Viorel Hrebenciuc a fost reţinut de DNA

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 28 octombrie 2014

Viorel Hrebenciuc a fost reţinut de DNA

Actualizare 16:44

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de azi, ora 13:30, până mâine la aceeaşi oră, faţă de Viorel Hrebenciuc pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că începând cu luna aprilie 2013 şi până în prezent, Hrebenciuc împreună cu Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Costin Bengescu, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească a Tribunalului Covasna.

În aprilie 2013, Hrebenciuc împreună cu Bengescu, le-a promis lui Adam şi Sturdza că-i va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii de punere în posesie şi de eliberare a titlului de proprietate privind terenul forestier de 43.227 ha (din cadrul Comisiei Judeţene de Fond Funciar Bacău, Direcţiei Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava, ROMSILVA etc.).

Începând din 2013, Hrebenciuc i-a solicitat lui Ilie Sîrbu să-i transmită mesaje obligatorii directorului general Romsilva, Adam Crăciunescu, membru PSD, referitoare la modul în care să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 43.277 ha pădure situată pe Valea Trotuşului, în acest fel obţinându-se foloase necuvenite de către Paltin Sturdza.

Din 19 aprilie 2013, Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri prealabile cu Bengescu, Andrei Hrebenciuc şi suspecţii Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, a determinat-o pe suspecta Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie, în data de 1 iulie 2013, un contract cu Paltin Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha la preţul de 2500 de euro/ha.

SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED ( cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă controlată de către Andrei Hrebenciuc.

Încheind promisiunea de vânzare cumpărare a terenului de 43.277ha cu Paltin Sturdza prin persoane interpuse (Reşedinţa Vârstnicilor SRL), Viorel Hrebenciuc a disimulat adevărata provenienţă a folosului primit în schimbul influenţei sale. Folosul efectiv al lui Hrebenciuc constă în dobândirea anumitor drepturi evaluabile în bani din încheierea contractului cu Paltin Sturdza (ex. Varga Ioan Gheorghe a vândut aceleaşi drepturi cu suma de 12.000.000 Euro).

"De asemenea, toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul inculpaţilor Hrebenciuc Viorel şi Bengescu Dan Costin, în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012", mai arată procurorii.

Pe17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al acelui partid şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, la data faptelor, şi-a folosit influenţa faţă de Dan Şova, membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Scopul demersului era acela de a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a sa să fie pusă în executare.

Demersul a fost acceptat Şova care a afirmat că este obligatorie adoptarea acestei propuneri legislative. Totodată Şova a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al unui partid politic, în dauna celorlalţi contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Având în vedere că inculpatul Viorel Hrebenciuc este acuzat în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

"Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, s-a impus luarea măsurii reţinerii faţă de Viorel Hrebenciuc, deoarece, în cauză s-a constatat că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că: inculpatul a săvârşit infracţiunile care s-au reţinut în sarcina sa, măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului de la urmărirea penală, nu există nicio cauză care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale, măsura reţinerii este proporţională cu gravitatea acuzaţiei adusă acestuia", mai arată DNA.

Dosarul va fi înaintat, azi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pe 30 zile.

-----------------

Actualizare 13:40

Viorel Hrebenciuc a fost reţinut pentru 24 de ore de către Direcţia Naţională Anticorupţie, după ce acesta s-a prezentat, în cursul dimineţii, la sediul DNA Braşov, pentru a fi audiat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Fostul deputat PSD urmează să fie dus la instanţa supremă pentru judecarea propunerii de arestare preventivă.

---

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, ieri, că Viorel Hrebenciuc nu mai este deputat în urma faptului că plenul Camerei, al cărui cvorum a fost asigurat de parlamentarii puterii, a luat act de demisia acestuia, el arătând că Valeriu Zgonea va înştiinţa DNA despre acest fapt.

Premierul a spus: "Domnul Hrebenciuc a fost foarte serios atunci când a spus că demisionează şi s-a comportat extrem de decent, iar colegii mei oricum veneau (la plen - n.r.). (...) Noi nu am făcut decât să asigurăm cvorumul. S-a luat act de demisie şi, din acest moment, domnul Hrebenciuc nu mai e deputat, nu mai există niciun fel de piedică în calea dosarului şi se va prezenta în faţa Justiţiei".

El a arătat că, procedural, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, este cel care care va înştiinţa inclusiv DNA de faptul că Hrebenciuc nu mai are calitatea de deputat.

Camera Deputaţilor a luat act, ieri, de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament, preşedintele Camerei întrebând dacă Hrebeniciuc stăruie în demisie, însă acesta nu a fost prezent la şedinţă.

La şedinţă au fost prezenţi 243 de deputaţi, fiind cvorum de şedinţă, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive în două dosare, şi-a depus în 21 octombrie demisia din Parlament.

Viorel Hrebenciuc era deputat din anul 1996, fiind la a cincea legislatură consecutivă. La alegerile parlamentare din 2012, Hrebenciuc a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.4 Bacău, colegiul uninominal nr.9.

Hrebenciuc era vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, în 20 octombrie, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA cu ajutorul fostului şef al Serviciului Protecţie şi Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând şi obţinând de la un angajat al Direcţiei informaţii despre interceptarea deputatului.

În acelaşi dosar, Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

Cei doi au mai discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii".

Surse judiciare au declarat, potrivit Mediafax, că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere şi graţiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât şi în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În acest dosar, fiul său, Andrei Hrebenciuc, a fost arestat preventiv în 24 octombrie, pentru 30 de zile.

Deputatul PSD Marian Neacşu, ales în funcţia de vicepreşedinte al Camerei, în locul lui Hrebenciuc

Deputatul PSD Marian Neacşu a fost ales, ieri, cu 223 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă", în funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în locul lui Viorel Hrebenciuc, care a demisionat din acest for legislativ.

Neacşu, care a deţinut funcţia de lider al grupului parlamentar al PSD, a fost ales vicepreşedinte al Camerei prin vot secret cu bile.

După anunţarea rezultatului votului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, l-a felicitat pe Marian Neacşu. "Felicitări pentru această funcţie, îmi pare rău că ea vine într-un moment neplăcut grupului parlamentar, dar este spre încununarea unei munci pe care aţi depus-o în ultimii ani", i-a spus Zgonea lui Neacşu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... examinati in detaliu documentele gasite la hrebenciuci , o sa gasiti acolo dovezi de jmenuri pe care le-a facut ciordila impreuna cu ceata de la SIF2 !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb