Vrancea: Viticultorii şi OPC se vor adresa justiţiei pentru a obliga companiile de asigurări la plata despăgubirilor

R.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 iunie 2006

Viticultorii din comuna vrânceană Cîrligele, grav afectată de căderile de grindină din luna mai, şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Vrancea vor să se adreseze justiţiei pentru a obliga societăţile de asigurări să acorde despăgubiri pentru suprafeţele de teren afectate, transmite Rompres. Viticultorii spun că, în paralel cu derularea procesului, vor picheta, la sfârşitul acestei săptămâni, sediile din Focşani ale societăţilor de asigurări care nu vor să le plătească despăgubiri pentru pagubele suferite în urma căderilor de grindină.

Viticultorii care şi-au asigurat producţia de struguri din toamna trecută sunt nemulţumiţi de faptul că majoritatea companiilor de asigurări refuză să le plătească despăgubiri, din cauza unei clauze care prevede că poliţele intră în vigoare doar după ce via a înflorit, lucru care nu s-a întâmplat până la căderile de grindină.

În urma mai multor runde de negocieri între societăţile de asigurări şi viticultori, organizate de autorităţi, societăţile au fost de acord cu plata unor despăgubiri de 2,5 milioane de lei vechi pentru fiecare hectar de teren distrus, sume de care viticultorii nu sunt însă mulţumiţi. "Oamenii vor să picheteze societăţile de asigurări din Focşani", susţine primarul comunei Cîrligele, Ştefan Moscu. El a spus că păgubiţii vor merge cu pancarte pe care vor scrie "Asirom=FNI" şi "Ne-aţi înşelat!".

"În acelaşi timp, vom începe şi o acţiune în instanţă pentru a ne căuta dreptate la tribunal", a adăugat primarul. În conflictul dintre societăţi şi viticultori a intervenit şi OPC, după ce 16 cetăţeni din Cîrligele au reclamat modul în care s-au întocmit contractele. Directorul executiv al OPC, Dumitru Dilă, a anunţat, ieri, că va cere o verificare în acest sens. El a precizat că, în baza Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, toate contractele trebuie să conţină clauze clare, care să nu lase loc la interpretări.

În Vrancea, grindina a compromis 3.718 hectare de teren agricol, din care 2.910 hectare de vie. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în comuna Cîrligele, unde grindina a distrus 1.575 de hectare de vie şi livadă, precum şi 700 de hectare de teren arabil. Pagube mari s-au înregistrat şi la Coteşti şi Vîrteşcoiu şi au mai fost afectate suprafeţe agricole din localităţile Cîmpeneanca, Odobeşti, Goleşti. În total, grindina a produs distrugeri de 121 de miliarde de lei vechi în agricultura vrânceană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb