Washingtonul confirmă că Phenianul a lansat prima sa rachetă balistică intercontinentală

Mina Irina
Internaţional / 5 iulie 2017

Washingtonul a confirmat că Phenianul a procedat la prima sa lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) şi a denunţat "o nouă escaladare a ameninţării" reprezentate de regimul stalinist, relatează AFP, citată de surse din presă.

Acest test al unei rachete de tip Hwasong-14, efectuat de Ziua Naţională americană şi supervizat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-un era un "cadou" pentru "nemernicii de americani", a ironizat Kim, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, potrivit News.ro, care relatează cele ce urmează.

Armata americană a pus iniţial la îndoială anunţul Coreei de Nord potrivit căruia ea a tras o rachetă intercontinentală, evocând o rachetă cu o rază de acţiune "intermediară". Însă Statele Unite au recunoscut ulterior că este vorba despre o ICBM.

"Statele Unite condamnă cu forţă tirul Coreei de Nord al unei rachete balistice intercontinentale", a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson, citat într-un comunicat.

"Testul unei ICBM constituie o nouă escaladare a ameninţării (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor noştri, a regiunii şi lumii", a spus el.

Deţinerea unei rachete balistice intercontinentale, capabile potrivit unor experţi americani să atingă Alaska, reprezintă un moment de cotitură pentru regimul stalinist.

Izolat pe scena internaţională, Phenianul îşi justifică programul înarmării nucleare prin ameninţarea unei invazii a celor 28.000 de militari ameicani staţionaţi în Coreea de Sud. El a realizat deja cinci teste nucleare şi dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Agenţia KCNA a dat asigurări că racheta balistică trasă este capabilă să poarte "o ogivă nucleară mare" şi că testul realizat marţi a răspuns "tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenţa la căldură şi stabilitatea structurală a ogivei", necesare pentru ca aceasta să reintre fără să fie afectată în atmosferă.

Unii analişti se îndoiesc însă de capacitatea actuală a Coreei de Nord de a miniaturiza un focos nuclear pentru a-l monta într-o rachetă şi de faptul că ar stăpâni tehnologia reintrării unei ogive în atmosferă.

Însă toţi experţii sunt de acord asupra progreselor remarcabile ale programelor balistic şi nuclear de la venirea la putere a lui Kim Jong-un la sfârşitul lui 2011.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb