Decizia privind semnarea unui nou aranjament cu România va fi luată de Colegiul Director al Fondului Monetar Internaţional la finele acestei luni, după ce echipa de negociatori a Fondului a părăsit Bucureştiul fără să semneze scrisoarea de intenţie pentru un nou acord de supraveghere preventivă. În 29 martie, directorii FMI vor stabili dacă va mai fi sau nu semnat un nou acord şi ce perioadă ar urma să acopere acesta.
Surse din cadrul Ministerului Finanţelor susţin că în rîndul directorilor executivi FMI există mai multe tabere, fiecare fidelă unei variante: semnarea unui acord pe o perioadă de 13 luni, semnarea unui acord pentru 24 de luni sau neîncheierea nici unui acord cu ţara noastră. "Sunt reprezentanţi ai Fondului care spun că România nu mai are nevoie de un nou acord cu Fondul, de vreme ce intră în Uniunea Europeană", ne-au precizat sursele citate. "Alţii cer supravegherea economică a ţării în continuare, sub forma unui nou acord", au conchis sursele noastre. Din cîte se pare, scrisoarea de intenţie nu a fost semnată, pentru că nici una dintre părţi nu ştie dacă colaborarea va fi materializată printr-un nou aranjament.
În cazul în care Board-ul FMI va decide că este nevoie de un nou acord, acesta nu va putea fi încheiat mai devreme de mai-iunie 2004.
Trebuie menţionat faptul că, săptămîna aceasta, vor veni la Bucureşti reprezentanţii pe probleme economice ai Uniunii Europene. Emisarii comunitari trebuie să vadă dacă vor putea prelua monitorizarea integrală a ţării noastre, ce pînă acum a fost realizată de Fond.