Work From Asia: "Salarii mai mari pentru muncitorii străini, odată cu intrarea României în Schengen"

T.B.
Macroeconomie / 5 martie

Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia

Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia

Intrarea României în spaţiul Schengen va atrage după sine o serie de schimbări în peisajul economic, însă piaţa muncii este cea care va traversa modificări semnificative, în ceea ce priveşte condiţiile actuale de muncă ale muncitorilor străini, conform agenţiei Work From Asia, remis redacţiei. Odată cu deschiderea graniţelor ţării, condiţiile oferite de angajatorii de la noi vor concura cu standardele oferite de ţări europene mai dezvoltate, conform sursei.

Agenţia Work From Asia, specializată în recrutarea şi plasarea personalului străin în România, consideră ce este necesară alinierea condiţiilor de muncă oferite muncitorilor străini la standardele europene, potrivit sursei citate: ,,Alinierea condiţiilor de muncă la normele europene este o normalitate de care trebuie să fie conştienţi angajatorii români. Vorbesc aici despre echivalarea salariilor oferite muncitorilor străini cu cele din Uniunea Europeană, despre condiţii similare de muncă, de repaus, de plată a orelor suplimentare, precum şi de asigurarea condiţiilor de cazare şi hrană la un nivelul mai bun.", a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia.

În prezent, în România aproximativ 1,5 milioane de angajaţi sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie, respectiv 3300 de lei şi rămân cu aproximativ 2000 de lei după achitarea taxelor, din 1 iulie 2024 se aşteaptă o nouă majorare, relatează agenţia. Este vorba despre o creşterea a salariului minim pe economie la 3700 de lei brut, respectiv aproximativ 2300 de lei net, adaugă sursa.

Cu toate că angajaţii străini primesc mai mult decât venitul minim pe economie, în contextul intrării României în spaţiul Schengen, este necesară o majorare a salariilor plătite de angajatorii români muncitorilor veniţi din spaţiul non-UE, pentru păstrarea personalul străin interesat de piaţa muncii locale, arată datele comunicatului.

Potrivit sursei menţionate, ,,În momentul de faţă salariile oferite de angajatorii români pentru muncitorii necalificaţi pornesc de la 500-600 de euro venit net, continuă în jur de 600-700 de euro venit net pentru muncitorii semi calificaţi, în timp ce pentru muncitorii străini calificaţi, un antreprenor plăteşte aproximativ 700-800 de euro venit net. Această realitate trebuie schimbată, în aşa fel încât salariile să crească la minim 800 euro venit net pentru necalificaţi şi exponenţial pentru restul. Muncitorii calificaţi ar trebui remuneraţi cu minim 1200-1300 de euro venit net", a completat Yosef Gavriel Peisakh.

În România, a fost aprobat pentru anul în curs un contingent de 100.000 de muncitori străini, similar cu cel din 2023, principalele ţări de provenienţă pentru muncitorii străini fiind cele asiatice, în special: Nepal, Filipine, India, Bangladesh şi Sri Lanka, transmite sursa indicată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb