"Vrem să finanţăm proiecte cu fonduri europene, dar aşteptăm regulile jocului"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 septembrie 2015

"Vrem să finanţăm proiecte cu fonduri europene, dar aşteptăm regulile jocului"

"Băncile ar trebui să se reinventeze"

(Interviu cu domnul Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN)

Agricover Credit IFN a obţinut, în primul semestru din 2015, un profit operaţional de 14 milioane de lei, cu 28% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2014, şi un profit net de peste 10 milioane lei, cu 27% mai mare faţă de primul semestru din 2014.

Domnul Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN, ne-a declarat, într-un interviu, că, în această perioadă, fermierii sunt prudenţi în ceea ce priveşte investiţiile şi accesarea unor credite noi, din cauza secetei şi a volatilităţii pieţelor agricole, care afectează planurile şi profitabilitatea fermelor.

Totuşi, domnia sa este optimist cu privire la rezultatele financiare ale Agricover Credit IFN pentru acest semestru, sperând în creşterea atât a profitului net, cât şi a valorii de expunere.

Reporter: Cum apreciaţi situaţia agriculturii în acest an?

Robert Rekkers: Agricultura trece printr-o perioadă dificilă. E adevărat că, în acest an, vremea nu i-a ajutat foarte mult pe fermieri.

Seceta şi volatilitatea pieţelor mondiale le-a afectat activitatea.

Cei care fac performanţă - nu neapărat cei care au mii de hectare -, fermierii care lucrează profesionist şi investesc în termeni de input, în echipamente, au în acest an o anumită dificultate în business, în diferite zone.

Dar sunt sigur că ei vor trece peste această perioada şi, cu siguranţă, vor reechilibra situatia la următoarea recoltă.

Fermierii sunt prudenţi în ceea ce priveşte investiţiile şi accesarea unor credite noi în contextul unui an agricol dificil, puternic afectat de condiţiile meteorologice.

Reporter: Cum apreciaţi rezultatele până la finalul anului?

Robert Rekkers: Avem un buget ambiţios.

Pe primele şase luni, profitul net a crescut cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, la peste 10 milioane de lei şi sperăm să repetăm această performanţă şi în semestrul al doilea.

Per total an 2014, profitul a fost de 16 milioane de lei şi vreau neapărat să-l creştem în 2015.

Dacă vom realiza profitul net pe care ni l-am propus pentru semestrul al doilea, atunci vom avea la finalul lui decembrie 2015 o cifră între 18 şi 20 milioane lei. Depinde şi de provizioane, de credite neperformante.

În această toamnă trebuie să fim atenţi, pentru că, la recolta de porumb, probabil că fermierii nu vor realiza cât au previzionat.

De obicei, agricultorii planifică şi estimează venituri, iar dacă nu realizează veniturile propuse din cauza condiţiilor meteorologice, atunci apelează foarte repede la creditele de la noi, nu la bancă, pentru că acolo durează foarte mult până obţii banii, iar ei au nevoie de finanţare pentru însămânţare, pentru pregătirea terenului în vederea recoltei următoare etc.

Fermierii nu pot aştepta două-trei luni până când banca ar aproba un credit.

Reporter: Cum sunt dobânzile practicate de Agricover, comparativ cu cele ale băncilor?

Robert Rekkers: Dobânzile noastre sunt comparabile cu cele bancare, dar depind atât de produse, cât şi de clienţi.

Dacă este un client bun cu garanţie materială solidă, atunci va obţine de la noi dobânzile mult mai mici decât fermierul care vrea credit fără garanţie.

Dacă un fermier are nevoie de o soluţie financiară repede şi nebirocratică, atunci apelează la noi.

Reporter: Cam în cât timp primeşte creditul de la Agricover Credit IFN?

Robert Rekkers: Noi respectăm cerinţele BNR, ceea ce înseamnă că trebuie să avem un dosar corect şi complet.

Dacă un fermier are nevoie de bani, stabilim o întâlnire cu un agent Agricover care merge la el şi îi prezintă oferta, îi acordă asistenţă şi toate informaţiile necesare. Noi facem analiza dosarului, iar în 7 zile lucrătoare, dacă fermierul este solvabil, îi dăm banii.

Reporter: Indiferent de sumă?

Robert Rekkers: Avem şi noi o limită, putem să oferim 12 şi 15 milioane de lei pentru fiecare client, ceea ce pentru fermieri este o sumă potrivită.

Reporter: Lucraţi numai cu fermieri mari sau şi cu fermieri mai mici?

Robert Rekkers: Lucrăm cu fermieri care au minimum 100 de hectare, în arendă sau în proprietate.

Dar vrem să lucrăm şi cu fermieri mai mici.

În fiecare zi, în cadrul Agricover Credit IFN, se întruneşte timp de două-trei ore comitetul de credit şi discutăm de acordarea de credite între 50.000 de lei şi 10 milioane lei.

Reporter: Câţi din ei sunt români şi câţi străini?

Robert Rekkers: În mare parte, lucrăm cu fermieri români.

Reporter: Cam câţi fermieri din România au 100 de hectare?

Robert Rekkers: Sunt circa 12.000 de fermieri care exploatează suprafeţe de minim 100 de hectare, iar până în 2017 cred că numărul lor va creşte la 13 - 14.000.

Finanţăm fermieri care lucrează, în total, peste 1 milion de hectare de teren, ceea ce înseamă că avem un cuvânt de spus în acest domeniu.

Reporter: Câţi oameni sunt pe teren care promovează produsele Agricover?

Robert Rekkers: Suntem 85 de oameni în echipă, jumătate lucrează în zona comercială, jumătate în back office. Aşadar, 40 de reprezentanţi Agricover Credit IFN merg pe teren, în ţară, au pregătire în domeniu, sunt specialişti, se duc la client echipaţi cu laptop, respectiv aplicaţii care permit completarea si procesarea rapidă a informaţiilor, discută cu el şi acordă sau nu un credit.

Reporter: Care este relaţia cu băncile? Mai lucraţi cu Banca Transilvania?

Robert Rekkers: Sigur! Avem finanţare din partea instituţiilor financiare internaţionale de tip IFC, IIB, dar şi din partea celor mai mari bănci locale.

Reporter: Care este expunerea totală?

Robert Rekkers: Valoarea totală de expunere, la finalul lunii iunie, era de aproximativ 700 milioane de lei, faţă de 580 de milioane de lei la 30 iunie 2014.

Aceasta va scădea acum, pentru că fermierii rambursează banii ca urmare a recoltării şi valorificării culturilor de toamnă. Dar vor trage din nou finanţare, mai târziu.

Scopul nostru, la sfârşitul anului, este să fim la peste 700 milioane lei expunere, în creştere cu 20% faţă de anul precedent.

Reporter: Recolta de grâu a mers bine, dar cum preconizaţi că va fi recolta de porumb?

Robert Rekkers: Nu ştim încă, dar aşteptările sunt proaste, din cauza secetei. E adevărat că nu sunt afectate toate zonele din România, ci doar partea de est a ţării.

Centrul ţării şi partea de nord-vest au mers mai bine pentru că a fost apă. Avem clienţi, lângă Cluj cărora le este foarte bine.

Reporter: Ce produse vinde cel mai bine Agricover?

Robert Rekkers: Creditele pentru capital de lucru, pentru investiţii în teren arabil, achiziţionarea de ferme, echipamente.

Observăm că fermierii mai mari incep să îşi extindă suprafeţele prin achiziţia de ferme mai mici.

Reporter: Cum merge produsul pe care l-aţi lansat anul trecut, "Creditul Corelat cu Matif"?

Robert Rekkers: "Creditul Corelat cu Matif" - ce permite corelarea dobânzii cu preţul grâului de la bursa de mărfuri din Paris (Matif) - a fost pentru finanţarea grâului şi a mers bine. De aceea, vrem să lansăm un produs similar pentru porumb.

"Creditul corelat cu Matif" se adresează fermierilor mari. Dobânda este indexată lunar, în funcţie de cotaţia Matif afişată în ultima zi a lunii anterioare.

"Creditul Corelat cu Matif" pentru porumb îi va proteja pe clienţii noştri, în condiţiile în care volatilitatea preţurilor este foarte mare. Dacă preţul scade la bursa din Franţa, atunci şi dobânda noastră va fi mai mică, iar dacă preţul creşte, clientul va plăti o dobândă mai mare.

E o soluţie pentru clienţii care vor să facă stocuri.

Reporter: Mai vreţi să accesaţi fonduri internaţionale?

Robert Rekkers: Am semnat în acest an cu International Investment Bank (IIB) o finanţare de 10 milioane euro.

Am utilizat deja o parte din bani, dar fondurile acestea le vom folosi mai mult pentru primele trei luni ale anului viitor.

Acum suntem în perioada de rambursare a banilor din partea fermierilor care au recoltat grâu, rapiţă, se ocupă cu creşterea porcilor, floarea soarelui. Nu avem nevoie de bani în prezent.

Vrem să atragem bani pentru trimestrul al doilea al anului viitor.

Reporter: Ce fac fermierii cu grâul?

Robert Rekkers: Un fermier are marele avantaj că produce o materie primă care îi aduce bani. Cu siguranţă el îşi va vinde produsele către o multinaţională acum sau mai târziu. Dar are posibilitatea să şi stocheze marfa, pentru că a investit sume enorme în depozite.

Fermierii români s-au dezvoltat enorm de mult, situaţia nu se mai poate compara cu cea de acum câţiva ani.

Eu cred că că aceşti 12 mii de români, care au peste 100 de hectare, sunt în mare parte comparabili cu fermierii din alte ţări dezvoltate.

Problema este, însă, că sunt un milion de fermieri în România, o mare parte sunt mici şi ineficienţi şi nu produc decât pentru propriul consum.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre creditele neperformante?

Robert Rekkers: Între 1% şi 2%, în continuare gradul de neperformante este foarte mic.

Reporter: Cum vă explicaţi acest lucru?

Robert Rekkers: În primul rând, acest lucru se datorează faptului că fermierii sunt oameni serioşi, de inaltă moralitate, care îşi respectă angajamentele.

Totodata, avem câteva avantaje sustenabile în comparaţie cu sistemul bancar.

Primul este un risc management foarte bine pus la punct în domeniul agriculturii. Ştim să ne selecţionăm foarte bine clienţii, pentru că lucrăm cu ei şi deţinem mult know how despre agricultură şi despre trendurile pieţei.

În al doilea rând, clienţii noştri dau anumite garanţii, pe care le valorificăm foarte repede.

Dacă, de exemplu, un client nu mai poate plăti un tractor, atunci găsim imediat un alt fermier care este interesat şi vrea să-l cumpere.

Al treilea avantaj este că avem un model de business integrat. Un client poate plăti creditul în bani sau în cereale. Dacă nu are bani, are marfă pe care o putem prelua.

Asta ne ajută să fim la nivel acceptabil de credite neperformante.

Reporter: Care sunt previziunile Agricover Credit IFN?

Robert Rekkers: Sper că vom ajungem cu Agricover Credit IFN, în câţiva ani, la o expunere de un miliard de lei, care este mai mare decât multe bănci din sistemul bancar.

Aceasta este una din ambiţiile mele.

Reporter: Vă transformaţi în bancă?

Robert Rekkers: Noi vrem să continuăm modelul acesta de business, care se dezvoltă frumos.

Nu avem în plan să ne transformăm în bancă.

Poate în viitor, dar nu acum.

Reporter: V-aţi prelungit contractul de management la Agricover Credit IFN?

Robert Rekkers: Contractul meu este valabil până la sfârşitul anului. Sunt mulţumit aici şi mai este mult de făcut.

Reporter: Cum merge abatorul pe care l-a cumpărat recent grupul Agricover ?

Robert Rekkers: Abatorul pentru carne de porc a intrat recent în producţie. Agricover SRL l-a cumpărat în februarie-martie, după care a trebuit să investim pentru modernizare şi punere în funcţiune. Avem o lună de când funcţionează şi este destul de promiţător.

Reporter: Care sector al agriculturii merge cel mai bine?

Robert Rekkers: Depinde de fermier, carnea de porc a scăzut foarte mult în preţ, la fel şi laptele. Cei care sunt în zootehnie trec prin perioade mai dificile.

Ridicarea cotelor de lapte la nivelul UE a dus la creşterea producţiei de lapte şi la scăderea dramatică a preţului.

De asemenea, în ultimii doi-trei ani, s-a diminuat şi preţul la cereale, porumb, grâu.

Cea mai bună perioadă pentru fermieri a fost 2011-2012, când preţurile erau foarte mari.

Reporter: Până acum doi ani ne era frică de criza energetică şi de criza alimentară. Dintr-odată nu mai avem aceste crize. De ce?

Robert Rekkers: Toate aceste crize sunt conjuncturale.

Analiştii vin cu poveşti că, pe termen lung, nu mai avem petrol, creşte populaţia, nu mai este mâncare. Dar totul este conjunctural, există perioade pline de belşug când totul merge bine sau perioade de scădere.

Vedem, de exemplu, ce se întâmplă cu preţul petrolului, care tot scade din cauza supraproducţiei, a Iranului care va reintra pe piaţa mondială sau a Arabiei Suadite, care nu prea vrea să piardă cotă de piaţă şi, de aceea, produce continuu.

Reporter: Se va duce preţul petrolului la 30 de dolari pe baril?

Robert Rekkers: Nu sunt expert in acest domeniu, dar constat că preţul materiilor prime la nivel mondial este în scădere.

China are încă probleme în ceea ce priveşte scăderea nivelului de creştere economică.

Au început deja speculaţiile că vor fi mai multe probleme în viitor, ceea ce duce la diminuarea preţurilor/deflaţie şi, în consecinţă, şi a câştigurilor.

Important pentru fermieri este să obţină de pe terenurile lor o producţie la capacitate maximă.

Reporter: Cum apreciaţi proiectul de irigaţii propus de autorităţile noastre?

Robert Rekkers: Trebuie realizat un sistem de irigaţii eficient şi bine gândit, care să pornească nu de la Dunăre în sus, ci de la râuri care vin din munţi, pentru că atunci ai un avantaj prin căderea apei.

Un sistem naţional de irigaţii costă miliarde şi nu poate fi făcut într-un an, ci în câţiva ani. Trebuie să avem răbdare.

Reporter: Aţi început să finanţaţi proiectele europene derulate de fermieri prin PNDR?

Robert Rekkers: Nu am început, pentru că aşteptăm normele de aplicare.

Am observat că fermierii, în această perioadă de vară, sunt focusaţi mai mult pe recoltă. Sigur suntem interesaţi să finanţăm proiecte cu fonduri europene, dar aşteptăm regulile jocului.

Reporter: Câţi dintre fermieri folosesc energie verde?

Robert Rekkers: Foarte puţini.

Reporter: Cum credeţi că vor evolua preţurile produselor agricole? Există volatilitate pe piaţă...

Robert Rekkers: Totul depinde de influenţele mondiale şi regionale.

De exemplu, zona Mării Negre este importantă. Este vital să ştim ce se întâmplă cu agricultura din Ucraina şi Rusia.

Reporter: Daţi credite pentru Republica Moldova?

Robert Rekkers: Nu suntem activi în Republica Moldova şi nici în Ucraina. Doar în România. Dacă Moldova devine parte din România...

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre noul model bancar funcţional în ţara noastră?

Robert Rekkers: În momentul de faţă, obţinerea de profit este o mare provocare pentru sectorul bancar-financiar din România.

Instituţiile bancare ar trebui să găsească modele profitabile şi sustenabile, pentru că marjele sunt în scădere, iar clienţii au devenit mult mai atenţi şi mult mai precauţi în ceea ce priveşte accesarea unui credit.

Opinia mea este că băncile ar trebui să se reinventeze, oferind produse mult mai atractive şi bune, care sunt win-win, atât pentru clienţi, cât şi pentru ele însele.

Am fost atras la "Agricover" de un model specializat, focusat pe fermier si nevoile acestuia

În prezent, noi avem 1600 de clienţi creditaţi şi putem dubla numărul acestora în viitor. Suntem flexibili, venim cu soluţii bazate pe inovaţie şi know how, avem apetit pentru risc şi acordam rapid finanţarea (time to money de până la 7 zile) - acestea sunt atuurile nostre şi de aceea fermierii aleg soluţiile noastre de finanţare.

Agricultura poate reprezenta pentru România un segment foarte important, cu rezultate excelente, iar noi suntem pregătiţi să susţinem dezvoltarea sustenabilă a fermierilor şi, implicit, dezvoltarea agriculturii moderne şi performante.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exact ca la Carpatica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb