Votul asupra cererii de arestare preventivă a deputatului Florin Popescu va fi reluat mâine, în sesiunea de vot final a Camerei Deputaţilor, a precizat, astăzi, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ, secretarul Niculaie Mircovici.
"Azi la Biroul Permanent să decis ca mâine să avem plen de la 9:30, unde se vor dezbate numai proiectele de respingeri. La 12:30 e planificat un vot final, ca cuprinde toate problemele care au fost trimise la vot final", a spus Mircovici.
Întrebat dacă în aceeaşi zi va fi reluat şi votul în cazul lui Florin Popescu, acesta a răspuns afirmativ. "Mâine la 12:30 e vot final pentru tot ce a fost trimis la votul final", a spus Mircovici. El a arătat că la sesiunea de vot final de marţi, când va fi reluat votul în cazul lui Popescu, există posibilitatea să fie reunit cvorumul, dar şi să nu fie. "Eu voi fi prezent şi voi fi secretar de şedinţă în locul unui coleg care a cerut o zi de concediu. E posibil să fie cvorum, e posibil să nu fie", a spus Mircovici.
El a arătat că BP a Camerei a stabilit, totodată, că săptămâna care urmează, fiind ultima din campania electorală, să nu se mai convoace Birou Permanent şi nici plen. "Săptămâna următoare nu va mai fi BP şi şedinţă de plen pentru că e ultima săptămână a campaniei electorale. Pentru deputaţi e activitate în teritoriu", a spus Mircovici.
El a mai spus că, în cazul în care marţi PNL va depune o moţiune de cenzură, atunci se vor convoca Birourile reunite care, în termen de cinci zile, vor convoca plenul reunit. "Dacă mâine se depune moţiunea de cenzură, mâine sau poimâine se convoacă BP reunite, iar săptămâna viitoare avem plen reunit pentru această moţiune", a arătat Mircovici.
Şedinţa Camerei Deputaţilor în care trebuia să se supună la vot ridicarea imunităţii deputatului Florin Popescu a fost suspendată, marţi, din lipsă de cvorum. DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. "Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că, în cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012", a arătat DNA în cerere.
Deputaţii din Comisia juridică au respins, în 28 aprilie, cererea în cazul deputatului Popescu, fost membru PDL, care a trecut la PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui. Au fost înregistrate 15 voturi "împotrivă", 7 voturi "pentru" şi o abţinere. Popescu a declarat, după ce Comisia juridică a respins cererea privind arestarea sa preventivă, că nu a mâncat nici măcar o aripă de pui şi că acuzaţiile se referă la trafic de influenţă, şi nu la luare de mită.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că în acest moment există un număr suficient de semnături pentru depunerea moţiunii de cenzură, 15 parlamentari PPDD angajându-se să o semneze alături de PNL şi a precizat că moţiunea va fi depusă în jurul datei de 13 mai.
Potrivit lui Antonescu, calendarul moţiunii ar fi depunerea acesteia în jurul datei de 13 mai, dezbaterea şi votarea putând avea loc în jurul datei de 20 mai. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.