VOCI Un exerciţiu de ficţiune interactivă: cine va fi preşedinte în 2020 ?

MIHNEA DUMITRU
Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2017

Luna septembrie se apropie şi, odată cu ea, ieşirea din moleşeala politică a verii. Urmează mai multe evenimente, toate de importanţă pentru viitoarele alegeri. Începe să se ţină scorul pentru prezidenţiale, iar singurul mod de a previziona schimbările de la vârful ţării, din 2019, este cu un exerciţiu de imaginaţie. Scena politică actuală are ceva din calitatea unui roman interactiv de ficţiune.

Dacă un cititor alege ca un personaj să participe într-o anumită acţiune, sare la o anumită pagină. Dacă vrea să trăiască, alege alt număr de pagină. Volumul devine destul de gros, în măsura în care opţiunile sunt numeroase, permutările aşijderea, iar concluzia romanului nu aduce surprize prea mari. Încercăm să o citim împreună. Cu înfrigurare, trişăm şi deschidem cartea la ultimele pagini.

Epilogul romanului îl reprezintă alegerile parlamentare din 2020. Acolo, PSD-ul va avea cele mai multe voturi, indiferent de situaţie, un minim de 40% pe care cu greu îi va pierde. Ba chiar poate să înmulţească procentajul, dacă la alegerile prezidenţiale găseşte o locomotivă câştigătoare.

Dar să nu ne grăbim, romanul interactiv pe care-l citim este despre alegerile prezidenţiale, cu noaptea alegerilor drept punctul culminant al cărţii. Aici putem alege mai multe opţiuni. Prima este cea mai simplă, "PSD nu intră în turul doi". Trecem la ultima pagină din carte, unde ne aşteaptă următorul fragment:

"O neaşteptată serie de evenimente a făcut ca imposibilul să atingă realitatea. Turul doi al alegerilor prezidenţiale s-a derulat între doi candidaţi de dreapta. Câştigătorul a promis că va face tot posibilul să fie preşedintele tuturor românilor, inclusiv a celor de stânga. De cealaltă parte, PSD a acuzat fraude masive la vot şi a reuşit mobilizarea membrilor săi. La alegerile parlamentare din 2020, câştigă o majoritate istorică şi covârşitoare, cu care suspendă preşedintele."

Şi gata cartea, dar ne-am grăbit cu opţiunea asta. A fost un exerciţiu de SF. Ne întoarcem şi vedem a doua opţiune, care este "PSD intră în turul doi împotriva lui Klaus Iohannis cu...". Sărim la o nouă pagină, iar aici observăm mai multe opţiuni, dar sunt doar câteva file rămase din carte. Rapid, le scanăm: opţiunea "Liviu Dragnea" duce la o altă pagină de final, cu un mesaj simplu: "şi pierde".

Ne întoarcem şi mai încercăm. Încă doi candidaţi sunt propuşi de PSD, "Ecaterina Andronescu" şi "Adrian-Marius Dobre". Ori cartea e slabă, ori PSD-ul a făcut blat şi a împins candidaţi slabi sau puţin cunoscuţi în lupta cu KWI. Măi să fie! Mai încercăm o variantă, cea finală: "Gabriela Firea". Aici cartea devine interesantă. La opţiunea cu doamna Firea, cartea ne spune următoarele:

"În turul doi, se organizează două dezbateri televizate. Gabriela Firea evită gafele din campania pentru prezidenţiale din 2014, ba chiar îi cere scuze, razant, preşedintelui Iohannis pentru remarcile făcute atunci. Iohannis nu o atacă nici el pe seama activităţii slabe de primar general, dar insistă că are mai multă experienţă executivă. Presa anti-PSD expune, însă, pe larg corupţia din Primăria Generală şi relaţiile dintre Bucureşti şi Ilfov, iar diaspora răspunde cu un vot masiv pro-Iohannis. Alegerile sunt câştigate de Klaus Iohannis la o distanţă de câteva mii de voturi."

Poate un final aşteptat. Ne întoarcem înapoi la prima parte a cărţii, care ne dă opţiuni legate de permutările politice dinainte de alegeri. Sunt opţiuni legate de Liviu Dragnea, dacă va avea dosare noi şi în general problemele sale cu justiţia. Într-una dintre opţiuni, pierde şi şefia partidului înainte de alegerile prezidenţiale, dar firul cauzal este dificil de urmărit şi nu are legătură cu justiţia.

Secţiuni întregi sunt dedicate PNL-ului, dacă vine sau nu cu propriul candidat la preşedinţie sau dacă se răzvrăteşte, chiar şi de formă, împotriva preşedintelui ţării. Toate se termină în dezastru pentru partid. Susţinerea lui Iohannis este unica soluţie, cu o variantă slabă de scăpare într-un Guvern de uniune naţională, pe perioada 2018-2019. Chiar şi în acest caz, pierde electoratul.

O secţiune scurtă adresată USR-ului permite ideea unei candidaturi din partea lui Nicuşor Dan la prezidenţiale, dar rezultatul este că nu trece de primul tur. Permutările acolo sunt de formă, n-au nicio valoare pentru electoratul larg. Nici cu Dacian Cioloş preşedinte şi candidat, partidul nu reuşeşte să treacă de primul tur de scrutin.

Există şi un mic scenariu în care Klaus Iohannis nu candidează la preşedinţie, iar opţiunile rămase în turul doi ne duc la o dezbatere televizată între Laura Kovesi şi Gabriela Firea. Diaspora, din nou, este hotărâtoare împotriva PSD-ului, chiar şi în varianta unei candidaturi independente din partea doamnei Firea. De altfel, singura varianta în care doamna Firea câştigă, în lipsa unei candidaturi din partea lui Klaus Iohannis, este în urma unui scenariu extrem de improbabil, mai exact un atac terorist în Bucureşti, o tragedie care o lasă drept unica decidentă a crizei.

Uităm, totuşi, de faptul că noi citim o carte şi că ar trebui începută, odată, de la prima pagină, chiar dacă ştim variantele de sfârşit. Ne întrebăm dacă vor mai exista surprize sau dacă, precum ultimul episod din Urzeala Tronurilor, ne-am grăbit să-l vedem mai repede decât era el difuzat. Şi ne întoarcem la prima pagina a acestei opere măreţe de ficţiune şi citim:

"Suntem în data de 1 ianuarie 2018 şi societatea românească se confruntă cu mai multe provocări de ordin sistemic, printre care sărăcia, lipsa de infrastructură, de strategie în educaţie şi sănătate, precum şi corupţia la nivel înalt. La 100 de ani de la Marea Unire, societatea este polarizată în dezbateri de formă, menite să crească dubiile în paşii făcuţi spre vest şi să crească euroscepticismul. Valorile tradiţionale, identificate cu greu şi care se confundă cu cele eurosceptice, sunt ridicate drept scuze de pauză, într-un marş obositor spre modernism. Acestea includ, dar nu sunt limitate la provocările care se transmit prin lumea globalizată (e.g. mişcarea anti-vaccinare).

În acest context deloc fericit, democraţia aduce schimbări greoaie şi târzii. Nu veţi putea schimba ceva major în societatea românească, prin deciziile luate în această lucrare de ficţiune interactivă, dar puteţi spera ca, prin alegerea dumneavoastră, să îndreptaţi un pic ţara spre viziunea pe care o aveţi pentru viitor."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. TRUMP

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb