WALL STREET JOURNAL: "Investigaţia privind practici de corupţie la parteneri Microsoft, extinsă în Rusia şi Pakistan"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 august 2013

"Investigaţia privind practici de corupţie la parteneri Microsoft, extinsă în Rusia şi Pakistan"

Investigaţia autorităţilor din SUA privind posibile fapte de corupţie ale unor parteneri şi consultanţi Microsoft, cu ramificaţii şi în România, a fost extinsă pentru a include activităţi din Rusia şi Pakistan, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei.

Potrivit surselor WSJ, unii distribuitori Microsoft din Rusia ar fi plătit directorii unei companii de stat pentru a obţine un contract. Se pare că situaţia ar fi similară şi în Pakistan, unde o sursă a WSJ susţine că Microsoft ar fi autorizat o firmă de consultanţă să ofere unui oficial guvernamental şi soţiei sale un sejur de cinci zile în Egipt, pentru a câştiga o licitaţie publică.

În luna martie a acestui an, surse citate de publicaţia Wall Street Journal au afirmat că autorităţile federale din Statele Unite investighează compania Microsoft şi parteneri de afaceri ai acesteia care ar fi oferit mită unor oficiali guvernamentali din România, Italia şi China pentru a obţine contracte.

Departamentul Justiţiei şi Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) din SUA anchetează o serie de acuzaţii făcute de un fost reprezentant al Microsoft din China, precum şi relaţiile companiei cu subcontractanţi şi consultanţi din România şi Italia. Anchetatorii americani verifică dacă Microsoft a avut vreun rol în cazul unor acuzaţii conform cărora firme intermediare partenere ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de software cu Ministerul român al Comunicaţiilor. Autorităţile americane anchetează şi afacerile pe care Microsoft le are cu parteneri din Italia, existând suspiciuni că unii consultanţi angajaţi la filiala din Italia a companiei ar fi fost folosiţi ca intermediari pentru a le oferi mită unor oficiali guvernamentali de la Roma.

Înainte de publicarea articolului în luna martie, jurnaliştii de la Wall Street Journal au transmis Ministerului Societăţii Informaţionale din România (fost Minister al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei) o solicitare, care conţinea, printre altele, următoarele: "Compania Microsoft România ar fi folosit o firmă ca intermediar pentru a plăti mită în numele sau cu scopul de a obţine, în 2008, un contract de 26 de milioane de dolari cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (contractul ar fi fost o prelungire a unuia încheiat în 2004, în valoare de 54,5 milioane de dolari). Potrivit aceloraşi informaţii neconfirmate, firma ar fi cumpărat licenţe de la Microsoft cu o reducere de 62% şi apoi le-ar fi revândut ministerului, dar la un preţ în care nu se regăsea această reducere, iar o parte din diferenţa de bani ar fi ajuns la oficiali ai ministerului".

Ministerul Societăţii Informaţionale a avut o reacţie oficială în urma respectivei solicitări în care a susţinut că sumele prezentate nu coincid cu ceea ce a plătit ministerul pentru contractele derulate în perioada respectivă.

Guvernul SUA nu a formulat acuzaţii împotriva Microsoft sau a partenerilor de afaceri ai companiei, investigaţia fiind în etapa preliminară. Contactaţi de WSJ, reprezentanţii autorităţilor SUA implicate în anchetă au refuzat să comenteze informaţiile.

John Frank, avocat şi vicepreşedinte al Microsoft, a declarat că grupul tratează cu seriozitate acuzaţiile şi va coopera în totalitate cu organele de anchetă.

Guvernul Statelor Unite a început în ultimii ani zeci de anchete privind posibile practici de corupţie ale companiilor americane în străinătate. Conform legii, companiile pot fi trase la răspundere şi în cazul în care neregulile sunt comise în folosul lor de către terţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb