19:29)
Pana Trump e la Casa Alba,
mai bine sa fim prieteni cu micul "dictator" patriot/suveranist
1.1. sfat din batrani (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 07:42)
niciodata sa nu te inchini la cineva inferior tie (fie de langa noi, fie de peste ocean).
Ban.Cher.Vali
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 10:36)
Idea e minunata,
dar nu vad ce legatura are cu asta Romania,
care de peste 30 de ani e o colonie,
e dureros, dar aste e
1.3. Greșești (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 12:37)
Ungurii au câteva puncte peste noi! Ei vin din religia catolica deci mult timp au fost sub umbrela Papei, noi suntem ortodocși, în bătaia vântului, fără protecție
Ei au o mentalitate nobiliara, noi de iobagi sărmani
Cultura lor a fost totdeauna deasupra noastră, la ei ideile Renașterii ,Reformei,iluminismulului au pătruns mult mai devreme
La ei nu a existat foametea ceausista ,frigul și disprețul total față de om!
Să mai continui? E dureros dar asta e!
Acum,cu suveranistul Orban au luat-o la vale iar dacă nu ieșea în alegeri Trump se prăbușea precis!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 13:32)
Cand spui ” noi ” te referi la tine pofticios de cizma straina si cu gura cascata la altii . sigur esti un ardelean sarac cu duhul crescut sub talpa ungurului , nu mai vorbi in numele altora , mai ales ca esti cum spuneam , sarac cu duhul , dar sigur si la buzunar dupa starea depresiva in care te afli , si cine stie ce mai ai ....
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 16:23)
Sunt oltean, de sub poalele Carpaților. Oameni liberi de când e lumea,moșneag! Bunicii mei au luptat în primul război mondial,deci oameni normali, familie normală. Financiar stau foarte bine,pensie bună, bani puși deoparte,zilnic joc la bursă, câștiguri peste medie
Dar,dacă nu vezi unde ești, nu te umfli că ești român, stăpân nu ajungi departe! Chiar vreau să fim peste unguri dar încă nu suntem! Sper totuși!
Lasă gargara!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 16:26)
rectific: în loc de moșneag a se citi moșnean ( adică țăran liber)
2. Deci vine "omu lu Putin"
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 21:15)
Deci vine "omu lu Putin" in plina galceava poltiica, intra cu mainile in solduri in palatul Victoria si ii aminteste lui Ciolacu, in ultima lui zi de mandat ca a promis ceva in schimbul admiterii Romaniei in Schengen... si ca treaba e urgenta. Asta dupa ce a dat o tura sa discute cu Trump iar ala i-a zis: "Bai nene, tot am nevoie de un om acolo..ai mana libera cu prostii aia..."
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 10:40)
In ultimii 9 ani PSD a condus guvernul,doar 2 ani,
restul de 7 PNL,asa ca textul cu ciuma rosie PSD,
este doar propaganda slaba,gen TikTok
3. fără titlu
(mesaj trimis de Nordis-remember în data de 21.12.2024, 07:29)
Spui PSD și tragi apa! Același partid care de 35 de ani a vândut și va vinde activele României.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 10:21)
Las ca vine Georgescu sprijinit de PNL, cum s-a demonstrat si rezolva el...
4. Trist
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 11:02)
A descris perfect statutul de colonie.
Ungaria e importantă pentru România economic, iar România esenţială pentru Ungaria energetic
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2024, 12:56)
Meseriasi ungurii astia! Acum au cumparat si EON-ul..., pamant au destul cumparat in Romania, plus alti multi straini! Cel mai important ca noi ne pastram numele de Romania(sic!)!Vai, vai!