Vivre Deco renunţă la planul de restructurare al companiei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 februarie 2023

Vivre Deco renunţă la planul de restructurare al companiei

Actuala conducere arată cu degetul către Monica Cadogan, fostul director general al Vivre, pentru starea în care se află societatea

Vivre Deco, societate aflată în procedură de concordat preventiv, renunţă la prelungirea termenului de negociere şi exprimare a votului asupra planului de restructurare al companiei, conform informaţiilor din portalul instanţelor de judecată.

Decizia vine după ce, planul de restructurare propus de actuala conducere a companiei nu a primit suficiente voturi din partea creditorilor afectaţi pentru a fi aprobat (planul trebuia votat de creditorii ce deţin minim 30% din creanţe), iar o parte dintre aceştia au formulat cerere de închidere a procedurii de concordat preventiv. Vineri, 17 februarie, magistraţii vor discuta cererea de închidere a planului, conform informaţiilor din portalul instanţelor de judecată.

În mod normal, următoarea etapă după concordatul preventiv este insolvenţa.

Vivre Deco are listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB două emisiuni de obligaţiuni, în valoare totală de 10,45 milioane de euro, care în prezent sunt suspendate de la tranzacţionare.

În planul iniţial de restructurare se prevedea plata a doar 4,2% din valoarea obligaţiunilor, în trimestrul al patrulea din anul al patrulea al planului. După o rundă de negocieri, plata obligaţiunilor a crescut la 15%. Dar, negocierile cu obligatarii şi alţi creditori au eşuat, astfel încât acum conducerea companiei a hotărât să renunţe la plan.

În prima parte a lunii septembrie a anului trecut, instanţa admisese cererea Vivre Deco de deschidere a procedurii de concordat preventiv la solicitarea a doi creditori Zooku Solutions şi Shopeo Tech, ambii având legături cu compania. Conform planului de restructurare, Vivre a ajuns să aibă pierderi mari şi capitaluri proprii negative în special după ce a schimbat tratamentul contabil al cheltuielilor legate de atragerea şi reţinerea clienţilor. Chiar cu un an înainte de lansarea primei emisiuni de obligaţiuni, societatea a hotărât să trateze această catergorie drept cheltuieli în avans. Astfel, se miza pe faptul că vor aduce clienţi ce vor face cumpărături recurente, urmând să fie trecute eşalonat în cheltuielile exerciţiilor financiare. Ulterior, s-a constatat că aceste cheltuieli nu aduceau veniturile sperate, li s-a schimbat tratamentul contabil si Vivre a ajuns brusc la o pierdere mare.

Cu puţin timp înainte ca această situaţia să iasă la iveală, Monica Cadogan şi-a dat demisia din funcţia de director general al Vivre Deco. În rapoartele publicate ulterior şi semnate de noul director Călin Fusu, se subliniază că situaţia în care se află compania a fost cauzată în special de strategiile manageriale din 2020 şi 2021 ce nu au avut beneficiul aşteptat.

În planul de restructurare se afirmă că spaţiile de depozitare ale companiei au fost supradimensionate, circa 50% fiind goale. Spaţiile fuseseră închiriate de la Ecom Centrul Logistic, societate deţinută indirect de Oliver Cadogan, soţul Monicăi Cadogan, care este şi persoana împuternicită a societăţii, potrivit datelor de la ONRC.

"Noua echipă de management a societăţii a descoperit că domeniul vivre.ro a fost înregistrat pe numele personal al fostului CEO, Monica Cadogan. Societatea a demarat demersurile legale pentru recuperarea domeniului, prin care s-a tranzacţionat circa 45% din cifra de afaceri în perioada de raportare (n.r. primele şase luni ale anului 2022)", se arată în raportul semestrial pentru anul trecut.

Între deţinătorii de obligaţiuni se află Alpha Bank, cu titluri în valoare de 2,8 milioane de euro, fonduri Certinvest, cu circa 106 mii euro sau FDI Transilvania administrat de SAI Globinvest. Către Banca Transilvania, Vivre are o datorie care în septembrie era de aproape 22,7 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Poate cine sa explice care a fost problema cu domeniul vivre.ro?

    Am inteles corect ca vivre.ro apartinea persoanei fizice Monica Cadogan, iar societatea a incercat sa il cumpere (poate a si reusit), folosind ~45% din cifra de afaceri pe S1 2022? 

    1. ...prin domeniul in cauza s-a tranzactionat circa 45% din CA a perioadei respective, domeniul apartinand - pe persoana fizica - doamnei in cauza. Banuiala mea e ca firma in sine are mai multe domenii folosite la vanzarea produselor catre clientul final. In mod normal, ar trebui sa poata sa-si recupereze domeniul de la dna in cauza dar totusi traim in RO si orice e posibil ..

      treaba cu domeniul e o alta fumigena de-a lui Fusu care-i ia pe toti de fraieri

      el actionar majoritar si administrator nu stia pe ce domeniu si ale cui sunt site-ul si implicit mare parte din brand,fiind magazin online! 

      fosta conducere,fosta conducere,fosta conducere gata ca s-a zgariat discul 

      e vorba de fostul CEO,o parte din fosta conducere executiva 

      cealalta parte e actuala conducere in minciunile lui 

      banii i-au topit impreuna ca doar nu ieseau zeci de milioane pe prostii si nu stiau administratorii,firma se prabusea sub ei iar ei cantau vesele cantecele la sedinte

    Lucrurile arata ca si frauda si vanzare frauduloasa a obligatiunilor Vivre pe baza de minciuni in prospectul obligatiunilor .

    ASF e problema, pentru ca permite listarea de obligatiuni NEgarantate.

    1. din stiinta mea, nicio obligatiune listata la BVB, incluzandu-le pe cele mari gen TLV, TEL etc. nu sunt garantate. iar de principiu, sunt foarte rare peste tot in lume

      Asta e o problema falsa.Obligatiunile negarantate reprezinta un instrument foarte benefic in lumea financiara de pretutindeni,asigura acces unor firme care nu au active de natura celor cerute ca garantii.

      Nu are asta legatura cu faptul ca la noi piata nu este informata corect,legal despre situatia financiara a emitentului,destinatia fondurilor,ca nu exista nicio sanctiune daca se minte grosolan,se deturneaza fonduri,se delapideaza.

      Una e sa-si asume un risc mare investitorii in negarantate corect informati fiind si alta sa fie mintiti,sa investeasca in orb.Asta e treaba ASF nu sa interzica toate instrumentele din lumea civilizata ca sa poata dormi in liniste. 

    Si ce importanta isi mai dadea madama prin interviuri. O pocnitoare de 2 bani, mult spus...

    Creditorii mai pot recupera ceva de acolo doar declarandu-se un faliment rapid!Si facand plangere penala cu constituire parte civila astfel incat dupa ani de dormit in justitie sa se pronunte un verdict de confiscare extinsa.

    Sansele nu stiu cat sunt de mari cu cei care asteapta pensia speciala ca unica atributie de serviciu,dar sunt mult mai mari decat orice gluma cu insolventa cand firma e de facto in faliment,vedeti ca e magazinul online care nu mai apare decat ca scandal,nu se mai aude de el,are n-are promotii,are n-are publicitate cross in media,recomandari influensaresti,publicitate TV etc. 

    Cum sa mai existe asa ceva,de unde sa plateasca datoriile daca nici cand vindea destul nu era profitabil operational? 

    E milioane de euro dator la bugetele din Ungaria,Cehia,Bulgaria si alte state.crede cineva ca mai face business pe acolo ca in Romania unde se joaca de-a concordatul si face misto de creditori pana mai scot ceva bani din firma?

    Cica se reduce contractul de depozitare la jumatate sau cat zic ei?la ce le trebuie atat ca ei practic nu mai exista in online?ce vand?povesti! 

    1. Cine a întocmit prospectul, tăcerea e de aur...

    Monica Cadogan in continuare figureaza in calitate de membra a Consiliului de Administratie, Presedinte a Consiliului de Audit, membru al Comitetului de Nominalizare, Remunerare și Guvernanță Corporativă a companiei Purcari (simbol: WINE) listata la BVB (a se vedea site-ul companiei). In lumina informatiilor prezentate pe larg in ultimele saptamini, nu e cazul si BVB si compania Purcari sa se expuna pe seama celor dezvaluite?

    Vasile Tofan care este deasemenea membru a Consiliului de Administratie si membru a Consiliului de Audit Purcari (simbol: WINE), totodata este membru al consiliului Moldova Agroindbank care intentioneaza sa se listeze la BVB. 

    Care este mesajul transmis de BVB si ASF prin evitarea directa vadita de a comunica cu investitori pe seama subiectelor VIVRE, Monica Cadogan, Oliver Cadogan, Purcari si efectele asupra viitoarei listari Moldova Agroindbank? A fost organizata o schema criminala de fraudare a investitorilor, si BVB si ASF devin complici. 

    Dar Calin Fusu (Neogen), Mihael Biciu (ex-CEO Tradeville, activand in companie din 1997-octombrie 2021, actualmente Investimental SA) care au listat obligatiunile VIVRE la bursa nu au nimic de spus? Memorandumul pregatit pentru listare este foarte slab, lipsesc multe din informatiile semnificative care ies la iveala si pe care brokerul Tradeville condus de Mihaela Biciu aveau obligatia de a le include in Memorandum. 

    Multe intrebari fara raspuns.

    Evident a fost frauda, pers fizice au fost pacalite abject dar au fost si lacome. Ma indoiesc ca AFS va face ceva, maxim DIICOT sau vreun PF care are bani si de dat in judecata

    Reclama la domeniul doamnei a fost platit cu banii obligatarilor, mai penale afaceri ca la vivre mai rar, dar obligatiunile erau junk

    1. Stii, bre tataie, ce inseamna costul unui domeniu? Aia este apa de ploaie. Din nou comentam aiurea, doar sa scriem. Problema cu domeniul era alta, care nu s-a concretizat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb