Actualizare 21:17 Putin: "Turkish Stream se va realiza dacă Turcia obţine garanţii din partea UE"
Proiectul gazoductului Turkish Stream va fi realizat dacă Turcia va reuşi să obţină garanţii din partea Bruxelles-ului că toate rutele vor deveni o prioritate pentru Comisia Europeană, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei Itar Tass.
"Avem nevoie de garanţii în scris din partea Comisiei Europene că toate rutele, inclusiv cea potenţială prin Turcia, nu doar că vor fi realizate, dar că vor deveni şi o prioritate pentru sprijinul CE. Dacă partenerii turci ai Gazprom ne aduc un document de acest tip, putem continua. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat până acum", a declarat Putin, în conferinţa sa de presă anuală.
De asemenea, Putin a afirmat că decizia Rusiei de a participa la construcţia centralei de la Akkuyu (Turcia) va fi luată numai pe baza unor factori comerciali.
"Chestiunile care ţin de acest proiect ar trebui decise la nivelul companiilor. Nu vom face un singur pas care să dăuneze intereselor noastre economice", a precizat liderul rus.
Săptămâna trecută, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anunţat că Rusia a suspendat lucrările la proiectul gazoductului Turkish Stream, o conductă de gaze care ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.
(S.A.)
-------------
Cotaţia barilului de petrol la valoarea de 50 de dolari inclusă în Bugetul Rusiei pe anul viitor este prea optimistă, iar Guvernul de la Moscova va trebui să facă ajustări, a afirmat astăzi preşedintele Vladimir Putin, la conferinţa sa anuală de presă, informează AP, Bloomberg şi Reuters.
"Am calculat bugetul pe anul viitor la nivelul de 50 de dolari per baril. Astăzi, această estimare este prea optimistă. Cotaţia barilului de petrol este deja la 38 dolari acum. De aceea va trebui să corectăm datele", a apreciat şeful statului rus. La începutul lui 2014 autorităţile de la Moscova previzionau o cotaţie a barilului de petrol de 100 de dolari.
Acesta a dat asigurări că perioada cea mai dificilă a crizei economice din Rusia a trecut, dar previziunile Guvernului de la Moscova privind o creştere a PIB-ului de 0,7% în 2016 şi de 1,9% în 2017 se bazau pe nivelul de 50 dolari/baril.
"Perioada de vârf a crizei economice a trecut, pe fondul semnelor de stabilire a activităţii economice în trimestrul doi din acest an", a spus Putin, care a apreciat, totodată, că ameninţarea cu care se confruntă Rusia acum este inflaţia, în timp ce alte state sunt afectate de deflaţie.
Rezervele valutare ale Rusiei se ridică la 364 miliarde de dolari, iar ieşirile de capital au încetinit, a declarat preşedintele Rusiei.
Cotaţia barilului de petrol a scăzut, din nou, săptămâna aceasta, apropiindu-se de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul creşterii îngrijorării potrivit căreia supra-oferta de pe piaţa mondială ar putea să se agraveze în lunile următoare din cauza unui război al preţurilor între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi producătorii de petrol care nu fac parte din cartel.
1. Pe surse
(mesaj trimis de Cristi C în data de 17.12.2015, 16:39)
Deși nu apare comentat de presă, se pare că Merkel și Putin s-au întâlnit la Conf de la Paris într-o ședință 1-1, cu presa doar la început. Fără declarații, fără comentarii. Ședința a durat 1.5 ore iar la jumătatea ei s-a alăturat și Juncker.
Se speculează că North Stream 2 a fost subiectul important de discuție. Merkel și Putin nu au subiecte deschise decât sancțiunile și gazul. Despre sancțiuni, se spunea dinainte că se vor prelungi fără discuție (în ciuda protestelor Italiei). Deci nimic de discutat iar rușii se așteptau că vor continua. Nimic de discutat 1.5 ore. Deci, restul este gazul, la care adăugăm opiniile lui Juncker de "apropiere de Rusia" de acum o lună. Iar Sigmar Gabriel în Moscova a spus că nu vrea interferențe în calea North Stream 2. Lucru pe care, acum, Juncker l-a primit ca temă de casă.