Vosganian, de la Finanţe, trebuie să decidă situaţia datoriilor Termoelectrica

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 3 aprilie 2007

Vosganian, de la Finanţe, trebuie să decidă situaţia datoriilor Termoelectrica

Ministrul nominalizat pentru preluarea portofoliului Finanţelor, Varujan Vosganian, va avea de rezolvat, în primul rând, două teme controversate: taxa de înmatriculare, contestată de către Comisia Europeană, şi ştergerea datoriilor Termoelectrica, act iniţiat de MEC, dar respins de Vlădescu.

Guvernul a aprobat, la sfârşitul lunii decembrie 2006, o ordonanţă de ştergere a datoriilor pentru 34 de societăţi, printre care se află şi Termoelectrica. Cele 34 de societăţi au datorii cumulate de două miliarde euro, potrivit estimărilor ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, citat de NewsIn. Termoelectrica deţine jumătate din totalul acestor datorii. În plus, Ministerul Economiei a mai iniţiat un act normativ pentru această societate de stat, prin care intenţionează să şteargă şi alte datorii, în vederea restructurării.

Vlădescu a declarat că nu este de acord să semneze ordonanţa prin care Termoelectrica ar putea fi scutită şi de alte datorii, în afară de cele aprobate deja de guvern prin ordonanţa din decembrie 2006, precizând că s-a opus acestei măsuri, în timpul discuţiilor cu Ministerul Economiei şi cu sindicatele asupra programului de restructurare a societăţii. Vlădescu a afirmat că o mare parte din aceste datorii provine din preţurile reglementate şi subvenţiile indirecte.

Situaţia datoriilor Termoelectrica a fost confirmată, pentru NewsIn, de către preşedintele interimar al ANAF, Daniel Chiţoiu, care a declarat că Vlădescu a hotărât ca MFP să dea aviz negativ pe actul Ministerului Economiei.

Ordonanţa se află de anul trecut pe circuitul de avizare, iar din poziţia de ministru al Finanţelor, dar şi al Economiei, Vosganian are de rezolvat situaţia datoriilor Termoelectrica.

În acest moment, Ministerul Finanţelor are pe agendă şi problema taxei de primă înmatriculare a autoturismelor, contestată de către CE, care o consideră discriminatorie pentru cetăţenii din alte state UE care vând maşinile second-hand în România, dar şi din punctul de vedere al nivelului în cazul maşinilor vechi unde taxa depăşeşte preţul maşinii. CE a declanşat împotriva României procedura de infrigement (încălcare a tratatului de aderare) şi aşteaptă rezolvarea situaţiei din partea autorităţilor române, în cel mult patru luni. CE va ataca România în faţa Curţii Europene de Justiţie, în cazul în care autorităţile de la Bucureşti refuză să adopte o taxă agreată de experţii europeni.

Premierul Tăriceanu susţine această taxă şi a declarat, în mai multe rânduri, că România este stat membru UE şi trebuie să lupte pentru a-şi impune punctul de vedere în faţa CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb