Disputele politice dintre putere şi opoziţie nu pot fi oprite nici de codurile meteorologice, din contră, vremea a devenit un nou subiect de polemică. Pe fondul neîncrederii populaţiei în clasa politică autohtonă, manifestată din plin inclusiv în demonstraţiile de stradă din ultima lună, acest "ping-pong" al plasării vinovăţiei pentru proas-ta gestionare a deszăpezirii drumurilor scade şi mai tare popularitatea partidelor, mai ales că numeroşi politicieni încearcă să transfere o parte din vină în spinarea oamenilor simplii. Ultimele declaraţii, unele extrem de neinspirate, au lăsat impresia că politicienii nu sunt interesaţi decât de socotelile electorale, soarta populaţiei fiind trecută de fiecare dată la "şi altele".
Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, cum că opoziţia a vrut să-i întindă o capcană când a cerut instituirea stării de urgenţă, a inflamat şi mai tare spiritele: "Nici Constituţia, nici legea nu se referă la o situaţie de viscol care afectează parţial teritoriul ţării şi nici la situaţii de iarnă. Pentru aceasta, sunt celelalte situaţii care trebuie gestionate la nivel judeţean şi al ministerelor. Nu pot decât să apreciez că ori s-a vrut o capcană în care preşedintele să se repeadă cu instituirea stării de urgenţă, ceea ce înseamnă că ar fi fost preluate de militari conducerile administraţiilor locale şi să se conducă prin ordonanţe militare, ori este vorba de necunoaşterea legii". Secretarul general al PSD, Liviu Drag-nea, susţine că partidul său nu este deloc preocupat, într-o situaţie atât de gravă, să întindă capcane cuiva: "Motivul solicitării instituirii stării de urgenţă este situaţia deosebit de gravă a în care se află zeci de mii de sinistraţi. Într-o situaţie atât de gravă, PSD nu e deloc preocupat să întindă cuiva capcane şi nici să trateze cu superficialitate legile statului. Ne-am adresat domnului Preşedinte Traian Băsescu pentru instituirea stării de urgenţă întrucât dânsul este singurul în măsură să facă acest lucru. Iar în opinia noas-tră, aceasta este singura cale legală prin care utilajele şi resursele statului pot fi concentrate în zonele calamitate".
Nici afirmaţiile liderului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, nu au rămas netaxate de opoziţie, dar şi de opinia publică. Toader a lăudat guvernul pentru modul în care a acţionat pentru deszăpezirea drumurilor şi pentru salvarea oamenilor din judeţele sinistrate, subliniind că dintre oamenii care au decedat în ultimele zile, doar unul a murit în maşină restul căzând victime ale consumului de alcool: "Din 80 de oameni sau 64, câţi au murit, unul singur a murit în maşină, restul au băut şi au adormit acolo". Fostul ministru, Anca Boagiu le recomandă membrilor opoziţiei să pună mâna pe lopeţi pentru a se face utili societăţii, pentru că şi aşa se află în grevă parlamentară.
Pe de altă parte, legat tot de su-biectul deszăpezirii, Ministrul Trans-porturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a solicitat Curţii de Conturi verificarea contractelor de întreţinere a autostrăzilor şi drumurilor naţionale din România. Conform unui comunicat al CNADNR, compania a solicitat luni Curţii de Conturi a României verificarea derulării tuturor contractelor subsecvente de întreţinere vară-iarnă încheiate de către Companie. Începând cu anul 2008, CNADNR a încheiat acorduri cadru privind activitatea de întreţinere multianuală a drumurilor naţionale şi autostrăzilor.