Virgil Popescu: Selecţia consiliilor de administraţie pentru companiile din energie a respectat legislaţia în vigoare

A.F.
Politică / 24 februarie

Virgil Popescu: Selecţia consiliilor de administraţie pentru companiile din energie a respectat legislaţia în vigoare

Fostul ministru al Energiei Virgul Popescu (PNL) afirmă, duminică seară, că parte din consiliile de administraţie ale companiilor din subordinea Ministerului Energiei au fost alese în timpul mandatului său, restul au continuat în mandatul lui Sebastian Burduja. "Selecţia a respectat, fără abateri, legislaţia în vigoare", afirmă Popescu, precizând că este mândru de echipele de conducere şi nu are nimic să le reproşeze. "Oare cine vrea să destabilizeze sectorul energetic din ţara noastră", transmite Virgil Popescu.

"De interes‼ Vreau şi sunt dator, în spiritul transparenţei faţă de cetăţeni, să fac o serie de precizări având în vedere cele apărute, în ultimele zile, în spaţiul public cu privire la selecţiile consiliilor de administraţie/suparaveghere, precum şi directoratelor companiilor din energie deţinute majoritar de statul român prin ministerul Energiei. DA, în mandatul meu de ministru al Energiei am demarat procedurile de selecţii, potrivit prevederilor legale, pentru o parte din companiile din portofoliul deţinut de ministerul Energiei", a scris, duminică seară, pe Facebook, Virgil Popescu.

Acesta precizează că a finalizat selecţia pentru Consiliul de Administraţie cât şi pentru membrii Directoratului pentru SNN Nuclearelectrica SA şi SNGN Romgaz SA.

"Pentru S.C. Oil Terminal SA şi SPEEH Hidroelectrica am finalizat doar procedurile pentru selectarea Consiliului de Administraţie/Consiliului de Supraveghere, procesul fiind însă continuat de colegul meu, ministrul Energiei Sebastian Burduja. Pentru restul companiilor selecţia a fost finalizată de către dânsul. Sunt convins că atât în mandatul meu de ministru cât şi al domnului ministru Burduja selecţia a respectat, fără abateri, legislaţia în vigoare", a mai scris Popescu.

Acesta afirmă că nu a văzut "documentul Comisiei Europene prin care se face referire la anumite conflicte de interese cu privire la unele selecţii şi nici nu vreau să speculez la ce societăţi face acesta referire".

"Aştept, ca şi opinia publică, decizia oficială şi motivarea Comisiei Europene pentru a vedea care sunt deficienţele găsite. Dar cu toate acestea, vă pot spune că sunt mândru de echipele de conducere ale tuturor companiilor din Energie, care într-o perioada de criză energetica şi război la frontieră, îşi fac treaba bine. Fac asta pentru români şi România", a mai transmis fostul ministrul al Energiei.

Acesta afirmă că nu poate reproşa nimic celor de la Nuclearelectrica "care continuă să îndeplinească paşii necesari pentru realizarea proiectelor, prin care ne vom atinge obiectivul de independenţă energetică al României".

"Le mulţumesc şi celor de la Romgaz care continuă proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep de extragere a gazelor din zăcământul de mare adâncime de la Caragele. Mai mult chiar, au realizat cea mai profesionistă emisiune de Bond-uri pentru a se finanţa, pentru a continua investiţiile în dezvoltare. Nu aş putea să le reproşez nimic nici celor de la Hidroelectrica care au înţeles nevoia de a intra pe piaţa de furnizare de energie electrică a clienţilor casnici şi au preţuri foarte bune pentru români, oferind astfel o ofertă corectă şi competitivă. În paralel, au realizat şi o listare de succes pe Bursa de Valori Bucureşti", a mai transmis fostul ministru.

Potrivit acestuia, "exemplele pot continua cu absolut toţi operatorii economici din portofoliul Ministerului Energiei".

"Au înţeles că este criză şi au venit cu soluţii pentru binele cetăţenilor, al firmelor, al economiei, al industriei. Societăţile din Energie şi operatorii sunt EROII acestei crize energetice, care încă nu a trecut şi care creează atâta tensiune în societate (...) Unele din persoanele despre care, pe surse s-a spus că ar fi în conflict de interese, au părăsit fie posturile de demnitate publică şi au rămas în administrarea companiilor, fie pe cele din administrare şi au rămas cu demnitatea publică. Au înţeles că binele naţional este mai presus de cel personal", a precizat fostul minitru.

Acesta explică va cere în continuare clarificări, ca europarlamentar.

"Voi explica, fără reţineri, că legea a fost respectată, iar România, alături de UE acţionează pentru a ne asigura securitatea energetică. Însă, nu pot să nu mă întreb: oare cine vrea să destabilizeze sectorul energetic din ţara noastră, deşi nu am depăşit criza energetică, iar războiul este tot la graniţă? Îmi doresc ca cei cu putere de decizie să analizeze cu maximă vigilenţă şi înţelepciune toate datele, pentru a lua cele mai bune decizii", a încheiat Virgil Popescu.

Reacţia fostului ministru vine după declaraţiile recente ale premierului Marcel Ciolacu referitoare la consiliile de administraţie.

"Domnul Burduja (Sebastian Burduja 0 actualul ministru al Energiei - n.r.) a preluat de la fostul ministru (Virgil Popescu - n.r.) această problemă. Comisia (Comisia Europeană - n.r.) a depistat anumite nereguli în selecţia pe 109 (OUG 109/ 2011 - privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice). Şi sunt anumite recomandări şi este o sumă destul de consistentă care se va opri pe o perioadă de şase luni până când se va remedia acest lucru. Atunci, eu, ieri, împreună cu membrii Guvernului, colegii mei, am dat deja o ordonanţă astfel încât domnul Sebastian Burduja să nu-şi asume pe persoană fizică. Ne asumăm întregul Guvern al României cu adevărat o tâmpenie făcută de alt Guvern şi alt ministru", a declarat Marcel Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ai respectat legile voastre de smecheri si escroci sa capusati tot ce este de capusat.

    Acum faci pe prostul ca nu stii de normele ue, care desigur nu erau date in tara tocmai ca sa puteti capusa nestigheriti. 

    De aia castiga georgica!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Aceasi fanfaronada si minciuna cu, care este obisnuit

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb