Vosganian: "Preţurile de pe piaţa imobiliară se vor stabiliza în a doua parte a anului"

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 22 aprilie 2008

Preţurile de pe piaţa imobiliară se vor stabiliza, în a doua parte a anului 2008, a declarat, ieri, la seminarul "Creştere economică, competitivitate şi convergenţă a venitului real în Româ­nia", ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. "Preţurile de pe piaţa imobiliară se vor stabiliza, în a doua jumătate a acestui an. Piaţa, însă, nu va scădea. Această stabilizare este normală, având în vedere creşterea ofertei", a afirmat Varujan Vosganian. Potrivit ministrului Finanţelor, unul dintre motivele care au dus la creşterea pieţei imobiliare cu peste 30% în ultimul an este stabilitatea pieţelor financiare şi apariţia posibilităţii de creditare a persoanelor pe termen lung. "Preţurile de pe piaţa imobiliară se vor stabiliza, însă acest lucru nu înseamnă că piaţa nu se va dezvolta sau că vor scădea investiţiile. Piaţa din România este cu zece ani în urma ţărilor din regiune în unele compartimente economice. Bursa de la Bucureşti a apărut în 95, legislaţia asigurărilor în 2000, sistemul bancar s-a aşezat la sfârşitul deceniului trecut. Astfel, piaţa imobiliară s-a dezvoltat cu întârziere. Multe clădiri din zona industrială sunt destinate birourilor. Investiţiile străine au fost reduse până în 2004, în acest segment. Nu a fost o capacitate de absorbţie a salariilor. Odată cu apariţia salariilor medii, piaţa imobiliară a putut să se dezvolte. Dezvoltarea pieţelor financiare şi existenţa unei clase medii au ajutat, de asemenea, piaţa imobiliară, precum şi apariţia creditării pe termen lung. Toate au mers împreună, iar decalajul se datorează faptului că Româ­nia a început în urmă cu zece ani", a declarat Varujan Vosganian. De asemenea, ministrul Economiei a mai spus că trebuie realizat un echilibru între pieţele imobiliare locale, deoarece unele zone, precum Iaşiul, sunt foarte dezvoltate, iar altele, mai puţin.

Eurostat a recunoscut cifrele oficiale privind deficitul bugetar al României în 2007

Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (UE) - Eurostat a recunoscut săptămâna trecută cifrele oficiale privind deficitul bugetar al României, de 2,5 la sută din PIB în 2007, şi nu a inclus România în rândul statelor cu deficite ridicate, a declarat Varujan Vosganian. De asemenea, România figurează în rândul statelor cu datorie publică foarte scăzută, de numai 13 la sută din PIB. Vosganian a explicat că, în 2007, un deficit de 0,42 la sută din PIB a fost generat de achitarea obligaţiilor către persoanele care au suferit abuzuri în ceea ce priveşte proprietatea în timpul regimului comunist, iar 0,06 la sută, pentru anularea unor datorii ale statelor cu dificultăţi, conform deciziilor Clubului de la Paris. "Practic, deficitul bugetar în 2007 a fost de doi la sută din PIB şi consider că nu am afectat politica BNR de ţintire a inflaţiei", a spus oficialul MEF. El a precizat că anul trecut bugetul a fost convertit după metodologia europeană şi că, dacă s-ar fi aplicat aceeaşi metodologie şi în 2004, când deficitul bugetar a fost de 1,2 la sută din PIB, nivelul acestuia ar fi "sărit" de fapt de trei la sută din PIB. Pentru 2008, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la circa 2,7 la sută din PIB, prin proiectul de buget, ulterior nivelul deficitului fiind diminuat la 2,3 la sută din PIB, prin rectificare de buget.

Vosganian: Creşterea pensiilor nu a alimentat inflaţia

Creşterea pensiilor nu a alimentat inflaţia, a declarat ieri, într-o conferinţă la Institutul Bancar Român, minis­trul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.El a precizat că evaluările arată că suplimentul de pensie pe care l-au primit pensionarii s-a îndreptat către trei zone - utilităţi, asistenţă medicală şi zona alimentară. În ceea ce priveşte utilităţile şi asistenţa medicală, acestea sunt "rigide" în ceea ce priveşte inflaţia, pentru că nu stimulează inflaţia, şi nici în zona alimentară nu au fost influenţe semnificative pentru că pensionarii utilizează economia naturală, susţine oficialul MEF.

Vosganian: În momentul actual nu mai sunt necesare facilităţi fiscale

În momentul de faţă nu sunt necesare alte facilităţi fiscale pentru întreprinzătorii din România, a declarat Varujan Vosganian. "În clipa în care am coborât impozitul pe venit şi pe profit la 16 la sută, am considerat că nu mai este nevoie de alte facilităţi. Astfel, contribuţia iniţiatorului este de 84 la sută. La o cotă de 16 la sută nu se mai pune problema facilităţilor complementare. Am stabilit aşa şi nu mai discutăm impozitul pe profit", a spus Vosganian. În ceea ce priveşte introducerea impozitului pe dividende, ministrul a precizat că acestea se raportează la o masă mult mai mică a profitului. "Dividendele se raportează la o masă mult mai mică a profitului, adică impozitarea sub o treime din profitul brut destinat dividendelor", a adăugat ministrul Finanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb