VOCI Jurnal de protest

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2017

Jurnal de protest

Sunt friguroasă şi nu îmi place iarna.

Deloc.

Şi nici să merg pe jos.

Dar, în piaţa Victoriei, frigul nu se simte. Temperatura a crescut, în fiecare seară, pe măsură ce au luat amploare protestele contra Guvernului şi a celebrei ordonanţe adoptate în plină noapte, pentru dezincriminarea unor fapte penale.

Marţi seară, eram la o petrecere.

Stupefacţie totală, la aflarea veştii că Guvernul a trecut Ordonanţa, deşi premierul îi promisese preşedintelui Iohannis că nu va face asta "de pe azi pe mâine". Fix aşa a fost. Ca şi cum Iohannis ar fi invocat răul.

Am trecut prin faţa Guvernului, unde se strânseseră deja vreo 20 de persoane. Supăraţi foc, au strigat la noi să oprim şi să ne alăturăm protestului.

Din cauza orei înaintate, nu am crezut că lumea se va strânge. M-am înşelat. Un coleg mi-a povestit că nici nu a mai stat să îşi termine cina şi s-a grăbit să se încalţe şi să iasă pe uşă, spre Piaţa Victoriei.

Am stat până târziu cu ochii pe ştiri. La fel şi miercuri, când un grup de huligani a încercat deturnarea protestelor. Piaţa le-a strigat: "Nu aşa!"

După aşa grozăvie, din nou, am crezut că lumea se va speria... că va ieşi în număr mai mic. Din nou, m-am înşelat.

Joi, am ieşit. Am mers pe jos şi am stat în frig. Se putea înainta până în faţa Guvernului, la jandarmi. Oamenii erau răsfiraţi, poate din cauza incidentelor din ziua precedentă, poate din cauză că îşi programaseră să iasă în week-end.

Vineri, a fost nebunie. La 10 fix s-a cântat imnul, iar lumea s-a aşezat. Fiecare cât a ştiut, unii o luau înainte, alţii rămâneau în urmă. Intonarea imnului a devenit o obişnuinţă. Din oră în oră, în fiecare zi. La fix. Înainte, se face linişte. Organizare corporatistă. Zeci de mii de oameni tac, în acelaşi timp. Dar tăcerea lor părea că nu se aude la Guvern.

Şi totuşi, sâmbătă, preşedintele PSD Liviu Dragnea a făcut primul pas înapoi, anunţând că e posibil ca ordonanţa să fie abrogată, în timp ce piaţa Victoriei era ocupată de părinţi veniţi cu copiii. Declaraţia oficială a premierului Sorin Grindeanu a întârziat după opt seara, când piaţa era deja plină. Lumea se întreba unde e capcana... Se dezbăteau teme juridice, de parcă toţi erau deodată avocaţi.

Duminică, era anunţat cel mai mare miting din istoria ţării. Şedinţa de Guvern şi abrogarea ordonanţei de modificare a Codului Penal nu au ţinut lumea în casă. Din nou, neîncredere totală faţă de Guvern şi clasa politică. Deja, oamenii din piaţă aflaseră că Guvernul mai făcuse o nefăcută: pe lângă OUG 13, mai adoptase, tot pe ascuns, şi OUG 9/2017, care dă liber la cheltuieli publice.

În piaţă au fost mai mulţi ca niciodată. La 21.30, toţi au protestat în linişte, aprinzând, la unison, luminile de la telefoane, în urma unui îndemn pornit pe Facebook şi proiectat, apoi, pe clădirile din piaţă.

"Suntem multe inimi aici", scria pe bannerul unui protestatar.

Aşa a fost.

În piaţă, nu a mai fost frig.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cred ca doctorul a recomandat mersul pe jos la toata Rmania. E bine sa ne gindim ca pe termen lung vom ajunge departe, chiar asa pe jos si Pas cu pas cum zis-a si manglitoru de sibiu

    1. ce sa le spun? ca nu I-am trimis acolo sa ne fure, ca nu I-am trimis acolo sa ne sfideze, sa nu ne respecte, tocmai pe noi datorita carora se afla acolo, pe banii nostril!!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb