Extinderea reţelelor de gaze nu trebuie să se facă din raţiuni electorale, iar autorităţile, înainte de a aduce conducta la poarta oamenilor, trebuie să se asigure că aceştia îşi pot permite plata facturii, a declarat, astăzi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), într-o conferinţă de profil.
"Mie mi-e teamă că aceste extinderi de dragul de a face extinderi, pentru că vin nişte alegeri de primari, de parlamentari şi aşa mai departe, să nu aibă aceeaşi soartă ca extinderile de apă şi de canalizare. Suntem în secolul al XXI-lea şi vedem că suntem tot cu WC-ul în fundul curţii, pe româneşte. Dar mai rău, aici, vom asista şi la faptul că aceste reţele, după ce le-ai băgat în pământ, trebuie să le şi întreţii, să le asiguri o mentenanţă, şi costă", a spus Vlăsceanu, potrivit Agerpres.
Ea a arătat că este nevoie de studii privind cât de eficientă este extinderea reţelelor de gaze în anumite zone.
"Foarte bine să avem gaze, ar trebui să facem o dezbatere ce facem cu aceste gaze. Poate e mic procentul de populaţie care are acces la gaze, dar trebuie să vedem şi unde sunt aceste localităţi, şi structura administrativă a României, dacă este eficient economic să introduci reţele de distribuţie în orice cătun, dacă oamenii îşi doresc. La prima vedere normal că îşi doresc şi dorim să avem cetăţeni cu nivel de trai ridicat şi condiţii de trai, apă canalizare, energie electrică, căldură, dar, după ce le-ai adus la poartă reţeaua, vor putea să plătească şi facturile?", a completat reprezentantul ACUE.
Vlăsceanu a amintit că, anul trecut, Guvernul a amânat pentru 2021 definirea consumatorului vulnerabil.
"Subiectele se leagă, ajungem la discuţia despre consumatorul vulnerabil, care nu este doar cel care trebuie să plătească la facturi jumătate din venituri sau un procent din venituri. Vulnerabil este cel care nu-şi permite să consume energie din alte motive.
De ce am amânat legea privind venitul minim de inserţie, care avea prevederi legate de consumatorul vulnerabil, de ce am prorogat termenul până în 2021. Ştiţi ce scrie în nota de fundamentare? Că nu avem o bază de date centralizată la nivel naţional. România, care se laudă cu viteza internetului supersonică, nu avem bază de date. Putem accepta la nesfârşit astfel de explicaţii?", s-a întrebat ea.
În opinia sa, lucrurile au mers din ce în ce mai rău, odată cu fiecare nouă guvernare.
"La fiecare ciclu electoral, toţi ne-am pus speranţe că va veni şi o schimbare în bine. Schimbări au venit, într-adevăr, şi am zis de fiecare dată că mai rău nu se poate. Realitatea a arătat că întotdeauna se poate", a conchis Vlăsceanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gigi în data de 18.04.2019, 15:46)
D-le Vlasceanu,cu asemenea opinie si pete 20 ani vom fi cu WC-ul in fundul curtii si soba cu lemne.Mai asteptati putin ca le dam toate la unguri...sa aiba 100% retea de gaze.Incurajati investitorii sa faca aceste retele de gaze ca populatia se va conecta....nu aveti dreptate ,la retelele de apa si gaze ,acolo unde sunt s-au conectat...chiar si plebea aia de care vorbiti!Rumanul s-a mai civilizat in ultimii ani....dv si institutia asta se pare ca va place tot asa....timpu trece...leafa merge!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 18.04.2019, 16:13)
Undeva...adevarul este pe la mijloc.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2019, 16:32)
Costul pe km de retea este Acela la care s-a privatizat reteaua, plus imbunatatirile aduse de atunci, adica nimic. Deci retelele sunt ieftine, iar daca se fac, oamenii se vor conecta la ele, vor decongestiona Marile orase
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2019, 16:59)
retea pe butelii. pay as you go. asta e tot