Banca Naţională a afişat, ieri, cel mai mare curs de schimb leu - euro din ultima lună, moneda europeană urcând, în doar cinci zile, cu mai bine de patru bani, de la 4,0682 până la nivelul 4,1094 lei.
Deşi cursul valutar a depăşit pragul de 4,1 lei/euro, bancherii nu şi-au schimbat estimările şi spun că marjele de variaţie sunt normale.
"Datele slabe privind piaţa forţei de muncă din SUA este posibil să fi contribuit la evoluţia monedei naţionale, însă intervenţiile valutare ale băncii centrale se poate să fi avut, de asemenea, o contribuţie semnificativă. Incertitudinea privind prezenţa BNR în piaţa valutară este posibil să se fi redus, dacă luăm în considerare dinamica monedei naţionale din această dimineaţă (n.r. ieri)", se arată în cel mai recent raport emis de analiştii ING Bank. Aceştia nu se aşteaptă ca moneda naţională să depăşească cu mult pragul de 4,10/euro şi îşi menţin estimările precedente.
Şi economiştii Raiffeisen Bank estimează că leul se va menţine în jurul pragului de 4,1 lei/euro, urmând ca mai apoi să coboare spre 4 lei/euro.
Lucian Anghel, economist şef în cadrul Băncii Comerciale Române, vede însă o plajă mai largă în care ar putea evolua cursul în următoarea perioa-dă, de respectiv 4 - 4,2 lei/euro, interval pe care îl consideră ideal pentru exportatori.
Pentru finele anului, prognoza BCR indică un nivel de 4,0 - 4,1 lei/euro.
Deprecierea leului a avut loc în condiţiile în care valutele din regiune au câştigat teren în faţa euro, dealerii suspectând că BNR a intervenit regulat pe piaţa valutară în ultima perioadă pentru a împiedica leul să se aprecieze prea mult.
Întrebat ce părere are despre nivelul cursului valutar, ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu a spus că aprecierea leului este sustenabilă datorită excesului de lichiditate de pe pieţe.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 4,1094 lei/euro, în creştere cu 1,36 bani faţă de cursul de referinţă anunţat miercuri.
Leul s-a menţinut pe depreciere şi în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri, spre deosebire de valutele ţărilor vecine, care se apreciau, în medie, cu 0,3%. La închiderea pieţei locale, euro era cotat la 4,1075 - 4,1085 lei/euro, în condiţiile în care nivelul maxim al şedinţei a fost de 4,1085 lei/euro.