VIORICA DĂNCILĂ: "Sper ca Guvernul Cioloş să se bată pentru interesele agricultorilor aşa cum a făcut-o Guvernul Ponta"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 27 noiembrie 2015

"Sper ca Guvernul Cioloş să se bată pentru interesele agricultorilor aşa cum a făcut-o Guvernul Ponta"

Interviu cu doamna Viorica Dăncilă, vicepreşedintele comisiei AGRI a Parlamentului European, membru al PE din partea PSD

Reporter: Reprezintă agricultura/dezvoltarea rurală o şansă de dezvoltare a ţării noastre?

Viorica Dăncilă: Cu siguranţă că Agricultura şi programele de dezvoltare rurală reprezintă astfel de şanse. În România avem, încă, decalaje importante din punct de vedere economic şi al accesului la servicii, între rural şi urban. Mulţi cetăţeni trăiesc în mediul rural - dezvoltarea agriculturii, mai ales a micilor ferme; îmbunătăţirea serviciilor de Educaţie şi Sănătate la sat sunt lucruri fundamentale pentru ca ţara noastră să reducă decalajele faţă de ţările dezvoltate din UE.

În ultimii ani s-au făcut paşi în această direcţie, dar ei trebuie continuaţi şi asumaţi, indiferent de cine guvernează România la un moment sau altul. Spre exemplu, este extrem de importantă să fie duse mai departe progresele din zona atragerii de fonduri europene, mai ales că am intrat într-un nouă execuţie bugetară UE, cu mai mulţi bani alocaţi pentru România.

Reporter: Care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru dezvoltarea agriculturii din România?

Viorica Dăncilă: În primul rând, aş vorbi de o continuare a unui program de relansare a Agriculturii, care a început în perioada guvernării Ponta. Vorbim despre creşterea subvenţiilor, despre reducerile de taxe care au stimulat producţia şi dezvoltarea în diferite sectoare ale Agriculturii, despre acte normative - cum sunt Legea cooperativelor sau Legea irigaţiilor - care pot da un imbold masiv celor care activează în acest domeniu.

În al doilea rând, este important că agricultorii români să înţeleagă necesitatea de a se asocia, pentru că aşa vor putea să fie competitivi. La nivelul micro există încă probleme de competitivitate şi este păcat, pentru că aici vorbim de un sector cu un potenţial enorm.

Reporter: Având în vedere background-ul dlui Cioloş, consideraţi că guvernul condus de domnia sa poate fi considerat un atu pentru dezvoltarea agriculturii?

Viorica Dăncilă: Atât noul prim-ministru, cât şi noul ministru al Agriculturii, domnul Achim Irimescu, sunt oameni cu experienţă în domeniu, atât la nivel naţional, cât şi european. În mod logic putem speră că aceştia cunosc problemele din Agricultură, priorităţile acestui domeniu şi vor continua să ia acele măsuri necesare.

De asemenea, sper ca noul Cabinet să arate cel puţin la fel de multă deschidere către agricultorii români, să fie receptiv la nevoile acestora, şi să lupte pentru interesele acestora în faţa instituţiilor europene, aşa cum facem şi noi în Parlamentul European.

Reporter: De peste 20 de ani aşteptăm refacerea sistemului de irigaţii. Credeţi că de data aceasta vom reuşi să ducem la capăt acest proiect?

Viorica Dăncilă: Recent a fost adoptată de către Parlament noua Lege a irigaţiilor. Vorbim despre un act normativ care susţine refacerea sistemului de irigaţii şi care vine şi cu măsuri pentru a reduce riscurile că infrastructura de irigaţii, ce avem acum şi ce se poate crea, să mai fie fie distrusă din neglijenţă sau rea-credinţă.

Peste 1 miliard de euro sunt destinaţi finanţării acestui proiect, până în anul 2020. Îmi exprim speranţa că noul Guvern va aloca sumele decise pentru anul 2016, pentru că refacerea sistemului de irigaţii este un proiect care nu mai poate fi întârziat.

Reporter: Cum credeţi că a influenţat agricultura reducerea TVA la produsele alimentare? Cum credeţi că noul Cod Fiscal va influenţa dezvoltarea agriculturii?

Viorica Dăncilă: Pentru Agricultură, efectul cel mai important a fost creşterea producţiei şi încasărilor. Preţurile au scăzut, iar oamenii au consumat mai mult. Veniturile bugetare nu au scăzut ca urmare a reducerii TVA la alimente, ci din contra, în primele luni de aplicare a măsurii, Executivul a încasat cu 400 de milioane în plus.

Noul Cod Fiscal înseamnă scăderea treptată a taxelor, iar acest lucru se va resimţi în mod cert şi în Agricultură. Oricum, Agricultura a beneficiat anticipat de reducerea taxelor - a fost cazul reducerii TVA la alimente, despre care am vorbit, dar şi a reducerii TVA la produsele de panificaţie, o măsură care a intrat în vigoare acum mai bine de doi ani.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Citam: "În primul rând, aş vorbi de o continuare a unui program de relansare a Agriculturii, care a început în perioada guvernării Ponta." Asa este, basca faptul ca Ponta a scris si monumentala lucrare Enciclopedia Britanica.

    Nu va crapa obrazul de rusine sa ziceti asa ceva??? nu a facut nimic guvernul Ponta, avem mai putine autostrazi de la inceputul anului sistemul de irigatii e la pamant. rusine sa va fie!!

    in agricultura lucreaza 30%din populatie si produce 4% din pib.Agricultura primeste foarte multe subventii de la stat ,adica de la noi cei multi.Sa se sustina singura

    Bla..bla..bla d-na Dancila va intreb concret si la subiect :

    1) De 25 de ani tot programe de lansare faceti... Care sunt facilitatile care le dati agricultorilor sa se asocieze in sectoare mai mari (concret) 

    2) De 20 de ani se tot discuta problema irigatiilor...iar acum veniti sa-mi vindeti "gogosi" ...De ce guvernul dvs.Ponta dupa atatia ani de guvernare nu se gaseste intr-o situatie sa fie gata deja jumatate din irigatiile ce trebuiau facute....Aruncati acum responsabikitatea la alcineva...jenant 

    3. Nu va laudati cu cresterea productiei...aceasta am primito dela D-zeu cu un timp favorabil 

    4) Ce masuri intreprindeti ca tarani din Romania sa nu isi vanda marfa pe soselele si ( autostrazile ) din Romania. si sa excludem samsari. 

    5) Ce masuri aveti pentru a dezvolta sectorul pomicol din Romania si sa nu mai mancam mere si pere din alte tari.

    Sunt cateva masuri la care trebuie sa raspundeti... nu ne luati cu...fundamente...acte normative ... De 20 de ani tot fundamente faceti si acte normative ca si cei care fac autostrazi ca nu auzi decat mereu de "studii de fezabilitate"..Cate 3-4 studii pe acelasi obiectiv. 

    1. Irigatiile se vad direct la "persoana". Lui d-nul Ponta i-a inceput sa-i creasca barba si mustata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb