Preşedintele Vladimir Putin a avertizat ieri Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume, transmite Reuters, conform News.ro.
Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale "febrile", cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor.
Clienţii din Uniunea Europeană au spus că vor să renunţe la gazul rusesc, în timp ce liderii Grupului celor Şapte au declarat luna trecută că vor să exploreze "plafoane de preţ" pentru combustibilii fosili din Rusia, inclusiv petrolul.
"Restricţiile de sancţiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune acelor ţări care le impun", le-a spus Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia, inclusiv directorului general Rosneft, Igor Sechin, şi viceprim-ministrului Alexander Novak.
"Utilizarea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave - fără exagerare, chiar catastrofale - pe piaţa mondială a energiei", a adăugat liderul rus.
Invadarea Ucrainei de către Putin din 24 februarie şi impunerea de către Occident a celor mai severe sancţiuni din istoria modernă au subminat pieţele de energie şi mărfuri, încetinind creşterea economică globală.
În timp ce Putin se confruntă cu un război major, cu cea mai mare criză geopolitică şi cu cea mai mare provocare economică a Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, şeful de la Kremlin, în vârstă de 69 de ani, a semnalat în mod repetat că nu este dispus să dea înapoi.
Energia este un domeniu în care Kremlinul încă deţine dominaţie, iar puterile europene, inclusiv Germania, se tem că ar putea fi pe cale să reducă livrările.
Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi cel mai mare exportator mondial de grâu.
Europa importă aproximativ 40% din necesarul de gaze şi 30% din cel de petrol din Rusia.
1. wti crude oil, nu brent.
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 09.07.2022, 18:02)
harta de parcurs:
intai scadere WTI Crude oil in banda 40 si ceva $/bbl (baril) - pana in octombrie/nov 2022
apoi crestere accelerata catre tinta din aria 230-245 $/bbl - pana la finalul anului 2023.
1.1. futures scrie pe voi (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 09.07.2022, 18:04)
spor la bani, gigeilor!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2022, 18:51)
Are perfecta dreptate.. E singurul care gandeste lucid.. Clica de la UE ne arunca in prapastie... Niste tradatori in frunte cu presedinta CE..
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2022, 19:26)
Corect! Asa este!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2022, 07:35)
E singurul care nu gandeste lucid. Clica din Rusia ne arunca in razboi...
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 10.07.2022, 10:25)
sunt de acord cu tine.
cu o precizare: nu exista parti bune si parti rele.
UE e buna si rea pentru Romania. Rusia e buna si rea pentru Romania.
E vorba de situatii si contexte.
Nimic si nimeni nu e rau in absolut.
p.s. In opinia mea destructurarea UE , a zonei euro si a monedei euro E BUNA pentru Romania. Altfel am fi disparut "integrati in absolutul" unei dictaturi conduse de la Bruxelles , cu nimic diferita de URSS inainte de 1991. Daca ai minime cunostinte de drept constitutional si de administratie statala, observi ca UE e i dictatura limitata, nu e democratie (studiaza relatiile intre COmisia Europeana si Parlamentul European si restul populatiei europene si vei vedea hidosenia diktat-ului COmisiei nealese de europeni fata de aparenta democratie prezenta la nivelul Parlamentului European).
Deci, revenind... Romania e beneficiara (la nivel de identitate, autonomie SI CONTINUITATE IN ISTORIE) a destructurarii UE, a zonei euro si a monedei euro.
Relatiile cu Rusia se vor imbunatati in curand, la nivel de ani. Din nou Romania va fi beneficiara daca are masiva istetime de a nu se lasa tarata in comploturi ascunse pro-Ukraina si anti-Rusia.
E o chestiune de inteligenta si oportunism.
Stii ce?
Eu stiu ca Romania va reusi in ceea ce face. Intotdeauna am stiut sa ne strecuram intre conflictele marilor blocuri statale/suprastatale. Asa suntem noi, mai vicleni, mai isteti si mai alunecosi decat oricine de pe pamant! Si e bine ca e asa! Ne asigura continuitatea!