Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că forţele ruse se îndreaptă spre atingerea obiectivelor lor principale pe câmpul de luptă din Ucraina şi preiau controlul asupra unui teritoriu semnificativ în fiecare zi, dar a refuzat să spună cât ar mai putea dura războiul, informează news.ro.
Răspunzând la întrebări în cadrul conferinţei sale anuale în care pretinde că stă de vorbă cu ruşii şi cu presa, Putin a declarat că forţele ruse avansează de-a lungul întregului front de luptă.
"Trebuie să spun că situaţia se schimbă dramatic... Există mişcare de-a lungul întregii linii a frontului. În fiecare zi", a spus el, în condiţiile în care analiştii militari spun că Rusia avansează în estul Ucrainei în cel mai rapid ritm din 2022.
"Luptătorii noştri recuperează teritoriul cu kilometrul pătrat în fiecare zi", a subliniat Putin.
"Toată lumea luptă, literalmente eroic. Şi luptă chiar acum. Să le urăm tuturor, atât celor care luptă în regiunea Kursk (din Rusia), cât şi celor care luptă de-a lungul întregii linii a frontului, mult noroc, victorie şi să se întoarcă acasă", a declarat liderul de la Kremlin.
Totuşi, el a evitat să spună când s-ar putea sfârşi conflictul militar. "Operaţiunile de luptă sunt complexe, deci este dificil şi inutil să ghicim ce ne aşteaptă. Iar noi ne îndreptăm spre rezolvarea sarcinilor noastre principale, pe care le-am conturat la începutul operaţiunii militare speciale", a declarat Vladimir Putin.
Discutând despre prezenţa forţelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, Putin a declarat că acestea vor fi cu siguranţă forţate să plece, dar, la fel, a refuzat să spună exact când se va întâmpla acest lucru.
Numărul vehiculelor blindate ucrainene distruse în regiunea Kursk a depăşit numărul vehiculelor distruse în alte zone pe parcursul anului, a susţinut el, afirmând că în regiunea Kursk se află "cel mai mare cimitir de echipamente NATO din lume".
Pe de altă parte, Putin a lăudat noua rachetă hipersonică rusă Oreşnik, care poate avea o rază de acţiune de 5.500 de km, şi a spus că nimeni nu o poarte doborî. "Să ne imaginăm că sistemul nostru se află la o distanţă de 2.000 de km, dar nici rachetele antirachetă amplasate pe teritoriul polonez nu îl vor atinge", a dat el asigurări, calificând sistemul american de apărare antirachetă drept unul costisitor, dar ineficient.
"Experţii occidentali să ne propună nouă, iar ei să le propună celor din Occident şi SUA, care îi plătesc pentru analizele lor, să desfăşoare un fel de experiment tehnologic, să spunem, un duel high-tech al secolului XXI. Să stabilească o ţintă de distrugere, să zicem Kievul, să concentreze acolo toate forţele lor de apărare aeriană şi antirachetă, iar noi vom lovi acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru un astfel de experiment, dar cealaltă parte este pregătită?" - a declarat cu cinism Putin.
Vladimir Putin spune că nu a mai vorbit cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, de peste patru ani şi nu este sigur când se va întâlni sau cân va mai vorbi cu el. "Sunt gata să mă întâlnesc cu el, dacă doreşte", a spus însă Putin.
Cei doi s-au întâlnit ultima dată la summitul G20 din Japonia în 2019, când au purtat discuţii în marja summitului.
De la câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA luna trecută, Trump a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski şi s-au întâlnit personal în timpul vizitei lui Zelenski la New York în septembrie, apoi la Paris, la redeschiderea catedralei Notre Dame.
"În primul rând, nu ştiu când ne vom întâlni. Pentru că el nu spune nimic despre asta. Nu am mai vorbit deloc cu el de mai bine de patru ani", a declarat Putin, răspunzând unei întrebări din partea unui jurnalist american cu privire la o posibilă întâlnire.
Totuşi, la câteva zile după ce Donald Trump a câştigat alegerile din 5 noiembrie, The Washington Post a scris că fostul preşedinte american a vorbit cu liderul rus Vladimir Putin discutând şi despre războiul din Ucraina. The Washington Post cita, sub anonimat, persoane care erau la curent cu această convorbire.
În timpul convorbirii, pe care Trump a purtat-o din staţiunea sa din Florida, el l-a sfătuit pe liderul rus să nu provoace o escaladare în războiul din Ucraina şi i-a amintit de prezenţa militară considerabilă a Washingtonului în Europa, a declarat o persoană familiarizată cu discuţia, care a cerut păstrarea anonimatului. Cei doi lideri au mai vorbit despre obiectivul păcii pe continentul european, iar Trump şi-a exprimat interesul pentru conversaţii ulterioare în care să abordeze "rezolvarea în curând a războiului din Ucraina", au declarat mai multe persoane.
În campania sa prezidenţială, Trump a afirmat că va pune capăt imediat războiului din Ucraina, deşi nu a oferit detalii cu privire la modul în care intenţionează să facă acest lucru. El a semnalat în privat că ar sprijini un acord prin care Rusia să păstreze o parte din teritoriul ocupat în Ucraina, iar în timpul convorbirii cu Putin ar fi ridicat pe scurt problema teritorială, au declarat persoanele familiarizate cu această chestiune citate de The Washington Post.
Opinia Cititorului