"Un consumator casnic poate să devină independent energetic dacă îşi montează panouri fotovoltaice, dar şi sisteme de stocare a energiei, acestea fiind, în momentul de faţă, foarte scumpe, probabil în jur de 5 milioane de euro pe MW, dar evoluţia tehnologică pe această zonă este aşa de mare, încât sunt convins că preţurile vor scădea", a declarat, ieri, Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN.
"Pentru a stoca un MW există două probleme, câtă putere are şi câtă energie dă", a adăugat domnul Gafiţa.
Oficialul Romelectro a precizat că ţara noastră are o problemă de reglementare: "Fie că cineva îşi pune un panou fotovoltaic pe casă sau altcineva face o centrală fotovoltaică de 10 MW, perioada în care se obţin autorizaţiile necesare pentru a monta şi a pune în funcţiune este aceeaşi".
Domnia sa a mai subliniat: "Toată producţia de energie eoliană în România era, luni dimineaţă, de -26 MW. De ce? Pentru că aveau consum de energie reactivă. Peste 20 de minute au ajuns la 508 MW. Aceste fluctuaţii reprezintă probleme ale Sistemului Energetic".
Totodată, potrivit domnului Gafiţa, termoficarea reprezintă o problemă majoră pentru toate autorităţile locale, continuând: "Un rezervor de sare care trebuie încălzit la o temperatură foarte mare acumulând multă energie termică pe care o eliberează în momentele în care este nevoie reprezintă o metodă de stocare a energiei termice. Vârfurile de sarcină a energiei de termoficare se găsesc între intervalele orare 06:00 - 07:30, apoi după-amiază".
Gafiţa a mai spus că multe persoane s-au debranşat de la încălzirea centralizată, deoarece lumea a dorit să aibă securitate şi competitivitate, iar atunci s-a apelat la centralele individuale, numai că există o serie mare de complicaţii, investiţii iniţiale, întreţinere, pericol de explozie, adăugând: "În Viena, un bloc nou construit se racordează la sistemul centralizat care este sigur, economic şi asigură tot confortul". În opinia domniei sale, o regândire a sistemelor de termoficare, care ar răspunde cerinţelor, poate aduce şi în ţara noastră un plus enorm pentru economie.
1. Utopii
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2016, 23:32)
Cine stochează ?
Cine stopează reactiva ?