Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, astăzi, la întâlnirea de la sediul ministerului cu reprezentanţii Industriei hârtiei şi ai Industriei de reciclare, în cadrul consultărilor cu marile industrii manufacturiere în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare, că privatizarea şi retragerea statului din economie reprezintă una dintre principalele direcţii pentru reindustrializarea ţării noastre, se menţionează într-un comunicat de presă.
Acesta a precizat, însă, că vor exista excepţii în zonele strategice în privinţa privatizării şi retragerii din economie şi că statul trebuie să fie prezent în zonele industriale de vârf şi să stimuleze integrarea industriei producătoare într-o strategie comună la nivelul Uniunii Europene.
Ministrul s-a referit succint la cele patru mari strategii avute în vedere, care se referă la reindustrializare, inovare-competitivitate, diplomaţie economică şi cea privind modernizarea rurală, cu o puternică componentă industrială.
"Nu trebuie să căutăm în altă parte branduri, ci în industria românească, astfel încât să avem soluţii consistente pentru viaţa noastră de zi cu zi", a explicat Varujan Vosganian.
Reprezentanţii Industriei hârtiei şi ai Industriei reciclare au ridicat, în cadrul discuţiilor conduse de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Adrian Ciocănea, probleme specifice. Astfel, impactul creşterii preţurilor la energia electrică şi la gazul metan a reprezentat unul dintre principalele teme aduse în dezbatere.
De asemenea, industriaşii şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale au vorbit despre suprareglementarea în domeniu de către mai multe autorităţi publice, de necesitatea reglementării în Industria hârtiei de către Ministerul Economiei, modul în care se fac verificările, controalele şi se acordă diferite autorizaţii, precum şi de implicarea sectorului privat în formarea muncitorilor şi specialiştilor. Cei prezenţi la întâlnire au cerut găsirea unor soluţii pentru a nu mai fi favorizat exportul de materii prime (hârtie, maculatură etc.), dar şi pentru crearea de condiţii în vederea atragerii investitorilor în domeniu.
Următoarea întâlnire va avea loc pe 8 mai 2013 cu reprezentanţi ai Industriei chimice şi petrochimice.
Începând cu data de 9 aprilie au fost demarate consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere româneşti.
Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendinţelor industriei româneşti pe termen mediu şi lung, identificarea potenţialului nevalorificat şi optimizarea lanţului de valoare adăugată din fiecare industrie.