Wall-Street este cuprins de febra inteligenţei artificiale; se formează o bulă speculativă?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2023

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Art Cashin, UBS: "Euforia stârnită de inteligenţa artificială va ajunge să semene cu o versiune în miniatură a bulei dot-com" David Rosenberg, Rosenberg Research: "Suntem încrezători în beneficiile pe termen lung ale AI, dar mediul actual capătă aspectele unui fel de manie" Jessica Rabe, DataTrek Research: "AI se adresează celei mai mari pieţe, de la smartphone încoace" Goldman Sachs estimează că investiţiile SUA în inteligenţa artificială se vor apropia de 1% din PIB, până în 2030

Interesul Wall Street-ului pentru inteligenţa artificială (AI) a sporit puternic în ultimele luni, impulsionat de creşterea popularităţii ChatGPT, robotul ce pare că poate să livreze răspunsuri elaborate la întrebări despre aproape orice. Preţurile acţiunilor companiilor implicate într-un fel sau altul în dezvoltarea AI sunt în creştere, iar raportarea Nvidia de săptămâna trecută aproape a aruncat piaţa în aer. Evaluarea bursieră a producătorul de procesoare grafice utilizate în aplicaţii de inteligenţă artificială a urcat cu circa 200 miliarde de dolari, după ce estimările sale pentru vânzările din acest trimestru le-au depăşit pe cele ale Wall Street-ului cu peste 50%, datorită cererii de cip-uri pentru AI. Acţiunile Marvell Technology s-au apreciat cu 32% vinerea trecută, pe fondul perspectivelor excepţionale al căror "motor cheie de creştere" este inteligenţa artificială, conform producătorului de semiconductori din California.

Wall-Street este cuprins de febra inteligenţei artificiale; se formează o bulă speculativă?

Cu toate că pare unanim acceptat faptul că inteligenţa artificială va fi utilizată într-o mulţime de activităţi şi industrii, ceea ce probabil va aduce reduceri de costuri, creşteri de productivitate şi inovaţie, există voci care susţin că, în momentul de faţă, "goana după aur" generată de AI formează o bulă speculativă, ce are anumite similitudini cu bula dot-com din urmă cu două decenii.

Art Cashin: "Raliul pieţei alimentat de frenezia din jurul AI va fi de scurtă durată, precum boom-ul din era dot-com"

Art Cashin, managing director la UBS Financial Services, crede că euforia strânită de inteligenţa artificială ce a pus stăpânire pe piaţă, va ajunge să semene cu o versiune în miniatură a bulei dot-com din anii 2000.

"Cred că AI va fi o nouă mini-versiune a dot-com", a spus Cashin la finele săptămănii trecute la CNBC. "Auzim că AI va avea impact în toate, de la medicină şi noi medicamente la medii predictive de toate tipurile. Acest lucru va fi interesant".

David Rosenberg, preşedintele şi fondatorul Rosenberg Research, este de părere că raliul pieţei alimentat de frenezia din jurul AI va fi de scurtă durată, precum boom-ul din era dot-com.

"Cred că avem o bulă a preţurilor. Dacă te uiţi la graficul pe şase luni al Nasdaq 100, trebuie să fii orb să nu vezi că arată foarte ciudat şi că indicele este supraextins", a afirmat veteranul economist tot la CNBC.

Or, o bună parte a raliului se datorează interesului în creştere pentru inteligenţa artificială.

"Acest tip de comportament corporativ nu este prea diferit de ceea ce s-a întâmplat la bula dot-com, când companie după companie satisfăcea apetitul investitorilor pentru ştiri despre modul în care intenţionează să încorporeze Internetul în afacerea sa - ori cum creşteau preţurile acţiunilor doar pentru că îşi adăugau «.com» la nume", a scris săptămâna trecută Rosenberg în Financial Post, conform Business Insider.

Economistul a adăugat: "Cu toate că suntem încrezători în beneficiile pe termen lung ale AI, din punctul de vedere al investitorilor, mediul actual capătă aspectele unui fel de manii".

Wall-Street este cuprins de febra inteligenţei artificiale; se formează o bulă speculativă?

Jessica Rabe: "instituţionalii au stat la baza raliului recent al acţiunilor legate de AI; există potenţial de creştere dacă tot mai mulţi investitori de retail intră în piaţă"

Dacă unii analişti susţin că asistăm la formarea unei bule speculative, alţii spun că nu este vorba despre aşa ceva, cel puţin deocamdată. Conform DataTrek Research, euforia din domeniul AI încă nu s-a răspândit în întreaga piaţă, în ciuda creşterilor înregistrate de nume precum Microsoft, Alphabet (compania mamă a Google) sau Nvidia. Asta, pentru că investitorii de retail încă nu sunt prezenţi masiv în piaţă, ceea ce poate să însemne că aceste acţiuni mai au spaţiu de creştere, conform Business Insider.

"Interesul pentru acţiunile de tehnologie este departe de nivelul atins în timpul bulei speculative din Epoca Pandemiei", a spus Jessica Rabe, cofondator al DataTrek Research, ce îşi bazează concluziile pe baza unor rezultate obţinute prin Google Trends.

În opinia sa, acest lucru arată că achiziţiile instituţionalilor au stat la baza raliului recent al acţiunilor legate de AI, ceea ce înseamnă că mai există potenţial de creştere dacă tot mai mulţi investitori de retail intră în piaţă. De asemenea, spre deosebire de ultimele tendinţe din tehnologie legate de Metavers sau a criptomonede, AI are un potenţial mai mare.

"ChatGPT are aplicaţii mult mai ample, astfel încât atractivitatea sa este mai mare", a spus Rabe, conform Business Insider. "Rămâne de văzut ce impact va avea inteligenţa artificială generativă asupra profitabilităţii şi productivităţii companiilor, dacă va creşte sau va reduce barierele competitive, dar AI se adresează celei mai mari pieţei, de la smartphone încoace".

Alison Porter, manager de fonduri cu expunere pe tehnologie la Janus Henderson, crede că inteligenţa artificială va fi la fel de transformatoare precum internet-ul, internet-ul mobil şi computerul. "Suntem încă foarte la început în ceea ce priveşte utilizarea AI-ului", a spus managerul de fond, citat de Reuters.

Steve Blitz, economist şef pentru Statele Unite la TS Lombard, crede că inteligenţa artificială va schimba economia în următori trei până la şase ani, potrivit CNBC.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că este posibil ca investiţiile Statelor Unite în AI să se apropie de 1% din PIB până în 2030, iar firma de consultanţă PwC anticipează că economiile apărute prin creşterea productivităţii şi investiţiile legate de inteligenţa artificială vor genera o producţie economică globală în valoare de 15,7 trilioane de dolari tot până în 2030, aproape echivalentul PIB-ului Chinei, conform Reuters.

Câteodată AI halucinează, adică poate livra cu încredere răspunsuri greşite sau chiar complet inventate, dar inteligenţa artificială există. Întrebarea este dacă optimismul pe care AI îl inspiră în acest moment în rândul investiorilor are cu adevărat o bază reală sau dacă nu cumva este oarecum halucinant.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Ciudat,foarte ciudat! Pentru mine inexplicabil!

    Nasdaq este aproape la 13000 p iar pe Futures este aproape 14400p! În toți anii anteriori ecartul nu era așa mare de 10% ! În traducere asta înseamnă, după mine, un om fără cunostiinte economice că va crește cel puțin cu 20% ( 10% se vede deja pe Futures iar din " inerție " va mai merge cu 10% ) și asta în viitorul imediat!

    1. inseamna ca piata are energie de tractiune, nu e nimic uimitor

      cu cat gap-ul e mai mare intre futures vs real (indiferent de directie bearish sau bullish) cu atat e exprimat mai pregnant potentialul energetic al miscarii de piata medium to long term  

      ...scaderea pronosticata de Ban.Cher :). Dar mai am rabdare pana la final de iunie, timpul inca nu e pierdut !

      Futures-urile se tranzactioneaza in functie de valoarea nasdaq 100, 103 cele mai mari comapanii nefinanciare din nasdaq composite, ce are peste 3000 de companii, si care e intr-adevar mai mic cca 13000. Dar uita-te la nasdaq 100 index o sa vezi ca e aproape ca futures la valoare, 14.298 a fost vineri(NDX, NASDAQ 100 INDEX).

      Dobanzile la bondurile americane se pare ca scad, acum ca s-a rezolvat cu debt ceiling. Let's go!  

    Intr-adevar a crescut AI, ul dar nume mari din US nu cresc, MCD, John Deere, Ford, Target, Nike, Coca cola, AIG, Bank of America, sunt cateva nume la cere m-am uitat in we, si nu par sa creasca deloc. Mc Donalds a avut 2 trimestre de scadere a profitului consecutive, la noi am auzit o reclama cu "menilu zilei la 12,5 lei," ceea ce nu pare prea profitabil pt ei In schimb, MSFT, NVDA, AAPL, TSLA, GOOGL, AMD, META, AMZN, astea trag pietele in sus. Dar fara participare larga, raliul asta in 7-8 companii nu prea are sanse.Iar firmele mai mici russel 2000 nu participa deloc la raliu. Mai ales ca ne place nu ne place sunt sanse mari sa urmeze recesiune. Deocamdata e prea multa lichiditate in piata, si poate ca asa se manifesta. Cresteri de 5-6,-20% pe zi la o companie mare nu e sustenabil. Ceea ce nu inseamna, alo, ca zic ca fix acum s-a termionat cresterea.

    Partea buna care o vad din asta, se prefigureaza liderii de piata pt viitorul ciclu de crestere, dupa ce trece inflatia, si incepe fed ul cu pompare de bani in piata din nou. Momentan fed ul nu printeaza bani dc ne vine sa credem, ci dimpotriva, scoate lichiditate din piata, iar lichiditatea am observat ca e totul cand vine vorba de raliuri la bursa. Don't fight the fed, e o zicala. Dar apoi lideri de crestere ar putea fi aceste robo- ai stocks. Parerea mea. Fiecare face cum crede. 

    Gata distractia, Trezoreria va emite bonduri pe banda rulanta si va trage lichiditatea din piata acum ca nu mai au limita datoriei. Personal profit ca sa acumulez cash machine stocks ce vor sta stanca in fata noului val de inflatie.

    1. "Personal profit ca sa acumulez cash machine stocks ce vor sta stanca in fata noului val de inflatie."

      ai ceva exemple pe BVB? :)

      vreau numai sa vad ce opinie ai 

      SNP, AST : firme cu o execuție financiară impecabila

      CTRA, GOOGL : la fel  

    Cand o singura companie AAPL a depasit in capitalizare Russel2000 te cam pune pe ganduri.

    1. risk masiv de concentrare cand doar o mana de actiuni masive tin indicii sus... dar sa vedem cum va mitiga acest risc piata... pana la urma banii iesind din cele cateva actiuni trebuie sa se duca undeva nu? :)

      Cand viteza banilor tot creste de cativa ani, o parte a economiei incetineste + companii zombii care inca nu au iesit la iveala, decat in sectoru bancar cateva, + cateva companii cu distrubtiv tehnology, creste probabilitatea de dezechilibru macro. Cam asa vad eu urmatorii 2-3 ani.

      Cumva piata are toate informatiile si anticipeaza trendul urmator.

      Cand viteza banilor tot creste de cativa ani, o parte a economiei incetineste + companii zombii care inca nu au iesit la iveala, decat in sectoru bancar cateva, + cateva companii cu distrubtiv tehnology, creste probabilitatea de dezechilibru macro. Cam asa vad eu urmatorii 2-3 ani.

      Cumva piata are toate informatiile si anticipeaza trendul urmator.

    PCE a crescut in aprilie pt prima data din octombrie 22 chiar cu efect de baza favorabil scaderii, cred ca asta e intrebarea...

    Criptomoneda digitala+inteligenta artificiala,

    CHIAR ASA DE PROSTI SUNTEM în ochii LOR?? 

    1. KOREKT!

      E ca si cind Johhanes Guttenberg si Nicolaus Germanus ar fi fost amindoi germani si ar fi fost contemporani.

      Chiar atit de prosti ne cred. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb