VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Anul 2022 putem spune că a fost un an de răscruce, pe care cred că l-am trecut cu bine"

M.C.
Politică / 31 decembrie 2022

"Anul 2022 putem spune că a fost un an de răscruce, pe care cred că l-am trecut cu bine"

Anul 2022 a fost unul de răscruce, pe care l-am trecut cu bine şi, împreună cu partenerii europeni şi cu Statele Unite ale Americii, am reuşit să stabilizăm preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres.

"Astăzi se încheie un an 2022 foarte complicat. Un an care a început cu un război la frontierele României, un război neprovocat, început de Federaţia Rusă în Ucraina fără absolut niciun motiv. Da, un război care a creat probleme în toată Europa şi în lume, un război care a indus o criză energetică fără precedent, o criză energetică cu care a trebuit să ne luptăm. Anul 2022 putem spune că a fost un an de răscruce, pe care cred că l-am trecut cu bine. Împreună, împreună cu partenerii europeni, împreună cu partenerii atlantici, cu Statele Unite ale Americii, am reuşit să stabilizăm preţurile energiei electrice, am reuşit să stabilizăm preţurile gazelor naturale şi să creăm o predictibilitate a acestora până în 2025", a subliniat ministrul într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a semnalat că "a trebuit să ne adaptăm situaţiilor, să facem modificări din mers, să facem uneori chiar improvizaţii", pentru că, în momentul când există un război la frontieră şi o criză foarte puternică, "trebuie să te adaptezi din mers".

"Dar cel mai important lucru şi cea mai importantă lecţie pe care cred că am învăţat-o este că, dacă suntem solidari şi dacă suntem uniţi, putem trece peste toate aceste lucruri. România a demonstrat că este capabilă să treacă peste această criză energetică", a punctat Virgil Popescu.

El a precizat că în acest an, printre preocupările ministerului s-a numărat şi restructurarea sistemului energetic şi, pentru prima dată, se poate spune că în România există un circuit integrat nuclear pentru producţia de energie electrică.

"În această lună, după un întreg şir de acţiuni, Societatea Nuclearelectrica a ajuns să deţină întreg ciclul nuclear al României, de la extracţia de uraniu, prin licenţele pe care le are la mina Tulgheş-Grinţieş, la procesarea acestuia. Achiziţionarea uzinei de la Feldioara, fabrica de combustibil de la Piteşti şi producţia de energie electrică de la Cernavodă îi dau Nuclearelectricii practic toate ingredientele să aibă în interior acest circuit integrat", a explicat Virgil Popescu.

Acesta a reamintit şi faptul că în 2022 au fost puse "în linie dreaptă" reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi a menţionat anunţul partenerilor americani, al Băncii de Export a Statelor Unite, privind o finanţare de 3 miliarde de dolari pentru unităţile 3 şi, 4. Totodată, a mai spus el, a fost ales şi sit-ul pentru reactoarele modulare la Doiceşti şi faza 1 de începere construcţiei reactorului modular de la Doiceşti a început.

"Practic, în anul 2022, un an profund lovit de această criză energetică, am mers mai departe cu programul nuclear românesc şi mergem mai departe pentru că avem un nou obiectiv, un nou obiectiv de ţară, independenţa energetică şi o vom atinge", a punctat ministrul.

Virgil Popescu a reiterat că tot în acest an Romgaz a cumpărat partea Exxon din Neptun Deep şi România se securizează din punct de vedere al gazelor naturale.

"Începând cu sfârşitul anului 2026 România va deveni independentă energetic şi din punct de vedere al gazului natural. Vom produce mai mult decât putem consuma", a spus el.

Printre ale "realizări" ale anului 2022, ministrul a menţionat salvarea de la faliment a Complexului Energetic Oltenia, printr-o injecţie de un miliard de euro în ultimii 3 ani şi încă un miliard de euro pentru investiţii, operaţionalizarea fondului de modernizare, energia regenerabilă căpătând o nouă importanţă.

"Am lansat call-ul de proiecte pentru energie regenerabilă. Vrem ca până în 2026 să avem 7 GW de energie regenerabilă. Vrem ca până în 2027 să fim independenţi din punct de vedere energetic. Practic asta ne dorim", a precizat Popescu.

Acesta a vorbit şi despre termocentrala de la Mintia, care a fost cumpărată de un investitor care a plătit peste 90 de milioane de euro pentru ea şi va face investiţii de un miliard de euro, dar şi despre termocentrala de la Paroşeni, care împreună cu cele 4 mine, în anul 2023 vor forma un nou complex energetic, şi care va avea şi un grup de gaz şi va putea funcţiona şi după anul 2030-2032, când ne-am asumat că nu vom mai folosi cărbune.

"Da, a fost un an care foarte tulbure, dar în această turbulenţă am mers înainte şi ne-am atins obiectivele. Sigur că se pot face mai multe lucruri. Sigur că puteam face mai multe lucruri. Sigur că anul viitor ne propunem să mergem mai departe şi să avansăm în aceste proiecte.(..) Acestea sunt, pe scurt, câteva din lucrurile pe care le-am început şi pe care vrem să le continuăm. A fost un an greu, a fost un an care l-am trecut cu bine. Am spus că nu vom avea probleme din punct de vedere al energiei electrice şi al gazelor naturale şi nu vom avea probleme. Iar anul 2023 sper să fie un an mai bun. Le urez tuturor românilor la mulţi ani şi un 2023 mai bun decât 2022", a conchis Virgil Popescu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ti-ai batut joc de banii investitorilor la SNP si SNG, adica de banii tuturor cotizantilor la pilonul II, taxa de 60% este o magarie nesimtita, cand UE a recomandat 33%

    PNL a ajuns la un procent ridicol pentru ca in frunte cu iohanis , rares bogdan si altii asemenea lor si-au batut joc de votul romanilor . Ulimul sondaj CURS efectuat la comanda celor de la PMP arata asfel :

    1-PSD-28%  

    2-AUR 25% 

    3-USR-12% 

    FORTA DREPTEI -11% 

    REPER- 8% 

    PMP -5% 

    PNL -4% 

    UDMR -4% 

    PRO ROMANIA -2% 

    ALTII -1% 

    Sondajul a fost efectuat in perioada 27-29 decembrie prin metoda kati pe un esantion de 1157 respndenti si are o marja de eroare de +-3%.

    Ii urez la anul PNL -ului sa iasa de la guvernare, v-a tras pe sfoara PSD-ul porcilor, 4%este mult pt PNL.

    Ati furat banii actionarilor de la SNP si SNG.

    PSD-UL a avut bunul simt sa-i imparta la Romgaz in ultima zi a anului cu actionarii acum doi ani parca! 

    Trădători!

    E bine ca a iesit cu aceasta retrospectiva in care arata ce a rezolvat intr un timp atat de scurt . Sa speram ca se va merge inainte cu proiectele energetice enumerate pe nuclear, si se evita acele SMR care ne pot nenoroci !. Reactiile negative se datoreaza si faptului ca publicul larg nu stia gradul de dezorganizare in care era industria orizontala in domeniul nuclear ,si ca cele 2 noi reactoare de la Cernavoda nici macar nu aveau contractele semnate . Eu oersonal consider ca ministrul Virgil Popescu a lucrat diligent si competent pentru a recupera intarzieri sau greseli din anii anteriori care nu i se datoreaza . Daca un ministru e atacat atat de violent si denigrat constant de un canal de televiziune ,asta nu inseamna ca e si vinovat ! Intr o criza energetica atat de puternica ,globala ,si cu toate deficientele pe care le a gasit in Ministerul energiei ,domnul Popescu s a descyrcat bine . Macar in presa economica trebuie sa si sustina proiectele ,tintele atinse si care sunt motivatiile ,sa poata contracara cumva atacurile defaimatoare din media.

    Ce imi doresc si eu pentru timpul pe care l mai are ca ministru este ca Ministerul energiei sa blocheze prin instante ,prin ce metode legale sunt posibile ,mutarea pe care vrea sa o faca OMV de a transera resurse de gaz petrol din subsolul tarii noastre ( vandute odata cu Petrom) catre statul austriac . Si e foarte putin timp disponibil pentru asta ,numai Ministerul energiei o poate face . La Multi ani ,succes si ...un strop de noroc ! 

    v-ati batut joc de echilibrul politic al romanilor si l-ati cheltuit pe planurile prostesti ale unor forte externe (green deal, nazi-ecologie, marea resetare).

    datorita acestui fapt extremistii de la AUR la alegerile parlamentare din 2024 vor atinge peste 50% constituind singuri majoritate in parlament.  

    fac apel la psd si pnl si toti asa-zisii echilibrati sa se intoarca IMEDIAT la interesele poporului roman si sa nu mai guverneze impotriva romanilor si intereselor lor!  

    de vina pentru accidentul istoric cu extremistii needucati de la AUR dominand toate institutiile statului roman nu sunt Rusia, forte externe, bau-bau ... ci strict rautatea si caracterul anti-Romania al pnl si psd.  

    pnl si psd lasati dracului bruxelles-ul si alte aberatii fandosite si guvernati strict pentru romani !!! altfel riscati in cazul fericit sa ajunga extremistii de la AUR la putere si in cazul nefericit riscati ca intreaga clasa politica sa arda intr-o revolutie sangeroasa nemaivazuta (1989 a fost gluma fata de ce urmeaza) !  

    pnl si psd, ati fost avertizati.  

    nimeni sa nu zica ca nu a stiut.  

    v-ati cam epuizat capitalul de rabdare al romanilor.  

    p.s. virgil popescu, asasinule economic platit de austrieci si alte forte externe! vor veni romanii si te vor linsa in strada cum sa inchizi mine si termocentrale cand toata europa arde dupa energie ??? te vor ucide romanii daca iese varianta proasta cu revolutie!

    1. sub AUR vor fi inregistrate abuzuri severe la adresa drepturilor indivizilor (drept la opinie si expresie, drept la proprietate, etc... studiati constitutia)

      dreptul si institutionalismul vor fi inlocuite sub AUR de vointa dictatoriala a unor oameni fara educatie si necizelati!  

      Vai tie , Romanie, pe cine ai ales in 2024 la conducere ?!?!?!!?  

      .  

      pnl si psd , uitati de planurile nebune de la davos si de la bruxelles , strainii NE VOR RAUL SI NE VOR STERSI DE PE FATA PAMANTULUI! Intorceti-va imediat cu fata la popor (si asta nu inseamna prostilor inca un val asistential de subventii si bani dati mita poporului! inseamna guvernare pro-romani de calitate!) !  

      pnl si psd sunt autorii distrugeri Romaniei prin mana directa a fotbalistilor si alcoolicilor si drogatilor de la AUR!  

      Vai tie, Romanie!

      Atatia oameni sunt sclipitori si ar putea oricand conduce Romania BINE si ajung la conducere  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb