Vor fi suficiente moratoriile pentru evitarea unei noi crize bancare în Europa?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 noiembrie 2020


Călin Rechea

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat recent situaţia băncilor care au aplicat moratorii pentru creditele acordate gospodăriilor populaţiei şi companiilor nefinanciare din Uniunea Europeană.

Perioada de aplicare ar fi trebuit să se încheie la 30 iunie 2020, însă persistenţa efectelor pandemiei a condus la extinderea moratoriului până la 30 septembrie 2020.

După cum se arată în comunicatul de presă de pe site-ul instituţiei, "băncile au raportat un grad semnificativ de utilizare a moratoriilor şi a schemelor publice de garantare (SPG)", iar creditele aflate sub moratoriu au fost "semnificative în multe ţări, mai ales pentru creditele acordate IMM-urilor".

Moratorii au fost aplicate pentru circa 16% din totalul creditelor acordate IMM-urilor din Uniunea Europeană, 12% din totalul creditelor ipotecare comerciale şi 7% din totalul creditelor ipotecare rezidenţiale.

Valoarea totală a creditelor aflate sub moratoriu a fost de 871 de miliarde de euro în iunie 2020, din care 860 de miliarde de euro a fost valoarea creditelor acordate gospodăriilor (365 de miliarde) şi companiilor nefinanciare (495 de miliarde), respectiv 7,5% din totalul acestor credite acordate de băncile evaluate de EBA.

Cele mai mari valori ale portofoliilor de credite aflate sub moratoriu s-au înregistrat în Franţa (254,6 miliarde de euro), Spania (186,9 miliarde) şi Italia (155,7 miliarde) (vezi graficul 1).

La nivelul sistemului bancar din ţara noastră, valoarea creditelor aflate sub moratoriu la mijlocul anului a fost de 3,3 miliarde de euro, conform estimărilor de la EBA, în timp ce pentru Ungaria şi Polonia valorile au fost de 10,6 miliarde de euro, respectiv 13,3 miliarde.

Din punct de vedere al ponderii creditelor aflate sub moratoriu acordate gospodăriilor şi firmelor nefinanciare în total credite din aceste categorii, Cipru se află pe primul loc în UE, cu 48,1%, urmat de Ungaria (23,3%), Portugalia (22,2%) şi Croaţia (14,4%) (vezi graficul 2).

Ponderea creditelor aflate sub moratoriu a fost de 7,1% în Franţa, 13,1% în Italia şi de 9,6% în Spania. În ţara noastră, ponderea creditelor aflate sub moratoriu a fost de 14,1%, iar în Polonia de 11,3%.

În ceea ce priveşte aplicarea moratoriilor la nivelul băncilor individuale analizate de EBA, 4 instituţii financiare au raportat că peste 40% dintre expunerile lor faţă de gospodării şi companii nefinanciare se află în această situaţie, iar în cazul a 18 bănci moratoriile se aplicau la peste 20% dintre expuneri.

Ponderea ridicată a creditelor aflate sub moratoriu face deosebit de dificilă evaluarea completă a riscului de credit, iar la sfârşitul perioadei de aplicare aceste bănci se pot confrunta cu o creştere explozivă a creditelor neperformante.

Circa jumătate dintre creditele aflate sub moratoriu la 30 iunie 2020 aveau maturitatea înainte de septembrie 2020, iar 85% înainte de decembrie 2020, după cum se mai arată în raportul EBA, însă "din cauza celui de-al doilea val al pandemiei, mai multe ţări au anunţat deja extinderea automată a perioadelor de aplicare a moratoriilor şi dincolo de sfârşitul anului curent".

În ceea ce priveşte schemele publice de garantare, credite noi cu o valoare cumulată de 181 de miliarde de euro au beneficiat de acestea până la sfârşitul lunii iunie 2020, respectiv 1,2% din total credite, conform comunicatului de presă de la EBA.

Dintre creditele care au beneficiat de garanţii, 95% au fost credite acordate companiilor nefinanciare, în condiţiile în care băncile din Spania au raportat cea mai mare pondere a creditelor garantate public în total credite.

Conform datelor de la EBA, dintre cele 132 de bănci care au aplicate moratorii pentru creditele acordate gospodăriilor şi companiilor nefinanciare, cele mai multe au fost din Germania (15), Spania (12), Franţa şi Italia (ambele câte 10) (vezi graficul 3).

Lista instituţiilor financiare care au acordat credite pe baza unor garanţii publice include 104 bănci, dintre care 13 în Germania, 12 în Spania, 10 în Italia şi 8 în Franţa.

Pentru circa 44% dintre creditele care au beneficiat de SPG, maturitatea perioadei de garantare este între 2 şi 5 ani, în timp ce 34% dintre credite au beneficiat de garanţii cu maturitatea între 6 luni şi un an.

"Creditele aflate sub moratoriu sunt asociate, probabil, cu un nivel crescut al riscului de credit", a mai avertizat EBA în raport, şi a cerut băncilor să rămână vigilente şi să evalueze permanent calitatea acestor expuneri.

Dar dacă este prea târziu pentru aşa ceva? În condiţiile în care existau numeroase semnale privind declanşarea unei noi crize bancare în Europa încă înainte de declanşarea pandemiei, singur efect al moratoriilor pentru credite şi al schemele publice de garantare va fi doar amânarea acesteia, după cum a declarat recent profesorul finlandez Tuomas Malinen.

Autoritatea Bancară Europeană a subliniat că va monitoriza cu atenţie evoluţia moratoriilor şi a SPG în următoarele trimestre, iar în prima parte a lunii decembrie 2020 va publica o analiză detaliată a măsurilor luate la nivelul sistemului bancar european pentru atenuarea efectelor pandemiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bail-in....

    Imparatul nu mai are haine e el (este in curul gol).

    Excelenta, urmăresc de 10 ani știri despre criză care va veni și nu a venit nimic. Nu va veni nicio criză, statele puternice au nevoie de liniște, de aceea a ieșit Biden presedinte, să pună pătură pe foc. Dormiți liniștiți, munciți și lăsați ciocul mic, șmecherii trebuie sa o duca bine in continuare, nu avem nevoie de crize. Hârtie avem, cerneală avem, voi nu trebuie decât să puneți mâna pe lopeți. Ahhh, era să uit, trebuie neapărat să vă luați o casa a voastră, sa fiți proprietari, noua casă este garantata de stat. Așa că hai la treabă, nu ne încurcă pe noi o prăpădită de pandemie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb