VIRGIL POPESCU, DESPRE LEGEA OFFSHORE: "Stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt stipulate în această lege, pentru că altfel investitorii nu vor veni"

S.B.
Politică / 15 aprilie 2022

"Stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt stipulate în această lege, pentru că altfel investitorii nu vor veni"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, vineri, la Antena 3, despre legea offshore, că stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt stipulate în această lege, pentru că altfel, investitorii nu vor veni şi, în plus, se asigură prin legisferare că stabilitatea regimului fiscal va fi pe toată durata acordului petrolier, informează news.ro.

"Este un lucru foarte important, pe care investitorii trebuie să îl ştie", a explicat ministrul Energiei.

"A fost o discuţie în coaliţie, lucrăm de mai mult timp la acest proiect de modificare a Legii Offshore, pentru că trebuie să spunem că în 2018 Parlamentul a adoptat legea offshore, dar din păcate investitorii de la acea vreme, Exxon şi OMV Petrom au anunţat că în baza legii offshore adoptată de Parlament nu vor putea începe investiţiile, practic aceste investiţii au fost blocate", a spus ministrul.

Virgil Popescu a precizat că, prin modificările la Legea offshore, printr-un regim fiscal mai prietenos cu investitorii, un regim fiscal prin care statul român va câştiga în jur de 60% iar investitorii 40%. "Vrem să deblocăm investiţiile din Marea Neagră şi sunt convins că vom face acest lucru", a mai spus el.

Ministrul a mai afirmat că stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ sunt stipulate în această lege.

"Fără o stabilitate fiscală şi o predictibilitate a legii, investitorii nu vor veni şi, în plus, prin această lege, asigurăm prin legisferare că stabilitatea regimului fiscal va fi pe toată durata acordului petrolier, este un lucru foarte important, pe care investitorii trebuie să îl ştie", a explicat ministrul Energiei.

Virgil Popescu a precizat că primele Gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport în a doua parte a anului acesta.

"Lucrările de recepţie la perimetrul celor de la Black Sea Oil & Gas au fost finalizate şi au fost făcute de către Ministerul Energiei (..) în cursul săptămânii trecute, evident cu anumite observaţii şi cu termene de îndreptare. De aceea primele gaze din Marea Neagră vor intra în semestrul 2 al acestui an şi dacă vom adopta, şi sunt convins că vom adopta această lege în această sesiune parlamentară, am solicitat procedură de urgenţă (..) evident că vor intra în baza acestei legi" , a mai spus el.

Despre dreptul de preemţiune, Virgil Popescu a spus că sunt două lucruri trecute în această lege, în beneficiul statului român şi al românilor.

"Pentru situaţii de criză energetică sau de probleme în aproviozionarea cu gaze naturale, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate interveni şi să asigure cu prioritate aprovizionarea României cu gaze naturale, din perimetrele offshore şi onshore", a mai spus Popescu, arătând că legea se aplică şi zăcământului onshore de la Caragele.

"Statul român poate, dacă doreşte, să cumpere gazul natural la preţul la care s-a negociat în contractele bilaterale", a mai spus el.

Întrebat când vor scădea facturile la gaze ale românilor, ministrul a spus că primele gaze din perimetrul Neptun vor intra nu mai devreme de 2026 - 2027.

"Abia atunci producţia de gaze a României va fi excedentară, vom avea cu mult mai multe gaze decât necesarul românesc, şi, în momentul în care producţia este mai mare decât consumul, evident, preţul la gaze naturale va scădea", a spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu a spus că "mai avem un jalon în 2024, pentru zăcământul de la Caragele, care va putea să înceapă exploatarea lui şi primele gaze la începutul lui 2024, la capacitate maximă, şi atunci vom avea un plus de producţie, care va putea să acopere aproape consumul României".

"Şi la începutul lui 2024 vom avea gaze din producţia onshore, de adâncime, în sistemul naţional de transport", a mai spus Virgil Popescu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. de ce mai tineti un partener al lui Citu?

    Ambii trebuie judecati ptr tradare.. 

    Lumea traieste prost din cauza lor ! 

    Liberalismul este varza !  

    PSD l-a sprijinit sa traiasca .. 

    Ar trebui stersi toti cei care au acut imprumutuiri in ultimii 5 ani !

    Asa poate vor intelege ca tara are nevoie de oameni corecti , nu fleoarte! 

    mai scuteste-ne cu predictibilitatea asta . voi ce predictibilitate oferiti cetatenilor acestei tari in conditiile in care habar n-aveti ce veti face peste doua zile , faceti politica de pe o zi pe alta habarnistilor !

    Ba virgile,chiar crezi ca te mai crede cineva?se vede de pe Marte ca esti un lup paznic la oi.tu cu klaus si toti mamelucii din pnl.stim ca va bateti joc de noi,stim ca va vindeti si tradati tara,dar la un moment dat roata se intoarce!!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb