Vlădescu: Încercăm să nu modificăm taxele

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2010

Nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri", a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.

Nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri", a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.

Ministrul Finanţelor: Opţiunile Guvernului sunt diferite de ce a apărut în presă

Guvernul încearcă să nu modifice nivelul actual al taxelor, a declarat din nou ieri Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor publice, precizând că Executivul are mai multe variante pentru negocierile cu FMI, dar care nu corespund cu cele vehiculate în ultima vreme în presă. Minis-trul finanţelor a spus: "Sunt tot felul de variante. Aud şi eu de la televizor. Avem şi noi variantele noastre, care nu corespund cu ce se vede la televizor. (...) Am spus că încercăm să nu modificăm taxele".

Sebastian Vlădescu a spus la începutul acestei săptămâni că una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezentă la Bucureşti indică scăderea economiei şi în acest an, precizând însă că nu a fost încă stabilită o estimare finală.

Vlădescu: Lucrăm în continuare pe un deficit de 5,9% din PIB

Ministerul Finanţelor Publice nu a propus deocamdată FMI modificarea ţintei de deficit bugetar, stabilită pentru acest an la 5,9% din PIB, a declarat, ieri Sebastian Vlădescu, citat de Mediafax, deşi Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru 2010. "Nu am propus deocamdată niciun deficit. Deficitul cu care lucrăm este de 5,9% din PIB", a spus Vlădescu.

În condiţiile în care prognoza de creştere economică ar putea fi ajustată şi mai mult în jos, atunci şi revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă, iar menţinerea deficitului la 5,9% din PIB va presupune măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor, ori de creştere a încasărilor, sau variante combinate.

Pe de altă parte, încadrarea într-un deficit de 5,9% din PIB calculat după metoda cash reprezintă mai mult o condiţionalitate a Comisiei Europene, iar în criteriile cantitative stabilite cu FMI sunt specificate doar ţinte în valori absolute.

Astfel, ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an stabilită cu FMI este de 31,9 miliarde lei, care ar corespunde, aproximativ, unui deficit de 5,9% din PIB doar în condiţiile unei creşteri economice de 1,3%.

Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat la jumătatea lunii februarie prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.

CE a declanşat, în luna mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României. În iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România în urma unui dezechilibru fis-cal de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat reducerea deficitului sub acest prag până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.

Anul trecut, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 7,4% din PIB, uşor peste obiectivul de 7,3% din PIB anunţat de autorităţi, dar s-a încadrat în limitele asumate cu FMI, respectiv un nivel în valoare absolută de 36,5 miliarde de lei.

O misiune a FMI se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională. În urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro. România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb