Ministerul taiwanez al Apărării a declarat, ieri, că este "hotărât, capabil şi încrezător" că poate proteja insula de ameninţările sporite din partea Chinei, pe fondul vizitei preşedintei Camerei Reprezentaţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, în Taiwan, a relatat AFP, citată de agenţia News.ro.
"Pregătim cu meticulozitate mai multe planuri şi vor fi desfăşurate trupele corespunzătoare pentru a răspunde (...) ameninţării reprezentate de inamic", se arată într-un comunicat de ieri al Ministerul taiwanez al Apărării. Nivelul de alertă în Taiwan a fost "consolidat" de ieri dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.
Potrivit presei taiwaneze, Ministerul de Apărare de la Taipei a anulat de asemenea vacanţele personalului militar şi a anunţat mobilizarea forţelor de apărare aeriene care au primit ordin să se "pregătească de război".
Casa Albă a declarat ieri că Pelosi are "dreptul" de a vizita Taiwanul - în condiţiile în care Congresul american este o altă ramură a puterii din SUA - şi că China "pare să se poziţioneze" militar pentru o demonstraţie de forţă.
De notat că Pelosi şi echipa ei a menţinut ambiguitatea în privinţa unei escale în Taiwan, însă mai multe publicaţii taiwaneze şi vestice au confirmat luni deplasarea la Taipei, citând oficiali guvernamentali americani şi taiwanezi. Financial Times a scris chiar că ea se va întâlni cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, astăzi, la Taipei, după ce îşi va fi petrecut în capitala Taiwanului seara de marţi.
Pelosi "are dreptul de a vizita Taiwanul", a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme de securitate naţională. "Nu există motiv pentru ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană, o criză", a spus Kirby, pe fondul creşterii tensiunilor şi amplificării retoricii beligerante.
Acesta a adăugat că China "pare să se poziţioneze pentru a putea face un nou pas în zilele următoare": acest lucru ar putea "include provocări militare, precum tiruri de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul Taiwanului" ori "importante incursiuni aeriene" în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.
Totodată, oficialii chinezi au început să facă declaraţii tot mai contondente. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a declarat că, "dacă preşedintele Camerei Reprezentanţilor (...) merge în Taiwan, China va lua cu siguranţă contramăsuri ferme pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială". Potrivit acestuia, armata chineză "nu va sta pasivă".
Hua Chunying, un alt purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, a adăugat: "Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei".
Beijingul consideră vizita lui Nancy Pelosi în Asia drept o provocare şi a anunţat organizarea unui exerciţiu militar "cu muniţie reală" în Strâmtoarea Taiwan, în perioada 2-6 august. Portavionul chinezesc Liaoning a plecat pe 31 iulie din oraşul port Qingdao (la nord de Taiwan), în timp ce un alt portavion a plecat pe 1 august din Sanya (oraş aflat pe insula Hainan, la sud de Taiwan), ambele fiind aşteptate să ia parte la operaţiunile militare din Strâmtoarea Taiwan. În acelaşi timp, China a anunţat impunerea de controale şi restricţii pe traficul aerian din regiunea Fujian, aflat în vecinătatea insulei Taiwan, ceea ce a dus la anularea unui număr ridicat de curse aeriene.
De asemenea, la Moscova, pe turnul central de televiziune Ostankino, a fost afişat luni mesajul: "China, Rusia este cu tine!". Orice mesaj pe acest turn este afişat cu aprobare oficială, potrivit Kommersant. Rusia a acuzat ieri Statele Unite de "destabilizarea lumii" prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.
În acelaşi timp, patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de forţe de "'rutină''. Astfel, portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins.
"'Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină'', a declarat un reprezentant al US Navy, potrivit Reuters. El a adăugat că în zonă se află şi nava de asalt USS Tripoli, în cadrul desfăşurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.