Volatilitate pe piaţa valutară a Iranului

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie

Volatilitate pe piaţa valutară a Iranului

English Version

Pieţele asiatice, în declin uşor Cotaţiile petrolului scad

Moneda iraniană, rialul, este volatilă în contextul în care tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu au fost alimentate de atacul lansat de Teheran sâmbătă seara asupra Israelului, ca răspuns la un presupus atac israelian de la începutul acestei luni.

Duminică, moneda iraniană s-a depreciat, temporar, până la nivelul minim record faţă de cea americană, atingând 705.000 de unităţi/dolar pe piaţa neoficială, potrivit datelor Bonbast. Moneda iraniană a recuperat ulterior o parte din pierderi, valorând circa 670.400 de riali/dolar duminică după-amiază. Un rial mai scăzut înseamnă mai multe presiuni inflaţioniste în Iran, unde rata anuală a inflaţiei s-a situat în jurul a 50% în ultimii cinci ani.

Ieri, dolarul american a fost cu 0,15% mai mic în comparaţie cu un coş de valute importante, depreciindu-se şi în raport cu rialul iranian şi şekelul israelian. Un rial era cotat la 658.000 de unităţi/dolar, ieri, conform whec.com.

În contextul creat, pieţele asiatice au scăzut ieri, în mare parte, deşi pe parcursul sesiunilor de tranzacţionare şi-au redus pierderile mari iniţiale. Bursele din Tokyo, Singapore, Mumbai, Taipei şi Manila au pierdut sub 1%, existând scăderi similare şi în Hong Kong, Seul, Sydney şi Wellington. Indicele Nikkei 225 al pieţei nipone s-a depreciat cu 0,7%, Kospi al celei sud-coreene - cu 0,4%, S&P/ASX 200 al bursei australiene - cu 0,5%. Hang Seng al pieţei din Hong Kong a coborât cu 0,7%.

"Toţi ochii urmăresc dacă va exista vreun răspuns din partea Israelului, iar pieţele vor fi, probabil, volatile în zilele următoare, ca reacţie la orice titluri geopolitice", spune, conform AFP, Redmond Wong, analist la Saxo Bank.

Petrolul, pe curs negativ

Preţurile futures ale petrolului au scăzut ieri, după ce Goldman Sachs a descris drept "relativ limitat" atacul Iranului. Cu toate acestea, potenţialul răspuns israelian la atacul Iranului rămâne extrem de incert, iar dacă va apărea, va influenţa în mod semnificativ stabilitatea aprovizionării regionale cu petrol.

Potrivit Goldman Sachs, producţia de ţiţei a Iranului a crescut la aproximativ 3,4 milioane de barili pe zi, reprezentând 3,3% din oferta globală şi marcând un plus de aproximativ 0,6 milioane de barili pe zi în ultimii doi ani, majoritatea exporturilor fiind direcţionate spre China.

În timp ce preţurile petrolului includ în prezent o primă de risc de 5-10 dolari/baril din cauza potenţialelor întreruperi în aprovizionare, ele pot creşte ca răspuns la orice evoluţie ce va escalada, conform euronews.co.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai era de 84,95 dolari barilul pe piaţa SUA, la ora locală 08.54, în scădere cu 0,8% faţă de sesiunea anterioară. Petrolul european Brent cu livrare în iunie era cotat la 89,64 dolari barilul, în declin cu 0,9%.

Tot ieri, metalele preţioase au înregistrat câştiguri modeste. Spre exemplu, preţul aurului cu livrare în luna iunie s-a apreciat cu 0,03%, la 2.374,90 dolari uncia pe piaţa SUA, la ora 08.52, în timp ce cotaţia spot a urcat cu 0,6%, la 2.358,98 dolari uncia, potrivit datelor Bloomberg.

Creşterea uşoară a preţului aurului sugerează că, deşi investitorii rămân precauţi, nu există o schimbare majoră către acest plasament refugiu tradiţional, probabil din cauza unui efort global puternic de a preveni escaladarea conflictului dintre Iran şi Israel. În schimb, argintul a cunoscut o creştere semnificativ mai mare: +1,6%, la 28,77 dolari uncia pe piaţa SUA, la ora 08.52.

Metalele industriale au avut câştiguri mai mari ieri, după ce Bursa din Londra a interzis trazacţiile cu metale din Rusia. Piaţa londoneză a stabilit aceste interdicţii asupra produselor din aluminiu, cupru şi nichel. Astfel, Shanghai Futures Exchange rămâne singura bursă majoră de mărfuri din lume care acceptă metalele de provenineţă rusească.

"Lichiditatea metalelor ruseşti pe pieţele europene şi americane ar putea scădea în continuare, iar fluxurile comerciale globale vor fi, de asemenea, remodelate", a declarat, citat de scmp.com, Wang Rong, analist la casa de brokeraj Guotai Junan Futures din Shanghai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb