Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, astăzi, că noul termen pentru depunerea ofertelor de către investitori în cazul companiei Cuprumin este 1 septembrie, iar întreaga procedură ar putea fi încheiată până la finalul lunii octombrie, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
O singură companie, Trafigura, a depus ofertă pentru Cuprumin, dar documentaţia a fost incompletă, a mai precizat ministrul. Alte două firme, printre care şi Glencore, au solicitat prelungirea termenului.
Conform ministrului, criteriile de calificare pentru investitori în ceea ce priveşte compania Cuprumin sunt destul de severe - scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro şi condiţii de preţ minim de 6.900 dolari/tona de cupru. Vosganian a adăugat că, după ce a discutat cu primul-ministru Victor Ponta, a fost decis un nou termen pentru depunerea ofertelor.
Strategia Ministerului Economiei pentru compania Cuprumin vizează atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantităţii de concentrat de cupru rezultată în urma exploatării. Compania are nevoie de investiţii masive de mediu şi retehnologizare.
• Vosganian: Se vor deschide opt birouri de promovare comercială şi economică
Varujan Vosganian anunţă că ţara noastră va deschide opt birouri de promovare comercială şi economică, în Rusia, la Sankt Petersburg, Irak, Qatar, la Doha, Vietnam, la Hanoi, Indonezia, la Jakarta, Senegal, la Dakar, Kenya, la Nairobi şi Hong Kong, conform unui comunicatui de presă.
Domnia sa a declarat vor fi închise temporar birourile de promovare economică din Dublin, Copenhaga, Lisabona, Tripoli şi Damasc, iar unul dintre cei trei consilieri economici ai României de la Beijing va fi trimis în Hong Kong.
De asemenea, Varujan Vosganian a precizat că ţara noastră are, în prezent, 83 de reprezentanţi comerciali în străinătate, iar zone întregi cu pieţe tradiţionale pentru exporturile României nu sunt acoperite.
• Vosganian: Exporturile României, pilonii creşterii în anul acesta
Ministrul Varujan Vosganian a afirmat că exporturile României au reprezentat unul dintre pilonii creşterii economice în 2013 şi, alături de industrie şi agricultură, ar putea genera o creştere economică de 2,2-2,5%.
Potrivit domniei sale, în primele cinci luni din 2013, deficitul comercial al României a fost de 2,2 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro mai mic decât în perioada similară din 2012. Exporturile au crescut la 19,7 miliarde euro, iar importurile au coborât la 21,9 miliarde euro. În UE, exporturile României au crescut cu 4,7%, iar în zona extracomunitară au avansat cu 8,2%. Exporturile au urcat cu 36% către Marea Britanie, cu 33% în relaţia cu Federaţia Rusă, 25% - Brazilia, 17% - China, 19% - Canada. Ministrul a subliniat, totodată, că aproape 80% din exporturile României sunt produse manufacturate - 43% maşini şi echipamente de transport, 33,8% - alte produse manufacturate, 6,3% - produse chimice şi conexe.