VIRGIL-DANIEL POPESCU: "Dacă cei mai mari producători de energie nu vor scădea preţurile pentru populaţie, autorităţile vor interveni"

A.D.
Politică / 17 iunie 2020

Virgil Popescu

Virgil Popescu

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie, când piaţa va fi complet liberalizată, în caz contrar Guvernul urmând să utilizeze legislaţia anticoncurenţială pentru a interveni, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la Digi 24, conform Agerpres.ro.

El a explicat că, de la 1 iulie 2020, preţul gazelor pentru populaţie nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber.

"Evident că trebuie să avem grijă ca furnizorii să nu profite de această situaţie de început de liberalizare şi ne vom asigura din acest punct de vedere. Din această lună producătorii vor fi obligaţi să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la şase luni şi la un an la preţul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de faţă, aproape de trei ori mai mic decât preţul actual cu care cumpără furnizorii, deci practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă şi ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici", a spus oficialul guvernamental.

Popescu a subliniat că, în cazul în care cei doi mari furnizori, Engie şi E.ON, care au 90% din piaţă, nu vor scădea preţurile pentru populaţie, autorităţile vor interveni pentru ca acest lucru să se întâmple.

"Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici, (oferă o reducere - n.r.) chiar şi de 20%, pentru că nu-şi doresc să piardă clienţii. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înţelegere anticoncurenţială, ei având 90% din piaţă şi nu fac nicio mişcare pentru a reduce preţul clienţilor finali", a continuat ministrul.

Popescu a sfătuit consumatorii să consulte comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, unde fiecare furnizor îşi publică ofertele de preţ.

El a adăugat că, săptămâna viitoare, Guvernul va mai elimina o barieră care există în acest moment în calea concurenţei pe această piaţă.

"Vă dau un exemplu: în momentul de faţă, o companie dintr-o zonă din sud-vestul nu poate vinde gaz în nord-estul României decât dacă are un punct de lucru pe o rază de 50 de kilometri acolo, ceea ce este o aberaţie în momentul de faţă, când online-ul este peste tot. Este o barieră veche în Legea energiei, pe care o vom elimina de săptămâna viitoare, astfel încât, dacă piaţa e liberă, să fie liberă şi absolut oricine să poată oferta oriunde", a completat ministrul de resort.

Începând cu 1 iulie 2020, piaţa gazelor din România va fi complet liberalizată.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Baiatul asta, Virgil Popescu este un paradox pentru mine. Dupa ce tot anul 2019 a scheunat ca nu se liberalizeaza pretul mai repede la gaze si ca nu se defineste mai repede consumatorul vulnearbil acu e de-a dreptul uimit de lacomia corporatiilor din domeniu si se vaita ca preturile sunt enorme.

    Distribuitorii (EON, CEZ, Engie, Tinmar, etc) cumpara gazu cu 25 lei per Mwh si il vand la prosti cu 70-85 lei per Mwh... E misto rau capitalismul asta in Romania. Asemenea hotzie e greu de gasit undeva pe Glob.  

    pretul la gaz scade doar o luna doua, dupa care porducatorii isi fac singuri pretul, sa speram ca o sa ramana liberalizata piata si cand cresc preturile la gaz

    1. Nu au unde si de ce sa mai creasca. Peste 80% din industrie functioneaza la cota de avarie, teoretic ar trebui sa fie gaz kklau pe piata pentru consum casnic, la preturi mici. Aici trebuie sa intervina statul si sa fixeze un pret accesibil pentru populatie... si sa dea o OUG similara cu 114/2018 care sa-i puna la pamant pe capitalisti.

      Pentru ce nu te muti in Coreea de Nord?

    oameni buni, dar chiar nu va dati seama ce greu este faci tot ce fac ei (nimic), sa mentina o retea in stare de nefunctionalitate si lipsita de performanta

    chiar nu va dati seama ca acele corporatii tr sa produca profit cat mai mult de pe urma unor resurse pe care le-au obtinut pe degeaba si sa multumesca si multi tovarsi care s-au obisnuit cu salarii/prmie/dividende, etc nesimtine! 

    credeti ca se pot obtine toate aceste minunatii fara un pret corespunzator? 

    credeti ca este usor sa ai venituri uriase fara sa faci nimic? 

    asa ca ar trebui sa-i aplaudam ca nu creste pretul si mai mult si sa le spunem ca suntem convinsi ca ne vor binele!

    traiasca democratia in Romania! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb