VILNIUS A PRELUAT PREŞEDINŢIA CONSILIULUI UE Lituania vrea o Europă "credibilă, în continuă creştere şi deschisă"

GABRIEL SMOCHINĂ
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iulie 2013

Lituania vrea o Europă "credibilă, în continuă creştere şi deschisă"

Lituania, care a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE) la 1 iulie, şi-a propus să contribuie la crearea unei Europe credibile, în continuă creştere şi deschise, a declarat ambasadorul statului baltic în ţara noastră Vladimir Jarmolenko. "Nu va fi o surpriză că principalele priorităţi ale preşedinţiei Lituaniene vor reflecta în special situaţia economiei din Europa. Aproximativ 80% din agenda noastră conţine întrebări despre economia europeană, nivelul european de integrare, creştere şi locuri de muncă, dar şi despre acordul de liber schimb cu Statele Unite", a afirmat domnia sa.

Astfel, Lituania se va concentra pe consolidarea stabilităţii financiare, restabilirea credibilităţii economice a Uniunii Europene şi redarea încrederii în sectorul bancar al Europei prin progresarea spre o Uniune Bancară, potrivit oficialului.

"Avem nevoie de o Europă credibilă, deoarece este esenţial pentru stabilitatea economică. Credibilitatea presupune găsirea unui mod de a lucra împreună. Trebuie să realizăm o adevărată uniune economică şi monetară, dar şi o uniune bancară funcţională", a menţionat ambasadorul Lituaniei.

Printre priorităţile preşedinţiei lituaniene se numără dezvoltarea Pieţei Unice ca principală forţă motrică pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă, încurajarea iniţiativelor care vor duce spre o Piaţă Unică Digitală dinamică şi includerea tuturor statelor membre în reţele energetice europene până în 2015.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi-a exprimat susţinerea pentru agenda de priorităţi a preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE. "Moto-ul preşedinţiei, «O Europă credibilă, în creştere şi deschisă», exprimă succint obiectivele Uniunii, care sunt şi obiectivele României: stabilitatea financiară şi consolidarea Uniunii Economice şi Monetare; ocuparea forţei de muncă, competitivitatea şi eficienţa; securitatea şi cooperarea în Europa şi în vecinătate", a declarat domnia sa.

Cu referire la obiectivul Preşedinţiei lituaniene de a avansa aplicarea în plan european a strategiilor macro-regionale, ministrul a subliniat că Strategia UE pentru Regiunea Dunăre reprezintă un instrument esenţial pentru dezvoltarea acestei zone, amintind în context cel de-al doilea Forum anual al strategiei şi reuniunea miniştrilor de externe din statele danubiene, evenimente care se vor desfăşura la Bucureşti, în luna octombrie a acestui an.

Energia, pe loc de frunte în agenda europeană

Ambasadorul Lituaniei a declarat că ţara sa a pus pe agenda Consiliului Uniunii Europene problematica sistemului energetic pentru ca până în 2015 toate statele membre UE să fie incluse în reţelele energetice europene.

"Lituania a pus dosarul energia în partea de sus a agendei sale. Potrivit Comisiei Europene, în cazul în care UE devine o piaţă integrată pe deplin, ar putea economisi până la 35 de miliarde de euro pe an în ceea ce priveşte costurile cu electricitatea, comparativ cu anul trecut. Suntem de acord că piaţa internă de energie trebuie să fie completată până în 2014 şi că niciun stat membru UE nu ar trebui să rămână izolat de reţeaua de energie şi gaz după 2015. Preşedinţia Lituaniană va lucra pentru a grăbi eforturile în această zonă", a precizat Vladimir Jarmolenko.

Titus Corlăţean a adăugat, la rândul său că inserarea energiei pe agenda europeană este foarte importantă deoarece reflectă o necesitate în acest domeniu.

Lituania sprijină aspiraţiile României şi Bulgariei de aderare la Schengen

Lituania sprijină aspiraţiile Bulgariei şi ale ţării noastre de aderare la Spaţiul Schengen, dar consideră că toate condiţiile necesare trebuie îndeplinite în mod adecvat, a declarat ambasadorul Vladimir Jarmolenko.

"Am în faţă citatul preşedintelui meu, Dalia Grybauskaite: «Lituania sprijină puternic aspiraţiile Bulgariei şi ale României, dar subliniază că toate condiţiile necesare trebuie să fie adecvat îndeplinite». Aceasta este ceea ce se cheamă diplomaţie. Lituania, pe parcursul a şapte ani şi jumătate, nu şi-a schimbat poziţia cu privire la Spaţiul Schengen", a afirmat domnia sa.

La rândul său, Titus Corlăţean a arătat că accesul în Schengen rămâne o problemă importantă pentru ţara noastră. "Este o aşteptare cât se poate de legitimă, având în vedere că toate cerinţele prevăzute în acquis-ul comunitar au fost îndeplinite. Ne aşteptăm ca preşedinţia lituaniană, în acestă problemă, să ajungă la un consens bazat pe faptul că trebuie să fie respectate drepturile cetăţenilor europeni şi ne aşteptăm ca noua preşedinţie să trimită un semnal puternic în acest sens", a menţionat ministrul.

Lituania a preluat la 1 iulie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la Irlanda, mandatul său expirând la 31 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb