La 15 ani de la lansarea Wikipedia, cea mai accesată enciclopedie online, fondatorul Jimmy Wales a venit pentru prima dată în ţara noastră. Ieri, în cadrul evenimentului McCann/Thiess Conferences la Bucureşti, Wales a declarat: "Oamenii merg în prezent la Wikipedia în momentul în care doresc să afle ceva cu privire la un anumit lucru.
Dar, atunci când sunt într-o coadă sau când sunt plictisiţi, pur şi simplu scot telefonul şi navighează pe Facebook sau Twitter. Ne dorim ca pe viitor oamenii să deschidă Wikipedia nu doar atunci când sunt curioşi, ci şi pentru a vedea ce este nou."
Wikipedia înseamnă în acest moment 80.000 de voluntari, care contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi. Platforma, accesată de peste 500 de milioane de vizitatori unici, cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi.
Bogdan Enoiu, director general McCann WorldGroup România, a menţionat: "Wikipedia creşte în fiecare zi, în acelaşi ritm cu dorinţa oamenilor din întreaga lume de a cunoaşte din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai repede. Acesta este motivul pentru care Jimmy Wales se află în premieră în România."
Fondatorul Wikipedia a subliniat ieri că românii sunt norocoşi că au acces la platformă, explicând: "În China, Wikipedia este interzisă. M-am întâlnit şi o să mă mai întâlnesc cu prim-ministrul de acolo, pentru a rezolva cumva această problemă".
"Geniul din spatele Wikipedia" a anunţat că a dezvoltat o aplicaţie, momentan doar pentru utilizatorii IOS, prin care utilizatorilor le sunt indicate articole de pe site: "Încerc să menţin Wikipedia în ton cu ceea ce se întâmplă în mediul online. Aplicaţia are ca scop căutările şi activităţile din online, sugerând mai multe informaţii despre respectivele subiecte. Să nu uităm însă un amănunt important: Wikipedia este un punct de plecare în cercetare, nu o sursă primară de informare".
Aflat în topul celor mai influente 100 de personalităţi, realizat de revista Time, Jimmy Donal Wales este un antreprenor american, membru al Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universităţii Harvard şi membru al MIT Center of Collective Intelligence. Îndemnat de o curiozitate intelectuală ieşită din comun, dar şi de pasiunea pentru tehnologie şi inovaţie, Jimmy Wales a reuşit să pună în 2001 bazele Wikipedia.
Domnia sa, împreună cu o echipă de voluntari, a reuşit să aducă Wikipedia pe locul cinci în topul celor mai accesate platforme online, după Google, Yahoo, Microsoft şi Facebook şi urmată de Amazon, Apple si eBay. Jimmy Wales a precizat că se declară un optimist patologic, care spune mereu că totul va fi bine: "Wikipedia le îngăduie oamenilor nu numai accesul la cunoştinţele altora. Când contribui la o construcţie, aceasta iţi aparţine, ai investit în ea. Este de departe o răsplată mai mare decât dacă ţi s-ar fi dat gata făcută."