VIRGIL POPESCU: ''Cred că autorităţile de la Bruxelles vor aproba până la sfârşitul lunii aprilie planul de restructurare a CE Oltenia''

G.U.
Politică / 12 martie 2021

''Cred că autorităţile de la Bruxelles vor aproba până la sfârşitul lunii aprilie planul de restructurare a CE Oltenia''

Autorităţile române se aşteaptă ca oficialii de la Bruxelles să aprobe până la finalul lunii aprilie planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, astfel încât compania să plătească fără penalităţi certificatele de emisii aferente anului trecut, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El va merge la Bruxelles la începutul săptămânii viitoare pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene pe această temă.

"Luni şi marţi voi fi la Bruxelles, împreună cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi cu secretarul de stat Dan Drăgan. Luni vom avea discuţii cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, pentru Fondul de tranziţie justă, şi cu doamna comisar Adina Vălean. Marţi ne vom întâlni cu doamna comisar pentru Concurenţă şi cu cea pentru Energie", a spus Popescu.

El crede că Bruxelles-ul va aproba planul de restructurare a CE Oltenia până la finele lunii aprilie, însă nu a răspuns la întrebarea ce se va întâmpla dacă nu vom primi acest aviz, notează sursa citată.

În legătură cu diferenţa de cifre privind panourile fotovoltaice care vor fi instalate la CE Oltenia - Comisia Europeană vorbeşte de 119 MW, iar în planul prezentat presei din România se prevăd 735 de MW - ministrul a spus că este vorba despre acelaşi lucru, însă diferă modul de calcul.

"Noi ne referim la capacitatea instalată a panourilor fotovoltaice, adică 735 de MW. Comisia Europeană se referă la numărul orelor de funcţionare, întrucât aceste instalaţii nu produc energie noaptea. Deci 735 de MW instalaţi, la circa 1.300 de ore de funcţionare pe an, produc 119 MW în medie, cât precizează Comisia Europeană", a explicat ministrul.

Comisia Europeană a început, pe 5 februarie, o investigaţie aprofundată cu privire la planul de restructurare a CE Oltenia.

Capacitatea de producţie a Complexului Energetic Oltenia nu se va schimba în mod semnificativ în urma restructurării, arată Comisia Europeană în scrisoarea prin care motivează de ce a început investigaţia aprofundată cu privire la ajutorul de stat pe care îl solicită România prin planul de restructurare a producătorului de energie.

România a notificat un ajutor de restructurare în valoare de 1,33 miliarde de euro, care constă într-un ajutor pentru salvare în valoare de 0,25 miliarde de euro deja acordat, un împrumut suplimentar garantat de stat de 0,31 miliarde de euro şi o subvenţie de stat în valoare de 0,77 miliarde de euro. În plus, se preconizează obţinerea unui ajutor de stat suplimentar în valoare de 711 milioane de euro din Fondul pentru modernizare, se arată în documentul menţionat.

"Referitor la reducerea capacităţii de producţie a societăţii CE Oltenia (prin închiderea unităţilor de ardere a lignitului) cu 1.605 MW până la sfârşitul anului 2025 şi la închiderea minelor de lignit, pierderile astfel înregistrate în capacitatea totală de producţie a societăţii CE Oltenia vor fi compensate în mare măsură prin instalarea noilor centrale fotovoltaice şi hidroelectrice (119 MW până la sfârşitul anului 2025), precum şi a unităţilor alimentate cu gaz (1.325 MW începând din 2026). Prin urmare, capacitatea totală de producţie a societăţii CE Oltenia nu se va schimba în mod semnificativ", au subliniat oficialii CE.

Comisia mai arată că veniturile pe care le preconizează compania sunt incerte, pentru că se bazează pe o modificare a legislaţiei care, la rândul ei, nu a primit aprobare de la Bruxelles, informează Agerpres.

Din cele 3,5 miliarde de euro din resursele financiare necesare pentru acoperirea costurilor de restructurare preconizate a fi suportate în perioada de restructurare de cinci ani, CE Oltenia va contribui cu 1,5 miliarde de euro din fonduri proprii, în timp ce restul de 1,33 miliarde de euro va proveni de la bugetul de stat, iar 0,711 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare.

"Prin acordarea accesului la finanţarea pe care CE Oltenia nu ar fi obţinut-o în condiţiile pieţei, măsurile sunt, prin urmare, de natură să permită societăţii CE Oltenia să rămână pe piaţă şi să îşi îmbunătăţească poziţia concurenţială pe piaţa internă. Prin urmare, măsurile denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa şi afectează schimburile comerciale dintre statele membre", precizează oficialii europeni.

În acest stadiu, este puţin probabil ca ajutorul de restructurare planificat în vederea sprijinirii planului de restructurare prezentat să îndeplinească criteriile de compatibilitate prevăzute în Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, se mai arată în documentul Comisiei Europene.

În plus, pe baza informaţiilor prezentate de România, niciun investitor sau creditor de pe piaţă nu susţine planul în această etapă.

În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare propus are o durată corespunzătoare şi ar conduce la restabilirea viabilităţii societăţii CE Oltenia la sfârşitul perioadei de restructurare, deoarece nu este evident că CE Oltenia va obţine o rentabilitate suficientă şi că va putea rămâne pe piaţă fără ajutor suplimentar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CREDE ȘI NU CERCETA , creștine " !!!

    Pai, tu ce fel de ministru esti, bai slugoi ordinar? Astepti Bruxellul sa-ti faca tie treaba murdara si sa inchida Combinatul ala? Sunt convins ca daca aia de Bruxelles iti cer sa stai in fatza lor in pozitie de capra, nu doar ca te conformezi imediat, dar vii pregatit si cu morcovul de penetrare! Vai de capul nostru, ce Colonie de mana a 14-a a ajuns tara asta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb