În portofoliul Visa s-au înregistrat, anul trecut, 24 miliarde de euro, cheltuieli care cuprind atât plăţile făcute la comercianţi, cât şi numerarul retras pe cardurile Visa, în creştere cu 13% faţă de 2014. Valoarea plăţilor cu cardurile Visa a crescut cu 20%, în contextul în care se discută despre explozia masei monetare în piaţă.
Pe carduri, şi mai ales pe cele Visa, avansul plăţilor este dublu faţă de creşterea numerarului, conform rezultatelor financiare anuale pentru România raportate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de Visa Europe.
Numărul plăţilor realizate de POS cu carduri Visa a avansat în anul fiscal 2015 cu 22%, în condiţiile în care toate tipurile de carduri au raportat majorări de peste 20% pentru acest indicator. Per total, numărul plăţilor cu carduri Visa la comercianţi a crescut de şase ori mai rapid decât numărul retragerilor de numerar, potrivit aceleiaşi surse citate.
Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia al Visa Europe, a declarat în cadrul întâlnirii cu presa: "Anul trecut s-au împlinit 20 de ani de la primul card emis sub sigla Visa. În tot acest timp, atitudinea românilor faţă de plasticul din portofel s-a schimbat radical, odată cu dezvoltarea comerţului electronic, a plăţilor cu telefonul mobil sau cu răspândirea tehnologiei contactless. Dacă în anii '90 cardurile erau folosite preponderent pentru retrageri de numerar, acum sunt utilizate tot mai frecvent pentru plăţi în magazine. Peste două treimi dintre plăţile cu carduri Visa sunt sub 100 de lei, ceea ce arată obişnuinţa de a plăti zilnic cu cardul, chiar şi sume mai mici. Din acest punct de vedere, contactless reprezintă viitorul imediat pentru plăţile electronice din România, pentru că face mult mai rapide plăţile de mică valoare, iar creşterea acestui tip de tranzacţii de 50 de ori ca valoare în anul fiscal 2015 este doar începutul succesului acestei tehnologii".
Portofoliul de carduri Visa a crescut uşor, la 7,4 milioane de unităţi, în linie cu evoluţia portofoliului de bază reprezentat de cardurile de debit, care au înregistrat creşteri semnificative atât în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor efectuate la POS (+22,2%), cât şi valoarea plăţilor (+19,1%).
Cardurile pentru companii, al doilea segment ca importanţă în portofoliul Visa, au raportat creşteri de două cifre ale tuturor indicatorilor pentru cel de-al cincilea an consecutiv. Portofoliul de carduri Visa Business a crescut în 2015 cu 10%, iar utilizarea acestora s-a intensificat atât la POS (+22,3% număr tranzacţii; +18,7% valoare plăţi), cât şi din punct de vedere al cheltuielilor totale rulate (+14,8%).
• Visa - o singură companie globală
La eveniment a fost prezentă şi Fiona Wilkinson, CCO la Visa Europe. Potrivit domniei sale, în prezent, mai mult de 1 euro din fiecare 5,7 euro cheltuiţi în Europa este pe un card Visa, în condiţiile în care în Europa există 522 milioane de carduri Visa - mai mult de un card pentru fiecare persoană adultă. Cheltuielile la POS au crescut în anul fiscal 2015 cu 7,7%, la 1.580 miliarde de euro.
Visa Inc. şi Visa Europe au anunţat în luna noiembrie încheierea acordului final prin care Visa Inc. preia Visa Europe, creând astfel o singură companie globală. Tranzacţia depinde de aprobările din partea autorităţilor de reglementare şi se estimează că va fi finalizată în trimestrul al treilea al anului fiscal Visa Inc. (aprilie-iunie 2016).
• Visa: "Românii au făcut 750 mii de plăţi cu cardul de taxe şi impozite"
De 5-6 ani Visa a promovat plata către sectorul public, iar anul trecut au înregistrat cele mai mari creşteri pe acest segment. Cătălin Creţu a menţionat: "Românii şi-au făcut plăţi anul trecut în valoare de 250 milioane RON pe toate cardurile, nu doar pe Visa. Promovăm plata în România de taxe şi impozite. Practic, anul trecut s-au înregistrat 750 mii de plăţi cu cardul de taxe şi impozite, iar creşterea cea mai mare este în online pentru că acolo este situaţia ideală".
Totodată, în opinia domniei sale, plăţile electronice sunt sigure - atât cele în mediu fizic, cât şi cele din online, care au înregistrat rezultate foarte bune: "Ştim cu toţii că în vârful listei este Black Friday, dar dacă ne uităm în restul anului nu vedem deloc "Valea plângerii". Tranzacţiile online înregistrează o creştere cu 60% la comercianţii locali", a mai adăugat domnul Creţu.
Ca şi perspective pentru anul în curs, reprezentanţii Visa au în vedere lansarea tichetelor de masă în format electronic, extinderea parteneriatelor cu comercianţi, dezvoltarea continuă şi rapidă a plăţilor contactless, dar şi faptul că 200 de mii de români vor finaliza trainingurile BaniIQ şi BaniipeNet.
Visa Europe este o companie de tehnologii de o plată deţinută şi operată de băncile membre şi alţi furnizori de servicii de plăţi din 38 de ţări din Europa, unde există peste 500 de milioane de carduri Visa. Cheltuielile totale depăşesc 2.000 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile efectuate la POS reprezintă 1.500 miliarde de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 29.01.2016, 15:39)
VISA nu doreste altceva decat cresterea la maxim a platilor cu cardul. Au sprijinul guvernului. Motivul invocat: reducerea evaziunii fiscale. Adevaratul SCOP: retragearea banilor fizici din circulatie, intr-un viitor extrem de apropiat. Tarile scandinave deja nu prea mai utilizeaza banii fizici.