Vosganian: "Acuzaţia de complot şi subminare a economiei naţionale este hilară"

A.T.
Ziarul BURSA #Politică / 9 septembrie 2013

Oportunitatea economică şi actul de guvernare, judecate simplist de procurori

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a semnat facilităţile acordate consumatorilor de gaze pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei

Ministrul Economiei, Varujan Vos­ganian, a declarat că acuzaţia care i se aduce, de complot şi subminare a economiei naţionale, este hilară. Domnia sa a spus, vineri, că nu a auzit în viaţa sa de peste 30 de persoane din cele 40 care sunt implicate în complotul invocat de DIICOT: "Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat fără să clipească Legea privind acordarea de facilităţi de preţ la gazele naturale de trei ori mai mari decât cele date de mine. Nu-l văd pe Traian Băsescu acuzat, alături de mine, de acest complot. În schimb, procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, care se ocupă de acest caz, a semnat ordonanţa privind facilităţile acordate consumatorilor de gaze în calitate de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Deci, dacă a fost vorba de un grup infracţional, înseam­nă că România este o ţară de complici şi de subminatori ai economiei. Este hilar că doi miniştri, două Guverne, mai mulţi demnitari şi angajaţi ai Ministerului Economiei şi ai Romgaz au complotat, public, cu conferinţe de presă şi acte publicate în Monitorul Oficial".

Întrebat dacă crede că preşedintele Băsescu îl va suspenda, domnul Vosganian a răspuns: "Dumneavoas­tră credeţi că, dacă Parlamentul va cere începerea urmării, eu o să stau cu genunchii moi, cu palmele umede, cu privirile căzute şi cu umerii încovoiaţi aşteptând zilnic îngăduinţa preşedintelui să nu mă suspende? În situaţia în care Parlamentul ar da preşedintelui această posibilitate, eu, ca să rămân prieten cu preşedintele, aş evita situaţia stânjenitoare să mă suspende pe mine pentru o măsură de şase ori mai puţin costisitoare. Noi suntem într-un fel complici: ori nu a fost niciun grup infracţional şi atunci fiecare dintre noi are statura sa morală, ori a fost un grup infracţional şi atunci suntem complici cu toţii - prim-miniştrii, comisari europeni, preşedintele României, miniştrii, suntem o ţară de complici şi de subminatori, pentru că fiecare, în felul lui, a contribuit la asta".

Măsura privind acordarea de dis­count-uri la gazele naturale pentru producătorii de îngrăşăminte chimice a fost menită să susţină această industrie într-o perioadă de criză, când, în decurs de un an, preţul gazului de import a crescut cu peste 100 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit lui Vosganian, România este singura ţară europeană în care industria chimică a rezistat. În alte ţări europene aceasta a dispărut migrând către Ucraina, Turcia sau alte zone unde costurile cu energia sunt mai mici decât în Uniunea Europeană. "Eu zic că noi am ajutat o industrie să reziste. Am făcut-o în limitele atribuţiilor mele de ministru şi cu aprobarea primului-ministru", a spus domnul Vosganian.

Ministrul Economiei a menţionat că, după şase luni de la aplicarea măsurii, în iulie 2008, a primit o notă de la ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, în care se afirma că rezultatele au fost foarte bune, cantitatea de îngrăşăminte chimice către producătorii agricoli s-a dublat. Atunci, Cioloş a propus continuarea măsurii de reducere comercială.

Ministrul Economiei a spus că în actele Procuraturii nu există nicio referire la vreo lege pe care s-o fi încălcat şi că nu există nicio dovadă că ar fi avut vreo relaţie de vreun fel cu vreunul din oamenii de afaceri proprietari ai acelor combinate (Azomureş şi Interagro), discuţiile pe marginea acordării discount-urilor având loc cu patronatele şi sindicatele.

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a solicitat, recent, procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băses­cu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vos­ganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Complotul de subminare a economiei nationale,ramas in codul penal datorita somnolentei perpetue a legislatorilor romani,este o aberatie.legislativa,intr-o economie de piata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb