Wiener Boerse este interesată să intre în următorii 3-5 ani în acţionariatul bursei de la Bucureşti

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2009

Wiener Boerse, operatorul bursei din Viena, îşi va menţine strategia de extindere prin achiziţii, sperând să preia, în următorii 3-5 ani, participaţii în cadrul burselor din estul şi sud-estul Europei, precum România şi Bulgaria, a anunţat directorul executiv, Heinrich Schaller, pentru Reuters. Wiener Boerse, ce deţine deja participaţii semnificative în cadrul burselor din Budapesta, Praga şi Ljubljana, urmăreşte şi alte pieţe mai mici, cu potenţial de creştere, a spus Schaller.

"Aceasta este şansa noastră de a ne extinde. Când această ocazie ni se oferă, o vom folosi", a spus Schaller, enumerând Serbia, Croaţia, România şi Bulgaria ca principale alegeri.

Bursa din Viena a încheiat deja acorduri de cooperare cu unele dintre aceste burse şi încearcă să integreze bursele în care deţine deja participaţii prin mutarea lor pe aceeaşi platformă de tranzacţionare XETRA în următorii doi ani.

Chiar dacă Wiener Boerse nu vrea să preia o participaţie în cadrul concurentei regionale, bursa din Varşovia, nu exclude în totalitate această idee, a spus Schaller, citat de NewsIn.

Deutsche Boerse, Bursa din Londra, Nasdaq OMX şi NYSEEuronext au făcut oferte preliminare în luna iunie pentru preluarea operatorului polonez, care vrea să vândă până la 74,9%.

Bursa din Varşovia nu a invitat operatorul vienez să ia parte la vânzare.

Wiener Boerse deţine licenţe de marketare a indicilor de la bursele din Budapesta şi Bucureşti şi a creat indici în cooperare cu bursele din Belgrad, Bucureşti, Kiev şi Shanghai.

Bursa din Viena, instituţie fondată în 1771, are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanţă şi, mai ales, pe partea de tranzacţionare şi calcul al indicilor, declarase, într-un interviu acordat NewsIn, directorul executiv al Bursei din Viena, Michael Buhl.

Cu bursa bucureşteană, primii paşi în colaborare au fost întreprinşi în 2004, când a fost semnat memorandumul de cooperare, pentru ca, începând din 15 martie 2005, Wiener Boerse să calculeze şi să marketeze pe plan internaţional indicele ROTX (Romanian Traded Index).

În martie 2006, BVB a semnat cu Bursa din Viena un parteneriat exclusiv privind licenţierea şi promovarea pe plan internaţional a indicilor BET, BET-FI şi BET-C. Bursa din Viena calculează de altfel şi alţi indici ai pieţelor de capital din regiune, precum CTX (Cehia), HTX (Ungaria) sau RTX (Rusia). Bursa vieneză a lansat şi indici regionali, în care sunt incluse titluri tranzacţionate pe mai multe pieţe, precum şi indici internaţionali - CNX (China Traded Index) şi KTX (Kazakh Traded Index).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb