Volksbank România a reuşit să ţină costurile sub control

VALENTINA STRATULAT
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 februarie 2011

Volksbank România a reuşit să ţină costurile sub control

Volksbank a întrerupt creditarea

Volksbank România se va concentra intensiv, în 2011, pe ofertarea unor servicii bancare complete

Produsele de creditare ale Volksbank în piaţa de retail banking nu sunt disponibile, în prezent fiind în proces de a fi adaptate noilor condiţii ale pieţei. Directorul de marketing şi comunicare al "Volksbank", Alin Merer, ne-a spus că banca este într-o perioadă de readaptare a ofertei la condiţiile pieţei şi nu a putut estima când produsele de creditare vor fi din nou disponibile clienţilor.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat că procesul de creditare pe partea de retail a Volksbank a fost întrerupt încă de anul trecut, în luna noiembrie.

Volksbank România a înregistrat în decembrie 2010 o creştere a venitului din operaţiuni cu 3,1 milioane euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2009 (conform rezultatelor financiare interimare aferente sfârşitului de an), în ciuda situaţiei economice şi financiare, care a generat, conform aşteptărilor, rezultate negative determinate de creşterea provizioanelor. Potrivit unui comunicat de presă, Volksbank a reuşit să gestioneze un raport cost venituri situat la nivelul de 30%.

În acest an, Volksbank România se va concentra intensiv, în 2011, pe ofertarea unor servicii bancare complete. "În acest sens oferim deja produse de cont curent sau de economisire şi recent am îmbunătăţit serviciul de internet banking pentru a susţine operaţiunile de zi cu zi ale clienţilor", mai precizează comunicatul.

Procese cu clienţii

Clienţii "Volksbank" au deschis procese împotriva clauzelor din contractele de credit ale băncii. Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă circa 1600 de clienţi nemulţumiţi, ne-a declarat că săptămâna viitoare vor fi două procese pe fond, la primul termen, unde se vor stabili dacă există clauze abuzive ale contractelor de creditare Volksbank.

Domnul Piperea ne-a precizat:"Ieri am avut o înfăţişare pentru reconciliere într-un al treilea dosar, reprezentanţii băncii nu s-au prezentat, ca de obicei, aşa că vom declanşa o nouă acţiune".

Domnia sa ne-a mai spus că va fi foarte greu ca banca să-şi recâştige încrederea şi imaginea afectată de procesele cu clienţii săi.

Der Standard: < Proiectul Buchfink >

Recent, cotidianul austriac "Der Standard" a dezbătut pe larg problemele apărute la Bucureşti ale "Volksbank".

Odată cu începutul crizei financiare, creşterea rapidă din trecut a Volksbank a adus pierderi determinate de deprecierea activelor. La aceasta a contribuit şi majorarea provizioanelor de risc în urma reglementărilor hotărâte de BNR, care a dorit să limiteze astfel fluxurile de numerar către băncile mamă din Europa de Vest, notează publicaţia citată.

Tot atunci, relaţia dintre Volksbank România şi şefii de la Viena s-a înrăutăţit. "Cei de la Bucureşti au cerut în 2009 recunoaşterea, pentru 2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din deprecierea activelor, însă şefii de la Viena au decis ca cifra să fie de 34 milioane euro", potrivit ziarului austriac, citat de Mediafax.

Încă din 2008 "s-a aflat" că la câteva dintre cele 250 de sucursale Volksbank România au apărut credite neperformante. Cu ajutorul companiei de consultanţă şi audit KPMG, bancherii de la Bucureşti au început să analizeze aceste credite şi au ajuns la concluzia că soţul unei directoare a aprobat, în calitate de evaluator în bancă, o serie de evaluări exagerate, scrie publicaţia. Problemele nu s-au oprit aici, doi dintre şefii Volksbank România fiind obligaţi "să îşi facă bagajele" în martie 2010.

"Pe de o parte, au fost făcute acuzaţii împotriva unuia dintre cei doi manageri, legate de un proiect imobiliar privat. Pe de altă parte s-a ajuns la evaluări negative ale BNR privind activitatea Volksbank", a mai notat Der Standard. Astfel, "se spune" că BNR ar fi susţinut-o pe directoarea concediată, ceea ce a înrăutăţit relaţiile cu banca centrală.

"BNR, sub coordonarea guvernatorului Mugur Isărescu şi a şefului Direcţiei Surpaveghere Nicolae Cinteză, a făcut recomandări foarte dure către Volksbank România, care au fost incluse de bancherii de la Bucureşti în < Proiectul Buchfink > (cinteză, în limba germană - n.r.)", scrie Der Standard.

Se pare că oficialii băncii centrale le-ar fi impus celor de la Volksbank România anumiţi head hunteri şi s-ar fi implicat în toate deciziile importante ale băncii, continuă ziarul austriac.

"Iată un extras din Proiectul Buchfink: < Trebuie rezolvată < problema B. > (este vorba despre directoarea concediată, notează Der Standard), dar asta trebuie agreat mai întâi cu Cinteză. El are autoritatea să ne dea sfaturi cu privire la ocuparea postului din consiliul de supraveghere", se arată în articol, care citează o sursă din bancă.

În paralel cu schimbările din consiliul de supraveghere condus de Friedrich Boschert (directorul general al Volksbank International) şi a conducerii Volksbank România, Österreichische Volksbanken a trimis echipa de audit intern şi a început o anchetă referitoare la fraudă, care însă s-a încheiat fără consecinţe incriminatoare pentru fostul manager. "Această informaţie se confirmă oficial şi la Viena", precizează Der Standard.

Volksbank are în vedere să îmbunătăţească "atmosfera proastă" printr-un proiect în care va investi 2,5 milioane euro, notează publicaţia de la Viena. La 16 noiembrie anul trecut, conducerea Volksbank International şi Österreichische Volksbanken a aprobat, la cererea lui Friedrich Boschert, colaborarea cu un trust de presă autohton care ar trebui să corecteze imaginea publică negativă a băncii "prin mediile sale de comunicare în masă".

Contractul se va derula, potrivit publicaţiei austrice, până la sfârşitul anului 2011, iar costurile totale sunt de 2,544 milioane euro, sumă plătibilă în cinci tranşe, din care 500.000 euro au fost deja transferaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb