VOCI Mortua est, din vest

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 4 august 2016

Mortua est, din vest

De obicei, într-o republică, atunci când moare o regină, e sărbătoare, nicidecum prilej de doliu naţional. Bine, acum, în istorie, poporul era de faţă la trecerea în eternitate şi putea arunca în voie cu pietre, cepe, mere putrede şi cotoare de varză.

Când a răposat Regina Ana, poporul n-a fost de faţă. Poporul n-a fost de faţă nici când a trăit Regina Ana. Poporul vieţuia în România, defuncta s-a născut în Franţa, a locuit în Spania, Portugalia, Statele Unite şi a murit în Elveţia. Când era în viaţă, nimeni n-ar fi recunoscut-o pe regină pe stradă. Foarte puţini ştiau că există şi mai puţini ştiau cum o cheamă.

Regina Ana n-a fost de fapt regină. S-a căsătorit cu un domn care nu mai era rege. Nici când a fost rege, săracul, n-a prea fost rege, nu l-a lăsat taică-său, nu l-au lăsat Mareşalul, ruşii, comuniştii. Cred că doar atunci când a abdicat, lumea şi-a dat seama că a avut un monarh, exact cum, atunci când Ana a murit, lumea şi-a dat seama că Maiestatea Sa era însurat.

Acum că a murit sărmana femeie, toţi suntem trişti. Atât de trişti că ne punem problema unei zile de doliu naţional. Soţia Preşedintelui, şeful Republicii, spune că a admirat-o şi a iubit-o pe Ana. Probabil că e monarhistă în suflet şi a acceptat cu greu ideea că e măritată cu un uzurpator. Klaus se uită la televizor şi-şi dă seama cu cine stă în casă.

La televizor, toţi sunt trişti şi uşor încurcaţi că nu pot folosi toate echivalentele lingvistice pentru a relata moartea: nu pot spune "a plecat dintre noi" sau "ne-a părăsit", că e impropriu, săraca femeie n-a fost niciodată printre noi; nu se poate afirma nici că "a pierdut lupta cu viaţa", ca stereotip mediatic suprem, căci, observând longevitatea, putem spune că a fost meci egal, decis în prelungiri. Nici măcar colocvialul "a dat ortu' popii" nu e potrivit, Ana nefiind ortodoxă. (În anul 2016, BOR nici nu i-ar fi dat voie lui Mihai s-o ia de nevastă)

Suntem trişti pentru că suntem needucaţi! Când moare un cap încoronat, nu e loc de tristeţe, ar fi o ofensă adusă succesorului. Când o să treacă în nefiinţă Regele Mihai, ne vom bucura pentru moştenitorul tronului! Dar... care moştenitor? Radu Duda? Nu, el va fi prinţ consort. Pe tron va urca Margareta. Dar... nu există tron!

Rămâne de văzut dacă nu apare vreun alt pretendent (Ar fi posibil, e unul şi nu mai e la puşcărie, e sub control judiciar. Tehnic, lupta dinastică nu e descrisă de regimul de restricţie şi, dacă învinuitul se prezintă la sediul organului de poliţie în datele şi la orele indicate, poate să se şi întronizeze dacă pofteşte, în timpul său liber.)

Ana va fi înhumată la Curtea de Argeş. Nu se ştie precis dacă văduvul Mihai va putea participa la ceremonie. E ironic să fii înmormântat într-un loc în care nu te-ai născut, n-ai trăit şi n-ai murit, în prezenţa unor oameni necunoscuţi, cu care n-ai avut nicio treabă, dar în lipsa bărbatului cu care ţi-ai petrecut cea mai mare parte din viaţă.

Mihai nu se ştie dacă va fi la Curtea de Argeş, în schimb vor fi militari în uniformă de paradă. Pentru a avea parte de onoruri militare, Regina trebuie decorată. Decoraţiile se dau în principiu pentru merite deosebite, cam ca diplomele de doctorat. Dar să nu ne batem capul cu practici şi principii anacronice.

Dacă nu va veni acum, Mihai va sosi cu siguranţă la propria sa înmormântare. Se pare că România e un loc de veci bun.

Poate că şi Charles Prinţ de Wales va dori să fie îngropat la noi. E mai ieftin ca în Anglia, mai ecologic şi, în plus, Coroana Britanică va putea păstra, strategic, un picior în Uniunea Europeană. La fiecare parastas va trebui să dăm viză rudelor, n-avem ce face.

Până atunci, lui Charles îi place în România şi viu fiind. Petrece mai mult timp la noi decât regele nostru. În plus, pe banii lui. Casă şi-a luat singur, de la particular, nu de la Stat, ba îşi plăteşte şi taxele. (Ei, şi aici e o şmecherie, căci Prinţul a scos la închiriat casa de la Viscri şi cred că are de gând să-şi ia chiria cu el în Anglia, ca Papalekas. Poate lansează o modă şi o determină şi pe maică-sa să nu mai ţină goale toate castelele alea construite de Plantageneţi, şi să mai aducă un ban în casă, de pe urma unui botez, a unei cumetrii. Poate să închirieze baronilor locali, am auzit că şi în Anglia au de-aştia)

E bine că ţara asta, care nu atrage turişti, nici investitori, nici măcar Fonduri Europene, aduce regi de toate naţiile, vârstele şi semnele vitale. Când ne vom fi mutat cu toţii în străinătate, nu se va putea spune despre România că e un loc pustiu, ci unul exclusivist, nu foarte populat, frecventat doar de capete încoronate.

Imaginea României va câştiga enorm, căci despre un rege mort, îngropat la noi, se va spune că "acum e într-un loc mai bun".

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Un nimeni mai prost si nestiutor de istorie ca autorul acestui articol mai rar! O sa te vad pe tine cu ochii in lacrimi si mucii in batista cand o muri iliescu,basescu caci aveti acrasi gandire.

    1. Din pacate, autorul articolului are perfecta dreptate. Nu minte si nu exagereaza nimic, desi, dupa ultima linie deschisa in mass-media de PSD mai ales, pare a se face vinovat de lezmajestate.

      Cand lepra bolsevica de Iliescu se arata inlacrimat de suferinta, te apuca o scarba infinita, iar dovezile ipocrite de compasiune ale celorlalti, te umplu de lehamite! 

      Autorul articolului sa-l intrebe pe Melescanu ce a facut dupa 1990 Regele pt.Romania!

      1. Ideea satirei e ca nu poti fi republican si monarhist in acelasi timp, critica practicile contemporane idioate, ortodoxi vegani cu Buddha in living si alegatori fanatici in prezidentiale care vorbesc de "Maiestatea Sa"...

      2. Textul are umor. Daca provoaca reactii sordide la cititori nu e vina textului. 

      3. As putea dizerta despre dreptul natural, contractul social, Scoala din Salamanca si vocatia nobiliara, dar asta, cu Make, cu Doru Nicolaescu, cu Gelu Voican, cu Marius Oprea, cu postaci care n-au publicat niciodata un eseu... 

      3. Istoria e mon violon d'Ingres, dar cint pa ea ca Zino Francescatti si compun ca Paganini. Asta nu e o revista de istorie, aici trimit, pe linga articole de resort, trebi spirituale pentru oamenii spirituali care reprezinta publicul Bursei. 

      4. Materialul e construit pe o suma de observatii si pe logica alaturarii lor. Absurdul e comic. Desfid pe oricine sa destructureze schemele logice si sa desfiinteze enunturile ca fiind false...

      5. Spre deosebire de contraopinentii mei, eu nu am convingeri politice si nu sint subiectiv, nu votez si nu militez. Cind scriu despre nimic, consider asta arta, aceasta nu are miza si nu e angajata, cum a statutat Poe in Principiile Poetice. 

      Zi, bre, ce a facut Regele Mihai?

      mie mi se pare ca are dreptate. evident, scrie sub un pseudonim, cred, ceva ce nimeni nu are curaj sa spuna cu voce tare si poate se simte prost ca il gandeste. dar asa este.

      ... scrie sub pseudonim?

      Gresesti tare; articolul pare a fi "marca Make" despre care nu poti face astfel de afirmatii, pentru ca esti un graunte pe langa el. 

      Make, Make, nu sti ca despre morti, numai de bine...? 

      ... stai numa sa-nceapa bail-urile prin iuropa sa-apoi om mai vedea cu "mutatu la tara" ... numa domn' Mugurel sa tie leu' pa piciore, c-apoi investitiile pot sa fie si-n feline si turism de slavgardare ;) ...

      N-am ajuns la 51 de ani de viata si 26 de presa ca sa fiu confundat cu un autor inconfundabil! Nu scriu ca Make, scriu ca mine. Citeodata as vrea sa scriu ca altii dar mereu am continuat sa-mi conserv idiostilul. Am debutat in februarie 1990. In vara lui 1991 publicam articolul cu numarul 1000. Am condus publicatii. Am lucrat in televiziune. Am scris in presa straina. Ma cheama Mihai Bogdan Antonescu. Am porecle, dar nici una nu de "Make"...

      Dupa articol este mai degraba vorba de un "idiotstil"

      Extraordinar calembour, cit spirit! Cine s-ar fi gindit? Sinteti o lumina!

      MA,ce impresionant! il faci gelos pe Make. 

      Cu o singura conditie ; sa nu-ti mai conservi idiotismul.

      Capisci? 

      Ai dreptate; daca idiotstilistul ar fi ramas orfan (pe regina o putem considera orfana de tara) poate ca s-ar fi maturizat. Asa soarta sa nu doresti nici celui mai mare dusman. Il intreb pe idiot(stilistul) ce vina a avut tanara printesa ca s-a nascut in familie nobila/ca s-a indragostit, sau ca a acceptat/s-a casatorit cu tanarul rege si apoi soarta i-a luat-o razna? eu stiu ca celor napastuiti trebuie sa le aratam compasiune.

      Dar poate ca totusi omul are circumstante atenuante pe care nu ni le spune/nu le stim noi.Sau mai e o vorba romaneasca: de unde nu e, n-ai ce lua (adica pretinde). As fi fost tare mahnit daca articolul i-ar fi apartinut lui Make; intotdeauna i-am apreciat omenia/umanismul. 

      Avem dovada clara: ai trecut prin viata ca gasca prin apa. 

      E cu doi "i", nenea...

      E cu doi "i, nenea...

      a tradat aliatii la 23.08, a adus rusii in tara tot la 23.08, a adus comunistii la putere la 06.05 si si-a tradat neamul la 30.12. ce...nu se stiu aceste actiuni ?????

    1. Poe se droga si era un betiv. A trait in America capitalismului salbatic si putea spune orice ca ... doar ...doar , cineva ii va mai da o dusca.

    2. Apelul la Poe, este asa, retoric.Nici dvoastra nu credeti in arta pentru arta. Ca doar traiti in Romania socialismului salbatic si istoria dvoastra de pana acum imi confirma spusele! 

    1. Eu nu prea mai beau, dar daca imi faceti o oferta onorabila, pot gasi o alta intrebuintare josnica unei sume de bani. La schimb, pot sa va laud si sa va injur dusmanii in gazeta de perete pe care o vom instala in holul dumneavoastra. (Cutis de lemn cu geam, lacatul, piunezele si vopseaua nu intra in pret...)

    Este ca bufonii pot sa rada de regi, fara sa li se taie capetele :)

    1. Cu mentiunea ca regii au cam degenerat, in vreme ce bufoni de rasa pura se mai gasesc...

      de rasa pura:MA,IN GURA PRESEI,NICOLICEA,TRUMP,BANCIU. ..

      Satira debuna calitate, aspunde asteptarilor mele. 

    Totusi, "talentul" jurnalistic al acestui domn este cu mult sub nivelul "Bursa" ...

    1. exista posibilitatea ca regele mihai sa se recasatoreasca,sa i se nasca un fiu.acesta va avea drept de succesiune.iar romania va deveni regat,precum anglia acum sute de ani.

      Sa-i cautam omului o juna de singe albastru, daca se poate, gata inseminata...

      Nu doar pentru tine; pentru toti neghibii (uite cat de bland sunt cu voi) care improscati cu noroi in cineva care nu v-a atins un fir de par: sunteti buni pentru eticheta "mai animalule", cu mentiunea de a se intelege corect remarca, deoarece animalele sunt ingeri pe langa voi. 

      Regii si reginele care nu clintesc nici un fir de par nu sint buni. Monarhii mari taie capete, tortureaza, comit abuzuri, nedreptati, acte oribile. Pentru ca dispretuiesc binele individual si au viziunea binelui general. Un conducator gindeste in economia colectivului. Atingerea scopului nobil si generos da grandoarea, nu micile acte de bunatate.

      ... cu riscul de a ma repeta, n-ati inteles esenta. Textul este ireverentios dar nu gratuit. Ca cinic, ca om care face misto de orice, consider ca umorul face pardonabil excesul de rautate. Dar logica subzista.

      gluma-i gluma, ipocrizia-i ipocrizie (pare a fi mult prea multa), dar asta-i o oroare, daca nu-i eroare.

    Nu am mai citit de multa vreme un articol asa bun. Am ras copios

    1. m-am tavalit!

    Foarte jenant...

    Inteligent articol. De mult n-am mai ras asa bine, desi tema e de plans - chiar daca majoritatea n-o cunosteam pe Ana. Nu mi-a fost regina, n-am cunoscut-o - de aceea Ana. Dumnezeu s-a odihneasca! O respect ca pe oricare alt om, nu trebuia Romania s-o faca regina sau sa-i dea onoruri regale sau sa ne facem ca ne pare rau, ca asa suntem noi romanii, ca da bine la imagine. La imaginea Romaniei in lume ma intreb ce-ar mai putea da bine, cu asa conducatori...ca-s capitalisti sau comunisti...Ciudat ca a ajuns sa fie Inmormintatat in Romania daca n-a trait aici...Dar si mai ciudat e ca nu participa Mihai - care nu e rege, nu mai e rege, deci Mihai. Putea sa nu participe ca fost rege, desi i se dau Anei onoruri militare, dar sa nu participi la inmormintarea propriei tale sotii? cum o mai fi asta...ce fel de om mai e, ce fel de rege a fost...?

    Mihai Antonescu - o descoperire placuta pentru mine, un adevarat activ pentru ziarul Bursa. 

    1. Ma bucur ca inca pot fi descoperit, inseamna ca dispun de resurse... Activ, pasiv, ce conteaza?- vorba lui Botezatu...

      articol bun, inteligent.

      m am saturat de stiri, vreau idei. 

      iar acest articol are idei, fie ca va place sau nu.chinezu zice ca desteptul iti comunica idei, iar prostul ce a mancat aseara. 

      si haideti sa terminam cu atacurile personale ca ne descafificam.

      sa ramanem la idei! 

    articol de ticalos

    lui Charles ii place in Romania doar 4-5 zile pe an. Ceea ce facea si Regina Ana. 

    1. Ana, ca Ana. Mihai ar fi putut sa stea prin preajma mai mult decit Charles, ca de cind i s-a spus ca e binevenit, de cind i s-au retrocedat citeva garsoniere (in conditiile in care, atunci cind a abdicat si a plecat, a negociat si a primit compensatii materiale...) a trecut ceva vreme... Si el tot nu s-a indurat sa se repatrieze... desi PR-ul lui a lacrimat in hohote cum Maiestatea Sa a suferit de indepartarea de poporul sau, de surghiun si de piinea amara a strainatatii, si de cit de acut a fost dorul de tara...

    Domnule Antonescu, o intrebare: intre rege si Iliescu ce scara de valori (de la 1 la 10) poti acorda. Netinand cont de eventuala rudenie cu maresalul Antonescu.Asta ti-ar fi singura scuza pentru acest articol mizerabil. 

    Ironia dvs. nu este de cea mai buna calitate, mai ales daca avem in vedere momentul ales. Cu regret va spun, puteti face ironii de genul acesta cu oameni care au capacitatea si posibilitatea sa va raspunda, altfel este un fel de "munca in zadar".

    Bre, io sunt mai noua in peisaj. Cine e Make?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb