Viorica Dăncilă a demisionat din BNR, preferând cariera politică

G.U.
Politică / 29 martie 2022

Sursă foto: Viorica Vasilica Dăncilă/Facebook

Sursă foto: Viorica Vasilica Dăncilă/Facebook

Viorica Dăncilă a demisionat la nici un an de la angajarea în Banca Naţională, preferând o carieră politică, au confirmat pentru HotNews.ro oficiali ai BNR. Aceasta fusese angajată în mai anul trecut pe un post de consultant în Departamentul de Sustenabilitate şi Energie Verde, unul din cele 5 departamente care formează Comitetul de trecere la Euro, având un salariu de circa 16.000 de lei lunar, notează sursa citată.

"BNR este preocupată de înaintarea României către zona Euro. În această privinţă, BNR face eforturi de 12 ani, când am înfiinţat Comitetul de trecere la Euro. Acum am intrat într-o fază nouă. Va fi nevoie de contacte directe şi permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană şi cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona Euro. Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale şi Departamentul Economie Verde. Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul. Dânsa nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pentru că finanţările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relaţii speciale cu ecologiştii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat şi Ioan Mircea Paşcu, fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică.", spunea la angajarea Vioricăi Dăncilă consultantul de strategie Adrian Vasilescu.

Viorica Dăniclă este absolventă a Facultăţii Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol şi Gaze. Ulterior, a terminat şi un master în Spaţiul Public European la SNSPA.

Viorica Dăncilă a fost demisă din funcţia de premier în octombrie 2019, în urma unei moţiuni de cenzură. În iulie, Parlamentul îl valida pe Mugur Isărescu ca Guvernator al Băncii Centrale pentru un nou mandat, după o perioadă extrem de complicată. Apăruseră atunci zvonuri foarte plauzibile care vorbeau de dorinţa PSD-ului dominat de Liviu Dragnea de a aduce ca Guvernator un apropiat PSD. De altfel, intenţia PSD de a decapita conducerea BNR se manifestase odată cu refuzul acordării sprijinului pentru un nou mandat al unui alt simpatizant PSD, Liviu Voinea. Pe Voinea, Isărescu l-a scăpat oferindu-i postul de reprezentant la FMI, care era ocupat atunci de actualul şef al resurselor umane din BNR, Mugur Tolic, relatează HotNews.ro.

Candidatura pentru un nou mandat al lui Isărescu nu a fost depusă decât în momentul în care toate partidele au acceptat să-l susţină, o bună bucată de timp nici el nefiind sigur că PSD îl va accepta. Reamintim aici atacurile foştilor premieri Grindeanu şi Tudose la adresa BNR, pachetele de legi anti-economice depuse de aceştia (cu sau fără contribuţia directă a lui Liviu Dragnea), printre care aducerea întregii rezerve de aur în ţară.

Pe tot acest fond în iarna lui 2019 au început discuţiile privind "recuperarea" Vioricăi Dăncilă. "Pila" ei din Banca Centrală este Florin Georgescu, cunoscut pentru asumarea ideologiei de stânga, fără complexe, şi unul dintre oamenii de bază ai Guvernatorului în bancă. Georgescu a purtat negocierile cu Guvernatorul, care, iniţial nu a vrut să accepte. Motivaţia a fost că nu e ok să angajeze o persoană publică cu funcţii înalte într-un partid.

Georgescu a discutat cu Viorica Dăncilă iar la finalul lunii noiembrie, Dăncilă îşi anunţa demisia din conducerea PSD. O parte a problemei fusese astfel rezolvată.

Au urmat paşii procedurali. Pentru funcţia de consilier în BNR nu se organizează concurs. Se recrutează direct oameni din piaţă. Aşadar, Viorica nu a susţinut vreun concurs pentru a fi angajată. A susţinut interviuri (de prisos să spunem cât de dure or fi fost discuţiile, din moment ce decizia de angajare fusese deja luată), a trecut şi prin proba psihologică, după care totul s-a formalizat.

E drept, în cadrul Comitetului de trecere la euro, Viorica va trebui să colaboreze cu unul din marii ei duşmani: Ioan Mircea Paşcu. Cei doi au avut neînţelegeri mari şi se urăsc intens, notează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb