Voyager 2 a devenit al doilea obiect creat de om care a intrat în spaţiul interstelar, după Voyager 1, continuându-şi voiajul la miliarde de kilometri departe de Pământ.
Datele transmise de instrumentele aflate la bordul Voyager 2 arată că sonda a depăşit pe 5 noiembrie graniţa exterioară a heliosferei, o bulă protectoare de particule şi câmpuri magnetice produse de soare.
Această graniţă depăşită de sonda aflată la peste 18 miliarde de kilometri de Pământ este numită heliopauză, o zonă unde vântul solar întâlneşte mediul interstelar aflat între stelele galaxiei Calea Lactee, informează news.ro. "Este un moment extraordinar pentru voiajul de 41 de ani al Voyager, pe parcursul căruia a explorat planete, iar acum a intrat în heliosferă şi spaţiul interstelar", a declarat Ed Stone, cercetător în cadrul proiectului Voyager la Caltech. Voyager 2 a fost lansată în 1977, cu 16 zile înainte de sonda sa geamănă Voyager 1, care a intrat în spaţiul interstelar în 2012. Instrumentul Plasma Science Experiment (PLS) aflat la bordul Voyager, poate să ofere observaţii privind natura acestei regiuni a spaţiului. Voyager 1 îşi continuă călătoria în spaţiul interstelar, dar PLS nu mai funcţionează din 1980. Sondele Voyager au fost proiectate să funcţioneze cinci ani, pentru a studia planetele gazoase gigantice Jupiter şi Saturn. Funcţionarea lor prelungită a permis şi studierea planetelor Uranus şi Mercur.
La bordul ambelor sonde se află discuri de platină imprimate cu sunete, imagini şi saluturi verbale în mai multe limbi, pentru descrierea diversităţii vieţii şi culturii de pe Pământ, pentru a comunica cu posibile forme de viaţă extraterestre. Cele două sonde nu au ieşit oficial din Sistemul Solar, a cărui regiune exterioară este numită Norul Oort şi este formată din numeroase obiecte mici îngheţate, aflate încă sub influenţa gravitaţională a Soarelui.