VIVIANE REDING, VICEPREŞEDINTE CE: "Europa ar putea fi pionier în domeniul 5G"

Internaţional / 12 octombrie 2020

"Europa ar putea fi pionier în domeniul 5G"

Reding: "Europa este dependentă atât de SUA, cât şi de China, în aceeaşi măsură în care ele sunt dependente de Europ"

UE ar putea deveni un intermediar între Beijing şi Washington, pentru a-şi spori influenţa politică în lume, consideră vicepreşedintele CE

Europa este dependentă atât de SUA, cât şi de China, în aceeaşi măsură în care ele sunt dependente de Europa, apreciază Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Comisar European pentru Justiţie în perioada 2010-2014, conform adevarul.ro. Oficialul afirmă: "Conflictele recente au arătat că Europa nu se mai poate baza pe scutul istoric de securitate oferit de SUA. Acest lucru ar putea duce pe termen lung la construirea unei capacităţi europene de apărare (ca primă consecinţă). «Războiul economic» a arătat, de asemenea, că suntem prea dependenţi de bunuri şi servicii non-europene. Acesta este motivul pentru care UE a început să-şi dezvolte propria capacitate digitală şi să verifice investiţiile străine directe (a doua consecinţă). UE şi-a exprimat clar poziţia în setul de instrumente pentru 5G şi în recentul său plan COVID de a stimula inovaţia pentru un viitor ecologic şi digital. Europa a înţeles că trebuie să îşi definească propriile priorităţi şi să ia propriile decizii. UE, chiar mai mult decât SUA sau China, are un interes strategic în păstrarea ordinii globale bazate pe reguli întruchipate de Organizaţia Mondială a Comerţului. Trebuie să conducă reforma OMC, lucrând îndeaproape cu ţările terţe aliniate (cum ar fi Japonia, de exemplu). În timp ce îşi consolidează instrumentele pentru a face faţă noilor provocări, UE trebuie să reziste şi tentaţiilor protecţionismului şi a naţionalismului economic. «Multilateralismul» este şi va fi pe primul loc pe agenda europeană".

Europa ar putea fi pionier în domeniul 5G, dând, astfel, un impuls puternic mai multor evoluţii economice (sănătate, educaţie, mobilitate, transport, producţie, agricultură, pentru a numi doar câteva), mai consideră Viviane Reding. Conform acesteia, UE ar trebui să negocieze un acord de investiţii ambiţios cu China pentru a asigura accesul firmelor europene la sectoare încă protejate, cum ar fi serviciile financiare, infrastructura sau utilităţile. UE ar putea deveni un intermediar între Beijing şi Washington, pentru a-şi spori influenţa politică în lume, opinează vicepreşedintele Comisiei Europene.

Printre altele, oficialul CE consideră că ameninţările tarifare ale SUA asupra exportului de maşini europene sunt contraproductive, pentru a le cita doar pe acestea. În ceea ce priveşte 5G, membrii UE ar trebui să utilizeze o abordare unificată pentru a atenua riscurile de securitate cibernetică, rezistând presiunilor de la Washington pentru o interdicţie totală. "Libera circulaţie a mărfurilor" şi "dreptul la proprietate" sunt o necesitate, apreciază sursa citată. "Setul de instrumente 5G" al UE a stabilit măsuri clare şi proporţionale pentru statele membre pentru a evita breşele de securitate. Tot ceea ce contravine acestor reguli şi măsuri riscă să fie contestat, conchide aceasta.

În opinia sa, România pare să se alinieze complet SUA pentru a interzice Huawei în modernizarea tehnologiilor de internet. Viviane Reding subliniază: "Legislaţia UE impune respectarea principiilor obiectivităţii, transparenţei, proporţionalităţii şi nediscriminării în întreprinderile comerciale. Setul de instrumente 5G merge în aceeaşi direcţie şi nu recomandă o interdicţie pe criterii politice".

Antreprenorii şi proprietarii de afaceri mici de astăzi trebuie să aibă acces la tehnologia de care au nevoie pentru a sprijini creşterea şi capacitatea de a scala afacerile rapid. Încetinirea acestei dezvoltări ar priva sectorul privat de oportunităţi de creştere, susţine oficialul, apreciind că toate noile tehnologii au întotdeauna riscuri, iar acestea trebuie să fie atenuate prin garanţii europene convenite de comun acord.

Reding adaugă: "Interzicerea achiziţionării de echipamente de telecomunicaţii de la firme chineze ar adăuga aproximativ 55 de miliarde de euro (62 miliarde de dolari) la costul reţelelor 5G din Europa şi ar întârzia tehnologia cu aproximativ 18 luni, potrivit unei analize a industriei publicată de Reuters. «Jumătate din acest cost suplimentar se va datora faptului că operatorii europeni vor fi afectaţi de costuri mai mari de intrare după pierderea semnificativă a concurenţei pe piaţa echipamentelor mobile», se spune în raport. «În plus, operatorii ar trebui să înlocuiască infrastructura existentă înainte de a implementa upgrade-uri 5G». Pe scurt: dezvoltarea este încetinită şi costurile cresc".

Setul de instrumente 5G anunţat în ianuarie de Comisia Europeană stabileşte o abordare comună bazată pe o evaluare obiectivă a riscurilor identificate şi măsuri de atenuare proporţionale pentru a aborda riscurile de securitate legate de lansarea 5G, mai adaugă reprezentantul CE. Conform acestuia, pentru fiecare dintre măsurile setului de instrumente, raportul analizează progresele înregistrate în statele membre de la adoptarea setului de instrumente, arătând ceea ce s-a făcut deja şi identificând domeniile în care măsurile nu au fost puse în aplicare până acum: "Este esenţial ca Europa să vorbească şi să acţioneze cu o singură voce. Poziţiile independente sunt contraproductive".

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb