WISE FINANCE SOLUTIONS: Cum se modifică intensitatea ajutoarelor de stat la nivelul regiunilor din România, începând cu 1 ianuarie 2022

S.B.
Miscellanea / 22 decembrie 2021

Cum se modifică intensitatea ajutoarelor de stat la nivelul regiunilor din România, începând cu 1 ianuarie 2022

Wise Finance Solutions, companie specializată în servicii de consultanţă pentru accesarea finanţărilor nerambursabile, explică modul în care se va modifica începând cu anul 2022 intensitatea ajutorului de stat acordat în baza celor două scheme gestionate de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv schema de ajutor de stat pentru investiţii instituită prin HG 807/ 2014, care are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, şi schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă instituită prin HG 332/ 2014, având în vedere noua hartă a ajutoarelor regionale pentru România aprobată de Comisia Europeană, pentru perioada 2022-2027, publicată în data de 21.12.2021.

Schema de ajutor de stat pentru investiţii instituită prin HG 807/ 2014 cu modificările şi completările ulterioare finanţează investiţiile cu o valoare de peste 1 milion euro şi este un program de mare interes mai ales în rândul companiilor mari care nu au alte variante de fonduri nerambursabile pentru investiţii pe care să le poată accesa.

În ceea ce priveşte Schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională prin crearea de locuri de muncă, instituită prin HG 332/ 2014, aceasta finanţează o parte (în funcţie de intensitatea ajutorului de stat aferentă regiunii/ judeţului în care se realizează proiectul) din costurile salariale pe o perioadă de 2 ani consecutivi, pentru locurile de muncă create ca urmare a realizării unei investiţii iniţiale. Locurile de muncă trebuie create după depunerea cererii de acord pentru finanţare şi după demararea investiţiei, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării acesteia.

Principala modificare a schemelor de ajutor de stat anterior menţionate se referă la modificarea procentului de finanţare ce va fi acordat din valoarea totală eligibilă a proiectelor, în funcţie de regiunea şi judeţul în care se va realiza investiţia propusă prin proiect, în conformitate cu noua hartă a ajutoarelor regionale valabilă începând din 2022.

În baza procedurii prevăzute la articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în data de 21.12.2021 a fost afişată versiunea publică a Hărţii ajutoarelor regionale pentru România, aplicabilă de la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2027, prin decizia privind cazul SA.100199 (2021/N). Conform informaţiilor publice, faţă de versiunea actuală valabilă până la 31.12.2021, în baza noii hărţi a ajutoarelor de stat intensităţile diferă pentru anumite regiuni, iar ca element de noutate, în cadrul unei regiuni, procentele pot să difere de la judeţ la judeţ. În plus, în judeţul Ilfov, doar anumite localităţi vor mai putea beneficia de ajutor regional, cu o intensitate maximă a ajutorului de 35% sau 45%.

Astfel, Regiunea Nord-Vest şi Regiunea Centru beneficiază de un procent maxim al ajutorului de 40%, Regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia de un procent maxim al ajutorului de 50% şi Regiunea Vest de un procent maxim al ajutorului de 30%.

Cu toate acestea, întrucât anumite judeţe au înregistrat o pierdere de populaţie de peste 10% în perioada 2009-2018, pentru acestea, intensitatea maximă poate fi majorată cu 10 puncte procentuale faţă de procentele menţionate anterior la nivel de regiune. Aceste procente sunt valabile pentru întreprinderi mari.

În cazul proiectelor de investiţii ale căror costuri eligibile nu depăşesc 50 de milioane EUR, intensităţile maxime ale ajutorului menţionate anterior, pot fi majorate cu 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii şi cu 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici, astfel cum sunt definite în Recomandarea Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii. În cazul proiectelor mari de investiţii (de peste 50 de milioane EUR), intensităţile maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari se aplică, de asemenea, întreprinderilor mijlocii şi mici. În cazul proiectelor mari de investiţii, această intensitate maximă a ajutorului face obiectul unei ajustări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb