Litigiile şi falimentele sunt domeniile care ar putea avea de câştigat de pe urma crizei financiare, a declarat pentru NewsIn, managing partner al biroului de avocatură Wolf Theiss Bucureşti, Bryan Jardine.
"În ceea ce ne priveşte, sectorul bancar-financiar, cât şi departamentul fuziuni şi achiziţii nu sunt afectate în acest moment, lucrând la numeroase tranzacţii. În plus, echipa de la litigii lucrează în continuare la capacitate maximă la numeroase dosare. Domeniile care ar putea avea de câştigat de pe urma crizei financiare sunt cele ale litigiilor şi falimentului. De asemenea, domeniul corporatist, precum şi cel al fuziunilor şi achiziţiilor vor rămâne solide, atâta timp cât investitorii, strategici sau financiari, încă percep România ca pe o economie în creştere, într-o Uniune Europeană a cărei creştere economică va fi aproape inexistentă", a spus Bryan Jardine.
Referitor la modul în care sunt influenţate fuziunile transfrontaliere de criza financiară, Ancuţa Leach, partner Wolf Theiss Bucureşti, consideră că în această perioadă companiile nu iau decizii majore de reorganizare. "În general, în perioadele de instabilitate financiară societăţile nu iau decizii majore de structurare şi reorganizare, de tipul fuziunilor transfrontaliere, decât în cazul în care tocmai această instabilitate impune restructurări, din cauza situaţiei economice dificile", a spus Ancuţa Leach.
Pe plan intern, biroul Wolf Theiss din Bucureşti a coordonat fuziunea dintre Banca "Ion Ţiriac" SA şi HVB Bank România SA, fuziune care a fost finalizată în anul 2006, precum şi fuziunea dintre HVB Ţiriac Bank SA şi UniCredit Romania SA, care a fost finalizată în 2007.
"Anticipăm că societăţile ce activează în România să devină interesate în viitorul apropiat în realizarea unor astfel de operaţiuni", a mai spus Ancuţa Leach.
Conform partner Wolf Theiss Viena, Niklas Schmidt, firma a fost implicată în ultimele luni într-un număr de tranzacţii având ca obiect fuziuni transfrontaliere. "Săptămâna viitoare voi înregistra o fuziune Luxemburg - Austria, iar în ianuarie o fuziune Cipru - Austria. (...) Pe viitor, aşteptăm ca acest număr de tranzacţii să crească pe măsură ce posibilităţile oferite de acest tip de restructurare devin cunoscute", a declarat Niklas Schmidt.
Wolf Theiss Bucureşti numără în prezent 32 de avocaţi români şi străini, iar pentru anul viitor, confor, reprezentanţilor biroului, se are în vedere o mărire a numărului acestora. Wolf Theiss a fost înfiinţată la Viena în 1957 şi are birouri în Praga (1998), Belgrad (2002), Bratislava (2002), Lublijana (2003), Zagreb (2003), Tirana (2004), Sarajevo (2005), Bucureşti (2005), Budapesta (2007) şi Sofia (2008). În regiune firma are peste 300 de avocaţi.