Guvernul tratează cu responsabilitate lupta anti-inflaţie şi doreşte să folosească bugetul pentru oprirea şi nu alimentarea acesteia, a declarat, ieri, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, ministrul liberal al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. În opinia sa, partidele parlamentare trebuie să îşi reaşeze propunerile faţă de ţintele anti-inflaţie, propunerile de combatere a creşterii preţurilor la energie şi alimente avansate în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu.
"Pentru noi, principalul instrument de protecţie socială îl constituie munca şi veniturile obţinute din muncă", a subliniat Vosganian, amintind de necesitatea menţinerii în acest an a deficitului bugetar de 2,3 la sută din PIB.
El a afirmat că, împreună cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a prezentat viziunea PNL în privinţa creşterii preţurilor şi politica antiinflaţionistă, precum şi strategia PNL care vizează menţinerea deficitului bugetar asumat - de 2,3%, continuarea politicilor privind cheltuirea eficientă a banului public şi evoluţia politicilor salariale în corelaţie cu evoluţia ratei inflaţiei.
Varujan Vosganian a spus că în domeniul agriculturii PNL susţine continuarea politicilor de subvenţii, mult intensificate odată cu toamna anului trecut, reducerea accizelor la motorină, care se adaugă reducerilor deja aplicate pentru aceasta, şi semnarea Codul de conduită pentru proprietarii marilor magazine ce va asigura o bună transparenţă pentru preţurile utilizate, dar şi o legislaţie pentru buna funcţionare a pieţelor.
Ministrul Economiei şi Finanţelor a mai spus că a prezentat participanţilor măsurile luate privind reducerea consumului şi cele care ţin de eficienţa energetică, România având cel mai ambiţios program din UE.
El a mai afirmat că preşedintele Traian Băses-cu a exprimat în preambulul discuţiilor o temere adresată tuturor partidelor politice, privind faptul că bugetul ar putea fi utilizat pentru măsuri populiste în acest an electoral, însă "PNL l-a asigurat că, în calitate de partid parlamentar nu doreşte să uzeze de pârghiile pe care le are pentru a avea un avantaj de natură electorală".
Varujan Vosganian a arătat că, deşi Guvernul a avut o atitudine responsabilă, unele partide parlamentare au utilizat mesaje în acest sens ca "să aibă o imagine favorabilă în rândul electoratului".
La rândul său, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a afirmat că, în acest an, nu s-a promovat prin Guvern niciun act care să implice cheltuieli sociale, care să aibă o minimă implicaţie socială, astfel de acte normative venind din Parlament. El menţionat că Executivul a propus reintroducerea coşului minim de consum pentru a se avea o imagine clară asupra necesităţilor lunare ale populaţiei.
Totodată, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a precizat că astăzi va prezenta, în cadrul şedinţei de guvern, un program punc-tual cu noile măsuri de acordare de ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece 2008-2009, ca urmare a creşterii preţului la gaze, "program reactivat la cererea expresă a premierului Călin Popescu-Tăriceanu".
El a arătat că acesta vizează compensarea impactul creşterii facturilor pentru energia termică, pentru gaze şi pentru lemne şi alţi combustibili folosiţi de populaţia din mediul rural, avându-se în vedere o creştere cu 15 la sută faţă de anul trecut a cheltuielilor aferente aces-tor compensări. "Este indiscutabilă utilitatea acestor discuţii, am audiat cu foarte mare atenţie propunerile şi vom încerca într-o săptămână să dăm un răspuns tehnic fiecăreia", a spus Paul Păcuraru.
El a precizat, totodată, că între dezideratele exprimate de şeful statului şi propunerile făcute de unele grupuri există contradicţii evidente, unele fiind populiste.