O sută de sindicalişti membrii ai Cartel "ALFA", vor protesta, la data de 5 aprilie, la Ljubljiana împotriva politicilor de moderare salarială.
Peste 20.000 de sindicalişti, din toate statele Uniunii Europene, au anunţat că vor fi prezenţi, la acţiunile de protest din capitala Sloveniei.
La acea dată va avea loc întâlnirea miniştrilor de Finanţe europeni.
Ion Homoş, secretarul general al CNS Cartel "ALFA" a precizat că sindicaliştii nu exclud noi acţiuni de protest şi în ţară, în situaţia în care, Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul de Miniştri nu vor găsi soluţiile necesare pentru aplanarea acestui conflict.
Productivitatea muncii a crescut, în ultimii cinci ani, cu 175%, în timp ce salariile s-au majorat cu doar 167,2%, potrivit unui raport al CNS Cartel "ALFA" care citează rezultatele Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit unui raport al CNS Cartel "ALFA", creşterea economică accelerată, din ultmii ani, a adus beneficii substanţiale doar patronatelor care activează pe piaţa autohtonă, în timp ce românii rămân, în continuare, conform statisticilor, cei mai săraci cetăţeni ai Uniunii Europene.
Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel "ALFA", susţine că acest fenomen a acaparat tot spaţiul Uniunii Europene, tot mai mulţi lucrători resimţind o scădere a ponderii salariilor în venitul naţional al statelor membre.
"Tot mai mulţi salariaţi trebuie să facă faţă unei scăderi concrete a veniturilor şi a puterii lor de cumpărare în valoare absolută, în timp ce revendicarea legată de realizarea unui salariu minim cu o valoare decentă întâlneşte o opoziţie puternică, atât din partea guvernanţilor, cât şi din partea patronatelor", a precizat Petru Dandea.
Raportul arată că ponderea salariilor în PIB, a înregistrat, anul trecut, o valoare de 32%, cu mult sub media Uniunii Europene, stabilită la 52 de procente, în timp ce excedentul brut de exploatare, înregistrează un trend ascendent şi se aproprie vertiginos, ca pondere, de jumătatea venitului naţional. Sindicaliştii susţin că ne confruntăm cu această situaţie din pricina politicii salariale moderate promovate de Guvern, suprapuse peste noul model fiscal aplicat din 2005, care induce un trend descrescător pentru salarii în favoarea profitului.
Petru Dandea a menţionat: "Acest model va încuraja şi mai mult salariaţii români să părăsească piaţa forţei de muncă autohtonă. Trebuie să observăm că la nivelul UE există o diferenţă majoră în ceea ce priveşte veniturile şi salariile, iar acest lucru reprezintă un obstacol către coeziunea socială.
Mai mult, datorită acestor diferenţe se încurajează şi procesul de relocare, şi tot mai des angajatorii se folosesc de argumentul relocării, ameninţând cu aceasta pentru a obţine moderaţie salarială şi alte concesii".
Potrivit Cartel "ALFA", moderaţia salarială a devenit un fenomen generalizat la nivelul UE, iar creşterea salarială reală a rămas cu mult şi în urma creşterii productivităţii, ceea ce a dus la un transfer al veniturilor de la activitatea de producţie spre capital. "Apelurile insistente ale guvernanţilor, Băncii Naţionale sau a patronatelor pentru moderaţie salarială nu îşi au justificare, având în vedere că numai în ultimii cinci ani, productivitatea a depăşit cererile salariale", au subliniat sindicaliştii.
Petru Dandea a mai precizat că pentru a îndeplini criteriile Tratatului de la Maastricht, şi, implicit, ca să adere la zona euro, va trebui să deţinem o pondere a salariilor în PIB similară cu cea a mediei europene, ceea ce ar reclama la dublarea salariilor, în următorii şase ani.
De aceaşi părere sunt tot mai mulţi oficiali ai Uniunii Europene care susţin că politica actuală creşte diferenţele între angajator şi angajat.
Recent, Jean-Claude Junker, primul ministru luxemburghez şi totodată preşedintele Consiliului miniştrilor de Finanţe al UE, a declarat:
"Nu trebuie să ne îndoim că lucrătorii europeni nu înţeleg o Europă în care unii câştigă averi fără să muncească pentru acestea şi alţii trebuie să se resemneze şi să accepte încurajările la moderaţie salarială. Dacă politica actuală, care măreşte diferenţa dintre cei care muncesc şi cei care pretind că dau de lucru, va continua, atunci ne îndreptăm direct către o catastrofă. Trebuie să reflectăm la o modalitate modernă care să permită unui număr cât mai mare să beneficieze de fructele creşterii economice".