VOTUL ÎN DIASPORA Cozi uriaşe, ştampile puţine, proteste, porţi închise înainte de 21:00

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 3 noiembrie 2014

Actualizare 21:27 Corlăţean: "Au fost susţinători ai unor candidaţi care au îngreunat procesul de vot în diaspora"

Ministrul Titus Corlăţean a declarat astăzi, la un post TV, că, pe lângă oamenii de bună-credinţă, au existat şi susţinători ai unor candidaţi care au generat o stare de spirit ce a dus la violenţele de la Paris, iar la unele secţii din Germania (precum Stuttgart şi München), unele persoane au venit special ca să îngroaşe coada.

Întrebat dacă are suspiciuni că s-ar fi întâmplat şi altceva decât un interes normal al românilor din diaspora de a merge la vot, Corlăţean a răspuns că ştie "foarte bine" comunităţile româneşti, "de cel puţin 15 ani" şi că, pe lângă "foarte mulţi oameni de bună-credinţă" care au dorit să voteze, au existat "oameni care sunt susţinători ai unor candidaţi, care acum, unii dintre ei, au ieşit din cursă şi care au putut să provoace şi să genereze o anume stare de spirit, ajungând chiar la violenţe, aşa cum a fost cazul la Paris".

"Din informaţiile pe care le am, au fost grupuri de oameni care au venit în mod special acolo pentru a îngroşa rândul, care au îngreunat o anumită deplasare", a adăugat ministrul.

Chestionat unde s-a întâmplat acest lucru, Corlăţean a dat ca exemplu Germania, la secţiile de votare din Stuttgart şi München.

Ministrul a mai spus că regretă "profund" faptul că unii cetăţeni români au fost puşi de "o procedură mai lentă (completarea declaraţiilor pe propria răspundere - n.r.), dar care a securizat votul" şi care "a generat în final cel mai ridicat număr de votanţi care a existat vreodată la prezidenţiale pentru România", respectiv 161.000 de votanţi, faţă de 95.000 în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009.

"Dincolo de emoţiile unor oameni de bună-credinţă sau emoţiile interesate viscerale ale altora care au susţinut nişte candidaţi, noi am reuşit să oferim mult mai multor români capacitatea de a vota. Vrem să fie mai bine în 16 noiembrie şi vor fi luate măsuri", a declarat Titus Corlăţean.

Referitor la întâlnirea de marţi cu reprezentanţi ai BEC, demnitarul a arătat că ministerul pe care îl conduce va propune simplificarea procedurilor legate de declaraţia pe propria răspundere, dar a precizat că acest formulat şi întocmierea listei electorale suplimentare sunt obligatorii prin lege pentru votul din afara ţării şi "nu au cum să dispară".

---

Actualizare 19:15 Şeful popularilor europeni cere sprijin pentru Iohannis

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, îndeamnă toate partidele din ţara noastră afiliate PPE să îl susţină pe Klaus Iohannis în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Îndemn toate partidele din România, membre PPE, să-l susţină pe Klaus Iohannis pentru a câştiga alegerile de pe 16 noiembrie", scrie Daul, felicitând toate formaţiunile autohtone de centru-dreapta pentru rezultatul de ieri.

În opinia liderului PPE, rezultatul obţinut ieri de Iohannis îl califică pe acesta drept "un candidat foarte puternic şi competitiv, cu o bază solidă care-l va conduce spre succes la alegerile de peste două săptămâni".

De asemenea, politicianul francez apreciază rezultatele obţinute de ceilalţi candidaţi ai PPE: Elena Udrea, Monica Macovei şi Hunor Kelemen.

"Reiterez importanţa mobilizării alegătorilor de centru-dreapta, atât în România, cât şi în străinătate, pentru a-l sprijini pe Klaus Iohannis. De asemenea, este crucial ca problemele ridicate de către candidaţii celorlalte partide membre PPE să fie abordate de către Klaus Iohannis în etapa finală a acestor alegeri. Valorile pentru care Klaus Iohannis şi partidele noastre membre s-au luptat în această campanie sunt comune pentru toţi membrii familiei noastre politice şi trebuie să avem grijă ca toate aceste valori să meargă mai departe. Partidele membre PPE din România, PDL, PNL, PMP, UDMR şi PNŢCD (partidele de centru-dreapta) trebuie să rămână unite dacă vrem să câştigăm pe 16 noiembrie", conchide Joseph Daul.

---

Actualizare 18:36 Parlamentar german:"Problemele la votul românesc din diaspora, încălcare a valorilor UE"

Repetarea problemelor semnalate la votul românilor din străinătate "ar constitui o încălcare flagrantă a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene", acuză preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, într-o scrisoare deschisă trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Mai mult, "câştigătorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimitate democratică", este de părere Krichbaum, membru al partidului CDU, condus de cancelarul german Angela Merkel.

"De aceea, doresc să vă rog în mod insistent să interveniţi în zilele ce urmează pe lângă Guvernul României, astfel încât toţi cetăţenii stabiliţi în străinătate să îşi poată exercita dreptul de vot prevăzut de lege", scrie parlamentarul din Germania.

"În comparaţie cu ultimele alegeri prezidenţiale din 2009, numărul secţiilor de votare în care românii stabiliţi în străinătate îşi pot exprima votul a fost redus drastic. În acelaşi timp, capacităţile disponibile în secţiile de votare rămase nu au fost adaptate situaţiei existente. Astfel, au lipsit cabine de vot, urne şi ştampile. În consecinţă, mii de români cu drept de vot au fost nevoiţi să aştepte ore întregi în faţa secţiilor de vot, dintre care mulţi nici măcar nu au reuşit să voteze înainte de închiderea urnelor la ora 21, ora locală. În faţa unui timp de aşteptare atât de îndelungat, dintre cei veniţi mulţi au renunţat să mai stea la coadă pentru a-şi exprima votul. De aceste condiţii am putut să mă conving chiar personal la secţia de vot din Stuttgart", mai relatează Gunter Krichbaum.

---------

Actualizare 14:58 FADERE cere MAE 1000 de secţii de vot pentru românii din diaspora

FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa, cere Ministerului Afacerilor Externe 1000 de secţii de vot pentru românii din diaspora, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Totodată, "în urma nenumăratelor reclamaţii din Republica Moldova în care se sesizează încercări de a vota de două ori", Federaţia cere Biroului Electoral Central anularea ordinului prin care toţi românii din diaspora pot vota şi cu Paşaportul, şi cu Cartea de Identitate.

"Acest ordin pune în pericol securitatea votului. Cu Paşaportul şi Cartea de Identitate ar trebui să poată vota doar românii din ţările Uniunii Europene", se mai arată în sursa citată.

Astăzi, FADERE va analiza posibilitatea de a depune plângere penală împotriva lui Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe, "ca fiind responsabilul de haosul şi proasta organizare a alegerilor în diaspora".

Potrivit Federaţiei, ieri, peste 150.000 de români din diaspora au votat pentru Alegerile Prezidenţiale "şi poate de două, trei ori mai mulţi şi-ar fi exercitat dreptul constituţional dacă Ministerul Afacerilor Externe din România ar fi binevoit să le pună la dispoziţie suficiente secţii de vot".

Reprezentanţii românilor din afară afirmă că "în toate oraşele mari ale lumii unde există comunităţi mari de români au fost cozi foarte mari iar românii nu au apucat să voteze", Madrid, Paris, Londra, Munchen fiind doar câteva dintre exemplele unde românii nu au reuşit să voteze din cauza proastei organizări ale MAE.

"După ce ani de-a rândul românii din străinătate au salvat PIB-ul României prin banii trimişi în ţară, după ce au parcurs sute de km ca să poată vota, românii din diaspora au demonstrat încă odată că iubesc România şi că le pasă de cine o conduce. Îmi exprim toată cinstea şi respectul pentru toţi care au votat, cât şi pentru cei care au încercat, însă nu au reuşit din cauza proastei organizări", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.

------

Actualizare 13:23 Români din Germania solicită reluarea alegerilor

O parte a românilor din Germania care au aşteptat ore în şir la coadă în faţa secţiei de votare pentru a-şi putea alege preşedintele au transmis o petiţie către Biroul Electoral Central (BEC), în care cer să fie reluate alegerile în Stuttgart, potrivit hotnews.ro.

În cadrul documentului, ei fac demonstraţia matematică a faptului că "cele 5 persoane din comisia de votare au fost insuficiente pentru numărul de circa 5.000 de persoane prezente la secţia de vot".

Aproape 90 de persoane au semnat o petiţie către Biroul Electoral Central (BEC), prin intermediul căreia solicită reluarea alegerilor în Stuttgart şi majorarea numărului de persoane în comisia electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Conţinutul integral al petiţiei de la secţia de vot Stuttgart, Germania: "Către Biroul Electoral Central,/ În cadrul alegerilor electorale pentru alegerea Preşedintelui României din dată de 2 noiembrie 2014 în Stuttgart, Germania, dorim să va semnalăm faptul că cele 5 persoane din comisia de votare au fost insuficiente pentru numărul de circa 5000 de persoane prezente la secţia de vot. Demonstraţie matematică: orar de vot: 7:00 - 21:00 = 14 ore = 840 minute/ 1 persoană are nevoie de 1,5 minute să voteze/ 840 minute:1,5 minute = 560 persoane care pot vota la un membru al comisiei de votare= > 560 persoane x 5 persoane din comisia de votare = 2800 persoane care reuşesc fizic să voteze, ceea ce este mult sub numărul persoanelor prezente. Astfel solicităm reluarea alegerilor în Stuttgart şi pentru turul doi să fie mai multe persoane (cel puţin 20) în comisia electorală", arată hotnews.ro.

---------

Actualizare 13:04 ACL Cluj depune plângere penală împotriva lui Ponta

ACL Cluj va depune o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, pe care îl acuză de împiedicare a exercitării drepturilor electorale în diaspora, unde alegerile au fost marcate de cozi şi nu au existat ştampile suficiente, a anunţat, azi, copreşedintele ACL Cluj, Daniel Buda, transmit surse din presă.

"Cer demisia de îndată a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Nu are capacitatea de a gestiona eficient treburile ţării şi problemele care ţin de candidatura sa între turul întâi şi turul doi. Primul tur a fost o mostră de incompetenţă a organizării în diaspora, şi nu numai. ACL Cluj va depune plângere penală împotriva lui Victor Ponta pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Prin modalitatea de organizare a votului în diaspora, a îngrădit dreptul persoanelor să-şi exercite dreptul constituţinal de a alege. Ponta trebuie să răspundă nu numai politic, ci şi penal", a spus Buda.

Acesta i-a cerut premierului ca, înainte de a-şi da demisia, să îl demită pe prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, care "a demonstrat că este incapabil să gestioneze alegerile prezidenţiale".

-----------

Actualizare 12:30 Ponta, întrebat despre proteste după vot: "Nu credeam că mă agresaţi tocmai dumneavoastră"

Preşedintele PSD Victor Ponta a părăsit ieri seară, în grabă, sediul central al partidului şi, fiind întrebat de o jurnalistă despre protestele de la Ministerul de Externe şi cele din diaspora legate de procesul de vot, a răspuns: "Doamnă, nu credeam că mă agresaţi tocmai dumneavoastră", potrivit surselor din presă.

"Domnul Dragnea v-a anunţat care este rezultatul numărătorii noastre după 80% din secţiile de vot, când le avem pe toate 100 vă spunem", a adăugat Ponta, care şi-a făcut loc printre jurnalişti.

Ponta a fost interpelat şi de jurnaliştii care îl aşteptau la ieşirea din sediu, el răspunzându-le: "E legal să protestezi". Premierul s-a urcat, imediat, în maşină, şi a părăsit în grabă sediul PSD, mai transmite Mediafax.

Fiind chestionat pe acelaşi subiect, în conferinţă de presă, vicepremierul Liviu Dragnea a refuzat să facă orice fel de comentariu, el părăsind pupitrul fără a răspunde în niciun fel.

----------

Actualizare 11:50 IPP solicită introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită partidelor politice să modifice de urgenţă legislaţia electorală pentru a permite, în viitor, votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora, se arată într-un comunicat remis azi redacţiei.

"Este inadmisibil ca incapacitatea sau lipsa de voinţă a Statului român de a pune la punct un sistem securizat de informaţii, ignorând apelurile societăţii civile lansate constant în ultimii peste 10 ani, să condamne cetăţenii români din străinătate să se chinuie la coadă pentru a îşi exercita un drept constituţional", se mai arată în sursa citată.

Ca formă de presiune asupra instituţiilor responsabile, Institutul oferă asistenţă juridică gratuită oricărui cetăţean român cu domiciliul legal în străinătate care îşi asumă acţionarea în instanţă a Ministerului de Externe - autoritatea responsabilă de organizarea condiţiilor pentru votarea în diaspora.

--------

Actualizare 07.00

Românii din străinătate au ieşit, duminică, în număr record la vot, dar imaginile care vor rămâne de la scrutinul din 2 noiembrie sunt cele ale cozilor uriaşe în mai multe capitale europene, ale protestelor pentru dreptul de a alege şi al închiderii porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

Chişinău, Paris sau Londra sunt doar câteva dintrele capitalele unde cozile s-au format la puţin timp după deschiderea urnelor, la 7:00, ora locală.

În capitala R. Moldova şi la secţiile de vot din apropiere, mai mulţi alegători - câteva sute potrivit unor martori oculari, câteva zeci, conform unor surse oficiale - nu au putut vota până la ora locală 21:00.

Cetăţenii români care au votat la Ambasadă au fost nevoiţi să stea în frig în jur de patru ore, în timp ce la Ialoveni, la aproximativ 10 kilometri de Chişinău, s-a aşteptat doar o oră.

Cele mai multe probleme au fost la Ambasada de la Paris, unde a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale. Cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l'Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român, se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, îşi vor putea exercita dreptul de vot. Ambasadorul Bogdan Mazuru a ieşit abia după circa o oră să discute cu oamenii nemulţumiţi. După aproape două ore de negocieri, alegătorii au acceptat să părăsească clădirea după ce au semnat o petiţie prin care acuzau faptul că le-au fost încălcate drepturile.

Probleme au fost şi la Londra, unde peste 1.000 de oameni nu au putut vota la secţiile de la Ambasadă şi de la ICR. O alegătoare susţine că a stat circa 7 ore la coadă şi tot nu a reuşit să voteze. Aceasta afirmă că în secţia de la ambasadă nu a mai intrat nimeni după ora 20:45, iar cei din interior s-au baricadat şi au chemat poliţia.

În Germania au fost deschise cinci secţii de vot, la trei dintre ele oamenii aşteptând ore în şir pentru a vota. Peste 300 de români au protestat, duminică-seară, la consulatul de la Munchen, nemulţumiţi că, din cauza aglomeraţiei şi a proastei organizări, nu au putut vota. O persoană care a votat a povestit că a fost nevoit să stea cinci ore la coadă. Aceeaşi situaţia a fost şi Stuttgart, unde alegătorii i-au cerut consulului să-i lase pe toţi să intre în incinta clădirii până la ora 21:00 pentru a putea vota.

Şi la Viena s-a stat la cozi uriaşe, în timp ce mai mulţi români din vestul Austriei au reclamat faptul că au avut la dispoziţie o singură secţie de vot, cea de la Graz, insuficientă pentru a-şi exprima votul.

În Italia, la secţiile de vot din Roma, Torino şi Bolognia s-au format cozi de la primele ore ale dimineţii. Un consilier local din Verbania, Adrian Chifu, a anunţat victorios, pe Facebook, că a reuşit să voteze după şase ore de stat la coadă. "Victorie, după şase ore am reuşit să votez. Bulina neagră pentru cum a organizat MAE acest scrutin. Votul meu din urna va penaliza incompetenţa", a scris acesta.

Şi Ştefan Iulius Gavril a stat peste şase ore la Consulatul de la Torino, conchizând cu amar că votul în Donbass a fost mai bine organizat decât în diaspora. Un alt român a stat trei ore, tot la Torino, dar nu a mai putut vota.

În Spania, cozi mari s-au înregistrat, printre altele, la Madrid, Valencia şi Coslada. Ministrul Titus Corlăţean a precizat că în Spania nu au fost probleme, cu excepţia secţiei din Valencia, unde 50 de persoane nu au mai votat.

În jur de 100 de români nu au mai pus ştampila pe buletinul de vot în Belgia, în timp ce la Haga, Luxemburg sau Berna românii au stat peste două ore la coadă.

Nici în Danemarca nu a fost linişte. La secţia de vot din Ikast, mai mulţi alegători i-au reproşat consulului faptul că a fost o singură ştampilă de vot.

De altfel, pe lângă numărul mic de secţii de vot, necorelat la numărul românilor din unele ţări europene, alegătorii au reclamat faptul că procesul de vot a fost îngreunat de ştampilele prea puţine. În cele mai multe secţii cu probleme, au fost doar 3-4 ştampile de vot.

Un alt factor care a dus la o durată mai mare a procedurilor de vot a fost completarea declaraţiei pe proprie răspundere. În cursul după-amiezii, BES a decis ca aceasta să poată fi completată şi în afara secţiilor de vot, fapt ce a mai fluidizat procesul de vot, potrivit MAE.

Titus Corlăţean a motivat procedura mai complicată de vot prin "scrupulozitatea" autorităţilor române în încercarea de a evita frauda din 2009.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut demisia miniştrilor Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici. La fel şi aproximativ 200 de persoane care au protestat la MAE, duminică seară, faţă de organizarea alegerilor în străinătate.

Vicepremierul Liviu Dragnea a apreciat că activitatea Ministerului de Externe este una foarte bună, el arătând că MAE nu poate fi învinovăţit cu nimic pentru modul în care s-a desfăşurat procesul electoral în diaspora.

În schimb, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a titrat că alegerile din România "s-au încheiat în haos".

BEC invită MAE la o întâlnire cu membrii Biroului marţi pentru remedierea disfuncţionalităţilor

Biroul Electoral Central a adresat, duminică seară, Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa, marţi, de la ora 12.00, la o întâlnire cu membrii Biroului, la sediul acestuia, pentru remedierea disfuncţionalităţilor sesizate, în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale.

BEC a lansat invitaţia reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe pentru "identificarea unor soluţii viabile pentru buna desfăşurare în străinătate a turului doi de scrutin" şi pentru remedierea disfuncţionalităţilor sesizate, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

"Luând în considerare (...) necesitatea remedierii disfuncţionalităţilor sesizate în perspectiva unui al doilea tur de scrutin, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa la o întâlnire cu membrii Biroului Electoral Central la sediul acestuia, în data de 4 noiembrie 2014, ora 12.00, întâlnire la care vor fi prezenţi şi reprezentanţii Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate nr. 48", se arată în comunicatul BEC.

În documentul citat se arată că invitaţia a fost făcută având în vedere "numeroasele sesizări ale disfuncţionalităţilor în organizarea procesului de votare în cadrul secţiilor de votare din străinătate".

BEC arată că, potrivit Legii pentru alegerea Preşedintelui României, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.

De asemenea, BEC precizează că în afara acestor secţii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului în ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât în cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

"Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor", se precizează în comunicatul BEC.

Pe de altă parte, BEC subliniază că durata votării este stabilită prin dispoziţiile legii electorale, în conformitate cu care votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

"La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la ora 21.00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot. BEC nu poate modifica dispoziţiile imperative ale legii, care prevăd închiderea secţiilor de votare la ora 21.00", a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

---

Zeci de persoane, majoritatea tineri, protestau ieri seară în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe (MAE) faţă de organizarea alegerilor în străinătate, cerând demisia ministrului Titus Corlăţean, potrivit Mediafax.

Protestatarii scandau lozinci precum "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze", "Ăsta este un complot, ne luaţi dreptul la vot", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Ponta nu poţi lua dreptul de a vota" şi "Dragnea nu uita: te aşteaptă DNA".

Mai mulţi tineri au spus că vor ca Titus Corlăţean să-şi dea demisia pentru că nu a fost în stare să gestioneze modul şi mecanisul de votare a românilor din străinătate. Oamenii protestau paşnic, prin scandări, fără pancarte sau portavoci. În faţa sediului MAE au fost moblizate echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere.

Băsescu: "Grave deficienţe în procesul electoral, se impun demisiile lui Corlăţean şi Stanoevici"

Preşedintele Traian Băsescu susţine că "au existat grave deficienţe de organizare a procesului electoral" în secţiile de votare din străinătate şi că se impun demisiile ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat Bogdan Stanoevici.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială imediat după încheierea votului la ora 21:00, preşedintele Traian Băsescu a urmărit cu atenţie procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României care s-a desfăşurat ieri, atât în ţară, cât şi în străinătate.

"Preşedintele Traian Băsescu constată că au existat grave deficienţe de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate, unde nu s-au asigurat corespunzător materialele necesare şi nici personal suficient. De asemenea, numărul mic de secţii de votare organizate în străinătate a făcut ca un număr mare de români să nu-şi poată exercita dreptul de vot", precizează şeful statului.

În plus, "preşedintele Traian Băsescu constată deficienţe în asigurarea formularelor pentru declaraţiile pe proprie răspundere în numeroase secţii de votare din ţară".

"Neajunsurile semnalate au împiedicat cetăţenii români să-şi exercite dreptul constituţional de a-şi alege preşedintele. În aceste condiţii, se impune demisia ministrului Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, şi a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici", se arată în comunicatul de presă.

MAE: "Nu avem responsabilităţi legat de derularea operaţiunilor în interiorul secţiilor de vot"

MAE preciza că nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor din străinătate, aceste atribuţii revenind birourilor electorale, ministerul explicând, totodată, că procedurile suplimentare fac ca votul din afara ţării să dureze mai mult.

Ministerul de Externe afirmă, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax, că "nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor, aceste atribuţii revenind birourilor electorale".

Potrivit comunicatului, preşedinţii secţiilor de votare din străinătate - chiar dacă sunt angajaţi MAE - nu se subordonează ministerului în acţiunile şi deciziile pe care le iau în organizarea votării.

"De-a lungul întregului proces de organizare a alegerilor, MAE colaborează strâns cu Biroul Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate şi urmează întocmai deciziile acestuia şi ale Biroului Electoral Central", informează MAE.

Pe de altă parte, Ministerul precizează că pregătirile pentru organizarea secţiilor de vot "au necesitat un efort logistic şi de forţe extraordinar, la nivelul Centralei MAE şi a membrilor misiunilor diplomatice şi consulare ale României".

Totodată, MAE explică faptul că, "spre deosebire de votul în ţară, votul în străinătate comportă două elemente suplimentare, şi anume completarea de către votant a unei declaraţii pe propria răspundere cu privire la faptul că nu a votat şi nu va mai vota la altă secţie de vot şi, respectiv, înscrierea votanţilor de către membrii biroului secţiei de votare într-un tabel electoral".

"Aceste două operaţiuni implică un timp de votare mai lung decât în cazul votului în ţară. În aceste condiţii, timpul de aşteptare pentru cetăţenii care doresc să îşi exprime votul în străinătate este, din motive obiective, mai mare", conform comunicatului.

MAE reaminteşte că a transmis, în cursul zilei de ieri, misiunilor diplomatice şi consulare instrucţiuni pentru ca membrii acestora care conduc secţiile de vot din străinătate "să aplice întocmai şi în regim de urgenţă decizia Biroului Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate", potrivit căreia declaraţiile pe proprie răspundere se pot completa şi în afara secţiilor de votare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In astfel de situatii in zona Transilvaniei exista o zicala : S-a inteles bine "SURDUL" cu "MUTUL" respectic fiecare dintre ei : MAE s-au BEC poate sa-si aronde una din acveste cuvinte MUTUL s-au SURDUL.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb